Gratiniranje je tehnika pečenja neke namirnice u plitkoj posudi posute jajima, maslacem, mlijekom ili sličnim sastojkom kako bi se dobilo jelo hrskave i zlatno-smeđe površine, ali sočne i mekane sredine. Krumpir je savršeni sastojak za to.

Da biste maksimalno uživali u okusima potrebno je krumpir tanko narezati na kriške te ga poslagati u vatrostalnu posudu u urednim redovima, koje je pak potrebno naizmjence prelijevati željenom tekućinom.

Ako želite uštedite vrijeme, krumpir je moguće pomiješati sa svim drugim sastojcima u zdjeli prije nego što ga prebacite u posudu za pečenje. Mi vam donosimo upravo recept za tu najlakšu verziju gratiniranog krumpira.

Sastojci za gratinirani krumpir:

  • 900 g krumpira
  • 500 ml milerama
  • 90 g naribanog parmezana
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
  • korica limuna
  • sol i papar po želji

Priprema gratiniranog krumpira:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Očistite krumpir i narežite ga na kriške debljine oko 3 milimetara. U velikoj posudi pomiješajte mileram s naribanim parmezanom, naribanom koricom jednog limuna i začinima.
  2. Uronite krumpir u smjesu na bazi vrhnja tako da ga u potpunosti prekriva. Lagano sve zajedno promiješajte. Prebacite smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno dobro nauljili. 
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju, a krumpir se ne ispeče do kraja. Poslužite toplo. Dobar tek!

Savršeno pašu uz pivo: Recept za hrskave loptice od mesa i krumpira Bitterballen - 4 Bitterballen - 2 Bitterballen - 1 +0 Bitterballen - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju