Volimo topla i mirisna variva puna okusa i boja. Na portalu krenizdravo.hr pronašli smo čak tri jednostavna recepta s potpisom nutricionistice Zrinke Babić za vječni klasik domaće kuhinje: varivo s piletinom i povrćem.
S vama dijelimo recept za kremastu i gustu inačicu toga variva, kod kojeg nam se posebno svidjelo to što nema niti malo vrhnja, a gustu i svilenu teksturu dobiva od – pire-krumpira. Gusto varivo od piletine i povrća priprema se jednostavno i u samo nekoliko koraka, a za to će vam trebati oko sat vremena.
Dobar tek!
Gusto varivo od piletine i povrća - sastojci:
- 400 g pilećeg filea, narezanog na kockice
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 mrkve, narezane na kolutove
- 1 korijen peršina, narezan na kockice
- 1 šalica cvjetova cvjetače
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, nasjeckana
- 1 šalica kukuruza
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1/2 čajne žličice mljevenog kima
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- crni papar
Gusto varivo od piletine i povrća - priprema:
- Jedan krumpir narezan na kockice kuhajte u posoljenoj vodi 15 minuta, a potom ga ocijedite i zgnječite u pire.
- Potom, u loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast, a potom ubacite češnjak i kockice piletine te dinstajte.
- Dodajte mrkvu, ostatak krumpira i korijen peršina, a potom dodajte sve začine i lovorov list.
- Ulijte temeljac i pustite da se kuha oko 20 minuta.
- Dodajte kukuruz i cvjetaču te kuhajte još 10 minuta.
- Potom umiješajte pire od krumpira.
- Prije posluživanja izvadite lovorov list i poslužite uz krišku kukuruznog kruha.