Koliko je kuhara, toliko je i recepata za popularni banana bread, slasticu koja je ujedno i kruh i kolač, idealna za kombiniranje s sa slatkim namazima ili toplim napicima.

Recepti ne traže komplicirane sastojke, a osim zrelih banana možete dodati i omiljene orašaste plodove, kakao, mljeveni rogač,  sjeckanu čokoladu ili suho voće. Dodajete li primjerice suhe brusnice ili grožđice, prethodno ih namočite u limunovom soku ili rumu. Nemate li vremena da omekšaju, prelijte ih vrućom vodom, poklopite pa procijedite nakon 20 minuta. Odličan dodatak su i kockice čokolade, a neki kuhari će preporučiti med ili smeđi šećer. Ne zaboravite niti mirisne začine, poput vanilije, tonke ili cimeta koji će zamirisati cijelu kuhinju dok se kolač peče u pećnici. Želite li da kolač bude kompaktniji, umjesto omekšalog maslaca dodajte rastopljeni - i ne zaboravite izvaditi jaja na vrijeme iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu.  

Nemate li dane na raspolaganju za čekanje da banane konačno posmeđe, možete ih prethodno kratko ispeći u pećnici (desetak minuta u kori na 110 stupnjeva Celzija) ili ih zatvorite u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom pa ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Višak zrelih banana sačuvajte tako da ih narežete na ploške i zamrznete u plastičnoj vrećici pa iskoristite za superkremaste smoothieje.

Sastojci za banana bread 

  • 3 zrele banane
  • 120 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 190 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 115 g oraha

Priprema banana breada

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Maslac izvadite iz hladnjaka i ostavite ga da omekša. Jaja lagano istucite
  2. Namastite i pobrašnite kalup za kruh. Na tavi lagano propržiti orahe uz stalno miješanje da ne zagore. Grubo nasjeckajte i ostavite da se ohlade.
  3. U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer. Zgnječite banane vilicom i dodajte ih u zdjelu zajedno s 2 jaja, miksajući dok se ne sjedine.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol pa dodajte tijestu.
  5. Dodajte i vaniliju i orahe pa ulijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Pecite 55-60 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe iz kolača čista. Ostavite u pećnici 10 minuta pa izvadite na rešetku pećnice da se ohladi. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju