Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje su važne za normalno funkcioniranje organizma – one održavaju pravilnu strukturu stanica te omogućuju pravilnu raspodjelu hranjivih tvari u tijelu.
Isprobajte novi način za pripremu ukusnog lososa. Ispecite bogat komad ove ribe u finoj marinadi na bazi viskija i umaka tamari.
Kokosov šećer i javorov sirup podarit će marinadi potrebnu dozu slatkoće, a okuse će zaokružiti naribani češnjak i đumbir.
Ribu ne morate namakati u marinadi, već je dodati pri pečenju ribe. Upravo zato, za pripremu ovog recepta bit će vam potrebno oko 20 minuta.
Sastojci za losos u marinadi s viskijem:
- 600 g lososa
- 60 ml viskija
- 60 ml umaka tamari
- 3 žlice kokosova šećera
- 1 žlica javorovog sirupa ili meda
- 1 čajna žličica sirovog naribanog đumbira
- 1 čajna žličica sirovog naribanog češnjaka
- ½ stapke mladog luka
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
- sezamove sjemenke za posipanje
Priprema lososa u marinadi s viskijem:
- Pomiješajte zajedno umak tamari s viskijem, šećerom, javorovim sirupom, naribanim đumbirom i češnjakom te nasjeckanim mladim lukom. Stavite marinadu sa strane.
- Podijelite losos na četiri fileta te ih posolite i popaprite po želji s obje strane.
- U dobro zagrijanoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite losos s obje strane. Ovisno o debljini fileta za to će vam biti potrebno dvije do četiri minute.
- Pred kraj pečenja prelijte marinadu preko lososa i žlicom premazujte marinadu preko ribe. Poslužite toplo uz prilog po želji i s malo sezamovih sjemenki. Dobar tek!
Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0