Koliko je kuhara, toliko je i recepata za popularni banana bread, slasticu koja je ujedno i kruh i kolač, idealna za kombiniranje s sa slatkim namazima ili toplim napicima.
Recepti ne traže komplicirane sastojke, a osim zrelih banana možete dodati i omiljene orašaste plodove, kakao, mljeveni rogač, sjeckanu čokoladu ili suho voće. Dodajete li primjerice suhe brusnice ili grožđice, prethodno ih namočite u limunovom soku ili rumu. Nemate li vremena da omekšaju, prelijte ih vrućom vodom, poklopite pa procijedite nakon 20 minuta. Odličan dodatak su i kockice čokolade, a neki kuhari će preporučiti med ili smeđi šećer. Ne zaboravite niti mirisne začine, poput vanilije, tonke ili cimeta koji će zamirisati cijelu kuhinju dok se kolač peče u pećnici. Želite li da kolač bude kompaktniji, umjesto omekšalog maslaca dodajte rastopljeni - i ne zaboravite izvaditi jaja na vrijeme iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu.
Nemate li dane na raspolaganju za čekanje da banane konačno posmeđe, možete ih prethodno kratko ispeći u pećnici (desetak minuta u kori na 110 stupnjeva Celzija) ili ih zatvorite u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom pa ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Višak zrelih banana sačuvajte tako da ih narežete na ploške i zamrznete u plastičnoj vrećici pa iskoristite za superkremaste smoothieje.
Sastojci za banana bread
- 3 zrele banane
- 120 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 velika jaja
- 190 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 115 g oraha
Priprema banana breada:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Maslac izvadite iz hladnjaka i ostavite ga da omekša. Jaja lagano istucite
- Namastite i pobrašnite kalup za kruh. Na tavi lagano propržiti orahe uz stalno miješanje da ne zagore. Grubo nasjeckajte i ostavite da se ohlade.
- U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer. Zgnječite banane vilicom i dodajte ih u zdjelu zajedno s 2 jaja, miksajući dok se ne sjedine.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol pa dodajte tijestu.
- Dodajte i vaniliju i orahe pa ulijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Pecite 55-60 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe iz kolača čista. Ostavite u pećnici 10 minuta pa izvadite na rešetku pećnice da se ohladi.