Gratiniranje je tehnika pečenja neke namirnice u plitkoj posudi posute jajima, maslacem, mlijekom ili sličnim sastojkom kako bi se dobilo jelo hrskave i zlatno-smeđe površine, ali sočne i mekane sredine. Krumpir je savršeni sastojak za to.
Da biste maksimalno uživali u okusima potrebno je krumpir tanko narezati na kriške te ga poslagati u vatrostalnu posudu u urednim redovima, koje je pak potrebno naizmjence prelijevati željenom tekućinom.
Ako želite uštedite vrijeme, krumpir je moguće pomiješati sa svim drugim sastojcima u zdjeli prije nego što ga prebacite u posudu za pečenje. Mi vam donosimo upravo recept za tu najlakšu verziju gratiniranog krumpira.
Sastojci:
900 g krumpira
500 ml milerama
90 g naribanog parmezana
3 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
korica limuna
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
2. Očistite krumpir i narežite ga na kriške debljine oko 3 milimetara.
3. U velikoj posudi pomiješajte mileram s naribanim parmezanom, naribanom koricom jednog limuna i začinima.
4. Uronite krumpir u smjesu na bazi vrhnja tako da ga u potpunosti prekriva. Lagano sve zajedno promiješajte.
5. Prebacite smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno dobro nauljili.
6. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju, a krumpir se ne ispeče do kraja.
7. Poslužite toplo. Dobar tek!