• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Nije za svaki dan: Recept za savršenu čokoladnu tortu od tri sloja koji se tope u ustima

Jednostavna torta s čokoladnim mousseom nije komplicirana za pripremu, ali zahtijeva nešto vremena – no svaka minuta se isplati. Niti jedan korak nije osobito težak, samo je važno dobro se pripremiti prije svake faze.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 20.09.2025 08:15 komentari
viber Created with Sketch.
Čokoladna torta/Ilustracija
Čokoladna torta/Ilustracija (Foto:Midjourney)

Raskošna čokoladna torta slast duguje slojevima sočnog biskvita, baršunastog moussea koji se topi u ustima i glazure glatke poput zrcala. Svaki zalogaj je mekan, kremast i jednostavno fantastičan. Ova torta nije za svaki dan jer iako ne traži komplicirane sastojke, potrebno je nešto strpljenja dok se sve ne stegne - stoga je pravilno tempiranje važno za lijep izgled. Biskvit je najbolje pripremiti dan ranije, kako zbog hlađenja, tako i zbog učvršćivanja moussea i glazure. I mousse možete napraviti prvi dan, a glazuru dodajte na dan posluživanja.

U trendu CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat Meso s ražnja/Ilustracija Nije jeftino, ali je fino Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja Pečeni odojak Topi se u ustima Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu

Vrijeme pečenja može varirati ovisno o pećnici stoga imajte slasticu na oku kad se približite preporučenom vremenu. Svaki od elemenata priprema se vrlo brzo, ali vrijeme hlađenja i stvrdnjavanja između faza traje satima. Recept za čokoladni biskvit izuzetno je jednostavan i brz, ali nakon pečenja treba računati na vrijeme hlađenja prije dodavanja moussea. Čokoladnom mousseu potrebno je otprilike 2 do 3 sata da se dovoljno stvrdne kako biste mogli preliti glazuru, kojoj pak treba 20 do 60 minuta da se dovoljno ohladi za prelijevanje (ovisno o tome koliko ste je zagrijali u loncu), a zatim još 45 minuta do sat vremena da se stvrdne nakon nanošenja.

Male tajne 

Želite li dodatno zagladiti mousse po rubovima i vrhu, zagrijte metalnu lopaticu za zaglađivanje kreme pod toplom vodom pa nježno prođite po površini. Korisno je znati da se glazura sporo hladi, može potrajati do sat vremena da se ohladi dovoljno za prelijevanje. Kad lagano pokriva žlicu i još je malo mlaka, spremna je. Kad se ohladi, glazura će postati poput čokoladnog želea. Ako je previše stvrdnuta, možete ju kratko zagrijati u mikrovalnoj pećnici na 20 sekundi i promiješati — ali pazite da se želatina ne raspadne. Za pripremu i mjerenje sastojaka možete koristiti standardnu žlicu od 15 ml.

Kad je riječ o sastojcima, mlaćenica torti daje izuzetno sočnu i nježnu teksturu, a instant kava u granulama neće prevladati. Mala količina instant kave samo dodatno pojačava okus čokolade u biskvitu. Malo ulja (umjesto maslaca) dodatno doprinosi sočnosti biskvita. Možete koristiti tamniju čokoladu za mousse, ali imajte na umu da će se jače stvrdnuti. Preporučuje se koristiti kvalitetnu tamnu čokoladu ili poluslatku čokoladu s najmanje 50 posto udjela kakaa. Slatko vrhnje za šlag koristi se i u čokoladnom mousseu i u glazuri. Bilo koje slatko vrhnje s udjelom mliječne masti od 35 posto ili više će odgovarati.

Čokoladna torta - sastojci:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g šećera
  • 125 ml mlaćenice
  • 1 žličica instant kave u granulama
  • 60 ml neutralnog biljnog ulja
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 130 g brašna
  • 30 g kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice soli

Mousse:

  • 625 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade (oko 50 % udjela kakaa)
  • 57 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu (oko 25 g)

Glazura:

  • 125 ml vode
  • 2 žličice želatine u prahu
  • 125 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 150 g šećera
  • 55 g kakaa

Čokoladna torta - priprema:

  1. Namastite i obložite kalup papirom za pečenje (promjer 20 cm). Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U velikoj zdjeli otopite instant kavu u 2 žlice vruće vode. Dodajte mlaćenicu, oba šećera, ulje, jaje i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte.
  3. Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol iznad smjese, pa sve nježno promiješajte silikonskom lopaticom dok se ne poveže – pazite da ne miješate predugo.
  4. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 20‑22 minute – čačkalica umetnuta u sredinu torte treba izaći sa samo nekoliko mrvica (ne potpuno čista).
  5. Odmah po vađenju iz pećnice pritisnite biskvit ravnom čašom po vrhu, posebno prema rubovima, da površina bude što ravnija. Nožem prođite oko ruba torte da se odvoji od stranica kalupa, kako se ne bi zalijepila. Ostavite tortu u kalupu da se hladi.
  6. Kad se biskvit ohladi sitno nasjeckajte čokoladu, narežite maslac na kockice i dodajte šećer u prahu u srednju zdjelu.
  7. Zagrijte 180 ml slatkog vrhnja u loncu netom prije nego što prokuha. Odmah prelijte preko čokolade i maslaca. Ostavite minutu da se otopi, zatim miješajte dok ne dobijete glatku ganache smjesu. Ako se ne otopi dobro, možete staviti zdjelu na paru ili kratko u mikrovalnu (20‑tak sekundi), pa miješati. Ostavite ganache da se ohladi na sobnu temperaturu.
  8. U velikoj zdjeli umutite preostalih 445 ml vrhnja u čvrsti šlag. U ganache lagano umiješajte oko ½ količine umućenog vrhnja radi lakše teksture. Zatim ostatak šlaga ubacite u dvije etape, pažljivo “preklapajući” da mousse ostane lagan. Nemojte previše miješati da ne izgubi zrak.
  9. Premažite mousse preko biskvita pa izravnajte. Hladite najmanje 3 sata, a idealno preko noći.
  10. Za glazuru posipajte želatinu preko 60 ml vode i ostavite 5 minuta da nabubri. U lonac stavite preostalih 65 ml vode, slatko vrhnje, šećer i kakao. Zagrijte na laganoj vatri, miješajući pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi. Ne smije zakipiti. Dodajte želatinu i vodu pa dobro umutite. Ponovno pazite da ne zakuha.
  11. Procijedite glazuru kroz sito u vrč da odstranite eventualne grudice. Stavite vrč u hladnjak ili zamrzivač da se glazura ohladi dovoljno da uhvati stražnju stranu metalne žlice – znači da se malo sloj drži, ne da odmah sve sklizne. Smjesa treba biti blago iznad sobne temperature, ne prevruća (da ne otopi mousse kad se prelije) ni prečvrsta (da se ne počne stvrdnjavati prije nego prekrije tortu).
  12. Pažljivo uklonite vanjski okvir kalupa i papir za pečenje.
  13. Biskvit u podlozi kalupa stavite na rešetku iznad lima za pečenje. Brzo prelijte glazuru preko torte prema rubovima, da se slije niz stranice pa je izravnajte. Podignite rešetku i spremite višak glazure u vrč, pa ga brzo prelijte još jednom ako želite bolju pokrivenost. Radite brzo da se glazura ne stvrdne prerano. Ostavite tortu u hladnjaku da se glazura stvrdne minimalno jedan sat prije nego pažljivo uklonite podlogu kalupa. Za rezanje, upotrijebite oštar, prethodno zagrijan nož da dobijete glatke kriške.

Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Njoki sa sirom i paprom Štrudla s višnjama Svinjski kotlet s umakom na bazi meda +1 Pileći paprikaš

 

  • #recept
  • #Recepti
  • #Čokoladna torta
  • #mousse
  • #mousse torta
  • #mirror glaze
  • #glazura
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Crno jaje
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Rolada od purećih prsa recept
Kraće se peče
Ne morate ispeći cijelu puricu za Božić! Umjesto toga napravite roladu od prsa - meso je sočno i jako fino
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Da ili ne?
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Oglas
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Bulj potjerao romski orkestar s ulica grada: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Gradski šerif
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Sud odbio prijedlog Beroševe obrane za izdvajanje dokaza
afera Mikroskopi
Donesena važna odluka na suđenju Berošu: Sve je zakonito!
show
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
zdravlje
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Šokantni podaci nove studije
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Koristi se desetljećima
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
zabava
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
Mix
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Gdje je Djed Božićnjak upravo? Pratite svaki njegov potez na putu prema Hrvatskoj
Tradicija duga više desetljeća
Gdje je Djed Božićnjak upravo? Pratite svaki njegov potez na putu prema Hrvatskoj
sport
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Poznata cijena za zvijezdu HNL-a: Raspituju se Osijek, Hajduk i Rijeka
vruća roba
Poznata cijena za zvijezdu HNL-a: Raspituju se Osijek, Hajduk i Rijeka
tv
MasterChef: Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
ŠOK
Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
MasterChef: Finalni ciklus MasterChefa započinje dvobojem Krunoslava i Endrine
NAPETO!
Finalni ciklus MasterChefa započinje dvobojem Krunoslava i Endrine
MasterChef: Krunoslav Jarić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
SAZNAJTE VIŠE!
Krunoslav otkrio tko bi sljedeći mogao napustiti MasterChef! "Ja sebe gledam u njezinom rangu"
putovanja
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Bitka se nastavlja
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
nema pobjednika
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
lifestyle
Nina Badrić za nastup u Opatiji odjenula glamuroznu haljinu
PREDIVNA
Nina Badrić isporučila izdanje vrijedno divljenja, haljina koju nosi je spektakularna
Ana Gruica Uglešić u Zarinoj haljini na božićnom partiju GKM Split 2025.
Cjenovno prihvatljiva
Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji
Kolinda Grabar-Kitarović na dodjeli nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora
ELEGANTNO IZDANJE
Kultna torbica, efektne salonke, elegantna haljina... Izdanje Kolinde Grabar-Kitarović je bez greške
sve
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Patatas panaderas
Patatas panaderas

Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Danas su patatas panaderas standardni prilog u restoranima diljem Španjolske, cijenjen zbog svoje svilenkaste teksture koja se postiže sporim pečenjem... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close