• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Nije za svaki dan: Recept za savršenu čokoladnu tortu od tri sloja koji se tope u ustima

Jednostavna torta s čokoladnim mousseom nije komplicirana za pripremu, ali zahtijeva nešto vremena – no svaka minuta se isplati. Niti jedan korak nije osobito težak, samo je važno dobro se pripremiti prije svake faze.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 20.09.2025 08:15 komentari
viber Created with Sketch.
Čokoladna torta/Ilustracija
Čokoladna torta/Ilustracija (Foto:Midjourney)

Raskošna čokoladna torta slast duguje slojevima sočnog biskvita, baršunastog moussea koji se topi u ustima i glazure glatke poput zrcala. Svaki zalogaj je mekan, kremast i jednostavno fantastičan. Ova torta nije za svaki dan jer iako ne traži komplicirane sastojke, potrebno je nešto strpljenja dok se sve ne stegne - stoga je pravilno tempiranje važno za lijep izgled. Biskvit je najbolje pripremiti dan ranije, kako zbog hlađenja, tako i zbog učvršćivanja moussea i glazure. I mousse možete napraviti prvi dan, a glazuru dodajte na dan posluživanja.

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

Vrijeme pečenja može varirati ovisno o pećnici stoga imajte slasticu na oku kad se približite preporučenom vremenu. Svaki od elemenata priprema se vrlo brzo, ali vrijeme hlađenja i stvrdnjavanja između faza traje satima. Recept za čokoladni biskvit izuzetno je jednostavan i brz, ali nakon pečenja treba računati na vrijeme hlađenja prije dodavanja moussea. Čokoladnom mousseu potrebno je otprilike 2 do 3 sata da se dovoljno stvrdne kako biste mogli preliti glazuru, kojoj pak treba 20 do 60 minuta da se dovoljno ohladi za prelijevanje (ovisno o tome koliko ste je zagrijali u loncu), a zatim još 45 minuta do sat vremena da se stvrdne nakon nanošenja.

Male tajne 

Želite li dodatno zagladiti mousse po rubovima i vrhu, zagrijte metalnu lopaticu za zaglađivanje kreme pod toplom vodom pa nježno prođite po površini. Korisno je znati da se glazura sporo hladi, može potrajati do sat vremena da se ohladi dovoljno za prelijevanje. Kad lagano pokriva žlicu i još je malo mlaka, spremna je. Kad se ohladi, glazura će postati poput čokoladnog želea. Ako je previše stvrdnuta, možete ju kratko zagrijati u mikrovalnoj pećnici na 20 sekundi i promiješati — ali pazite da se želatina ne raspadne. Za pripremu i mjerenje sastojaka možete koristiti standardnu žlicu od 15 ml.

Kad je riječ o sastojcima, mlaćenica torti daje izuzetno sočnu i nježnu teksturu, a instant kava u granulama neće prevladati. Mala količina instant kave samo dodatno pojačava okus čokolade u biskvitu. Malo ulja (umjesto maslaca) dodatno doprinosi sočnosti biskvita. Možete koristiti tamniju čokoladu za mousse, ali imajte na umu da će se jače stvrdnuti. Preporučuje se koristiti kvalitetnu tamnu čokoladu ili poluslatku čokoladu s najmanje 50 posto udjela kakaa. Slatko vrhnje za šlag koristi se i u čokoladnom mousseu i u glazuri. Bilo koje slatko vrhnje s udjelom mliječne masti od 35 posto ili više će odgovarati.

Čokoladna torta - sastojci:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g šećera
  • 125 ml mlaćenice
  • 1 žličica instant kave u granulama
  • 60 ml neutralnog biljnog ulja
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 130 g brašna
  • 30 g kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice soli

Mousse:

  • 625 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade (oko 50 % udjela kakaa)
  • 57 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu (oko 25 g)

Glazura:

  • 125 ml vode
  • 2 žličice želatine u prahu
  • 125 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 150 g šećera
  • 55 g kakaa

Čokoladna torta - priprema:

  1. Namastite i obložite kalup papirom za pečenje (promjer 20 cm). Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U velikoj zdjeli otopite instant kavu u 2 žlice vruće vode. Dodajte mlaćenicu, oba šećera, ulje, jaje i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte.
  3. Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol iznad smjese, pa sve nježno promiješajte silikonskom lopaticom dok se ne poveže – pazite da ne miješate predugo.
  4. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 20‑22 minute – čačkalica umetnuta u sredinu torte treba izaći sa samo nekoliko mrvica (ne potpuno čista).
  5. Odmah po vađenju iz pećnice pritisnite biskvit ravnom čašom po vrhu, posebno prema rubovima, da površina bude što ravnija. Nožem prođite oko ruba torte da se odvoji od stranica kalupa, kako se ne bi zalijepila. Ostavite tortu u kalupu da se hladi.
  6. Kad se biskvit ohladi sitno nasjeckajte čokoladu, narežite maslac na kockice i dodajte šećer u prahu u srednju zdjelu.
  7. Zagrijte 180 ml slatkog vrhnja u loncu netom prije nego što prokuha. Odmah prelijte preko čokolade i maslaca. Ostavite minutu da se otopi, zatim miješajte dok ne dobijete glatku ganache smjesu. Ako se ne otopi dobro, možete staviti zdjelu na paru ili kratko u mikrovalnu (20‑tak sekundi), pa miješati. Ostavite ganache da se ohladi na sobnu temperaturu.
  8. U velikoj zdjeli umutite preostalih 445 ml vrhnja u čvrsti šlag. U ganache lagano umiješajte oko ½ količine umućenog vrhnja radi lakše teksture. Zatim ostatak šlaga ubacite u dvije etape, pažljivo “preklapajući” da mousse ostane lagan. Nemojte previše miješati da ne izgubi zrak.
  9. Premažite mousse preko biskvita pa izravnajte. Hladite najmanje 3 sata, a idealno preko noći.
  10. Za glazuru posipajte želatinu preko 60 ml vode i ostavite 5 minuta da nabubri. U lonac stavite preostalih 65 ml vode, slatko vrhnje, šećer i kakao. Zagrijte na laganoj vatri, miješajući pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi. Ne smije zakipiti. Dodajte želatinu i vodu pa dobro umutite. Ponovno pazite da ne zakuha.
  11. Procijedite glazuru kroz sito u vrč da odstranite eventualne grudice. Stavite vrč u hladnjak ili zamrzivač da se glazura ohladi dovoljno da uhvati stražnju stranu metalne žlice – znači da se malo sloj drži, ne da odmah sve sklizne. Smjesa treba biti blago iznad sobne temperature, ne prevruća (da ne otopi mousse kad se prelije) ni prečvrsta (da se ne počne stvrdnjavati prije nego prekrije tortu).
  12. Pažljivo uklonite vanjski okvir kalupa i papir za pečenje.
  13. Biskvit u podlozi kalupa stavite na rešetku iznad lima za pečenje. Brzo prelijte glazuru preko torte prema rubovima, da se slije niz stranice pa je izravnajte. Podignite rešetku i spremite višak glazure u vrč, pa ga brzo prelijte još jednom ako želite bolju pokrivenost. Radite brzo da se glazura ne stvrdne prerano. Ostavite tortu u hladnjaku da se glazura stvrdne minimalno jedan sat prije nego pažljivo uklonite podlogu kalupa. Za rezanje, upotrijebite oštar, prethodno zagrijan nož da dobijete glatke kriške.

Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Njoki sa sirom i paprom Štrudla s višnjama Svinjski kotlet s umakom na bazi meda +1 Pileći paprikaš

 

  • #recept
  • #Recepti
  • #Čokoladna torta
  • #mousse
  • #mousse torta
  • #mirror glaze
  • #glazura
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Zimska bajka u srcu Alpa: Bled i Bohinj zovu na odmor iz snova
Uz Crno jaje
Zimska bajka u srcu Alpa: Super ponuda za Bled i Bohinj i odmor iz snova
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Vislander
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Od mora do termi
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Zatvoren PP Biokovo: U tijeku su održavanje infrastrukture, čuvanje osjetljivih ekosustava i pripreme za novu sezonu
Planovi za proljeće
Loše vijesti za ljubitelje prirode: Privremeno zatvoren Park prirode Biokovo
Kraljica šume – Divjake Log Home, Hlevci, Gorski kotar
Mir i tišina
Na pola puta između Rijeke i Zagreba: Kraljica šume u Gorskom kotaru pravo je mjesto za odmor
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Gusti crni dim nad Svetom Nedeljom: Izbio požar u skladištu
Buktinja
VIDEO/FOTO Veliki požar kraj Zagreba, građanima stižu poruke: "Zatvorite prozore..."
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
show
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Evo tko se treba cijepiti
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
zabava
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
Aleksandar Zorić oglasio se na društvenim mrežama nakon kontroverznog poraza Ante Delije u UFC-u
TKO JE PREKRŠIO PRAVILA?
Sudac broj 1 u regiji o skandalu UFC-a s Delijom: Evo tko je u pravu
tv
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
Skrivena sudbina: Došla je u pravi trenutak - hoće li uspjeti zaustaviti katastrofu?
SKRIVENA SUDBINA
Došla je u pravi trenutak - hoće li uspjeti zaustaviti katastrofu?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Cacio e Pepe
Korak po korak

Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

Kremasto, pikantno i neodoljivo slasno jelo možete napraviti od tjestenine, papra u zrnu i sira za samo 20 minuta... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close