Imate li višak banana, banana bread nije jedina slastica u kojoj ih možete iskoristiti. Pržene loptice još su jednostavnije za pripremu od popularnog kolača s bananama, a i ne morate dugo čekati prije posluživanja. Bananu najprije zgnječite, potom joj dodajte ostale sastojke i izmiješajte u gustu smjesu koja se prži u vrućem ulju.
Prema želji, u smjesu možete dodati koricu naranče ili limuna, kao i mirisne začine poput cimeta. Imajte na umu da se fritule prže na umjerenoj vatri, kako bi se mogle lijepo napuhati i biti sočnije. Fritule možete posuti šećerom u prahu ili preliti omiljenim čokoladnim sirupom.
Sastojci za fritule s bananama:
- 1 velika zrela banana
- 2 do 3 žlice šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- oko 175 ml mlijeka
- 1 prstohvat soli
- ulje za prženje
Priprema fritula s bananama:
- Bananu zgnječite vilicom pa dodajte šećer, vaniliju, jaje i dobro promiješajte.
- Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo, promiješajte i postepeno dodajte mlijeko, miješajući pjenjačom toliko da da dobijete gustu smjesu. Zagrijte ulje, ali pazite da ne bude previše vruće, loptice pržite na umjerenoj vatri.
- Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu, ili vrećicu kojoj odrežite vrh debljine palca. Smjesu istiskujte iznad lonca s uljem i režite je nožem da se spusti u ulje.
- Loptice pecite u više tura kako vi se mogle napuhnuti i imati dovoljno mjesta da se okrenu. Ako se ne okrenu same, pogurajte ih vilicom da se okrenu. Bit će dovoljno nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak +10