Gratiniranje je tehnika pečenja neke namirnice u plitkoj posudi posute jajima, maslacem, mlijekom ili sličnim sastojkom kako bi se dobilo jelo hrskave i zlatno-smeđe površine, ali sočne i mekane sredine. Krumpir je savršeni sastojak za to.

Da biste maksimalno uživali u okusima potrebno je krumpir tanko narezati na kriške te ga poslagati u vatrostalnu posudu u urednim redovima, koje je pak potrebno naizmjence prelijevati željenom tekućinom.

Ako želite uštedite vrijeme, krumpir je moguće pomiješati sa svim drugim sastojcima u zdjeli prije nego što ga prebacite u posudu za pečenje. Mi vam donosimo upravo recept za tu najlakšu verziju gratiniranog krumpira.

Tater tots - 2 Hrana i piće Bolje od originala? Okrugli "pomfrit" koji se jede sa sirom, špekom ili mljevenim mesom

Sastojci:
900 g krumpira
500 ml milerama
90 g naribanog parmezana
3 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
korica limuna
sol i papar po želji

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.

2. Očistite krumpir i narežite ga na kriške debljine oko 3 milimetara.

Bratkartoffeln Hrana i piće Recept za krumpir sa slaninom: Tako dobar da ga Nijemci jedu i za doručak

3. U velikoj posudi pomiješajte mileram s naribanim parmezanom, naribanom koricom jednog limuna i začinima.

4. Uronite krumpir u smjesu na bazi vrhnja tako da ga u potpunosti prekriva. Lagano sve zajedno promiješajte.

5. Prebacite smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno dobro nauljili.

6. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju, a krumpir se ne ispeče do kraja.

7. Poslužite toplo. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju