“Volite li kremastu krumpir-salatu koja gotovo podsjeća na pire krumpir, s ovim receptom ne možete pogriješiti”, kaže vrsna chefica Lane Milne iz Texasa. Riječ je o klasičnom prilogu teksaškom roštilju: gustom i kremastom, ali s hrskavom i osvježavajućom teksturom zahvaljujući celeru i crvenom luku, kao te svježini koju daju jabučni ocat, senf i nasjeckani kiseli krastavci. Osim uz roštilj, ova salata je omiljena i na blagdanskom stolu, kao dodatak pečenju. U receptu se koristi blagi jabučni ocat pa ako koristite kiseliji možete smanjiti količinu octa.
Kao i kod domaće majoneze ili aiolija, ovaj recept koristi sirovo jaje u preljevu kako bi se dobio kremasti, emulgirani umak. Ako niste sigurni u kvalitetu jaja, sigurnije je koristiti termički obrađeno, odnosno pasterizirano jaje. Pasterizacija je postupak termičkog izlaganja tekućih namirnica temperaturi od 55 do 70 stupnjeva Celzija zbog produženja roka trajanja te namirnice. Ako u pripremi jela koristite sirova jaja – primjerice za izradu majoneza ili slastičarskih krema, a niste sigurni jesu li jaja svježa, najbolje ih je pasterizirati.
Postupak pasterizacija jaja kod kuće:
- Razbijte jedno po jedno jaje. Provjerite je li svježe (normalne boje i mirisa) pa sva jaja koja trebate iskoristiti za pojedini recept stavite u istu zdjelu.
- Pomiješajte jaja s tekućinom koja je navedena u receptuu.
- Nježno zagrijte smjesu dok ne dostigne 62 stupnja Celzija. Temperaturu obavezno provjerite i održavajte uz pomoć termometra za hranu.
Kremasta salata od krumpira - sastojci:
Preljev:
- 1 veliko jaje
- 6 žlica jabučnog octa
- 2 žlice kristalnog šećera
- 2 žlice senfa
- 1/2 žličice crnog papra
- 1/2 žličice soli, plus po potrebi
- 1/4 žličice mljevene paprike
- 240 ml neutralnog ulja
Salata:
- 1,35 kg krumpira (oko 12 srednjih krumpira)
- 1 žlica + prstohvat soli
- 4 mlada luka, tanko narezana (oko 120 g)
- 3 stabljike celera, sitno nasjeckane (oko 120 g)
- 180 g sitno nasjeckanog crvenog luka
- 120 g nasjeckanog svježeg peršina
- 60 g sitno nasjeckanih kiselih krastavca
Kremasta salata od krumpira - priprema:
- U blender ili multipraktik stavite jaje, ocat, šećer, senf, papar, sol i mljevenu papriku. Miksajte i polako ulijevajte ulje kroz otvor, dok se smjesa ne emulgira i postane kremasta, oko 1 minute. Posolite dodatno po potrebi. Stavite u hladnjak do upotrebe. Ako želite jaje pasterizirati, ulje prethodno zagrijte na 121°C.
- Krumpire stavite u veliki lonac i prelijte vodom da ih prekrije. Zakuhajte na srednje jakoj vatri. Dodajte izdašan prstohvat soli, smanjite vatru i kuhajte dok ne omekšaju, oko 20 minuta. Ocijedite, ogulite ih i potpuno ohladite, oko 1 sat.
- Ohlađene krumpire grubo zgnječite gnječilicom za krumpir u velikoj zdjeli. Umiješajte mladi luk, celer, crveni luk, peršin, kiseli krastavac, preostalu 1 žlicu soli i pripremljeni preljev. Posolite po potrebi. Pokrijte i ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi i okusi ne prožmu, oko 1 sat, prije posluživanja.
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni

