Linezeri su prhki keksi premazani s marmeladom koje potječu iz Austrije, a koji se tradicionalno jedu za božićno-novogodišnje blagdane. Mi vam donosimo recept za još dekadentniju verziju koja kombinira sočnu kremu od čokolade s finom narančom.

S obzirom da će vam za recept trebati narančina korica, nabavite organski uzgojeno citrusno voće koje nije špricano kemikalijama.

Nemojte preskakati hlađenje tijesta u hladnjaku prije rezanja i pečenja – hladno tijesto ćete lakše izrezati na željene oblike. Olakšajte si posao i čokoladu za kremu rastopite uz pomoć mikrovalne pećnice.

Sastojci za čokoladne linzere:

Sastojci za kekse:

  • 270 g brašna
  • 230 g omekšanog maslaca
  • 90 g šećera u prahu
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
  • korica jedne naranče

Sastojci za kremu:

  • 200 g tamne čokolade
  • 50 ml mlijeka
  • 1 žlica narančine korice
  • kap-dvije likera od naranče poput Grand Marniera

Priprema čokoladnih linzera:

  1. Napravite kekse u mikseru: izmiksajte omekšani maslac s naribanom narančinom koricom u trajanju od oko 10 sekundi. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i miksajte još oko pola minute dok se sastojci ne povežu. Postupno umiješajte brašno u smjesu.
  2. Dobivenu smjesu za kekse rukama oblikujte u pravokutnik, stavite između dva komada papira za pečenje i razvucite na debljinu oko jednog centimetra. Stavite tijesto u hladnjak na oko pola sata do sat vremena da se stisne.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijeva stupnja.
  4. Izvadite tijesto iz hladnjaka i modlicama ga narežite na željene oblike. Imajte na umu da bi gornji dio keksa bi trebao imati rupu u sredini. Ako tijesto omekša u postupku rezanja, vratite ga u hladnjak dok se opet ne stisne.
  5. Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu oko 10-12 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
  6. Izvadite kekse iz pećnice i pustite da se ohlade do kraja prije nego što ćete ih premazati nadjevom od čokolade.
  7. Napravite kremu: zagrijte mlijeko u mikrovalnoj pećnici te ga prelijte preko sitno nasjeckane čokolade. Miješajte sastojke dok se čokolada ne rastopi. Dodajte naribanu narančinu koricu i nešto likera od naranče po želji.
  8. Premažite dobivenu smjesu između dva pečena keksa – onaj gornji trebao bi imati rupu.
  9. Posipajte sa šećerom u prahu po želji. Dobar tek!

Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0 Belfanini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju