Linezeri su prhki keksi premazani s marmeladom koje potječu iz Austrije, a koji se tradicionalno jedu za božićno-novogodišnje blagdane. Mi vam donosimo recept za još dekadentniju verziju koja kombinira sočnu kremu od čokolade s finom narančom.
S obzirom da će vam za recept trebati narančina korica, nabavite organski uzgojeno citrusno voće koje nije špricano kemikalijama.
Nemojte preskakati hlađenje tijesta u hladnjaku prije rezanja i pečenja – hladno tijesto ćete lakše izrezati na željene oblike. Olakšajte si posao i čokoladu za kremu rastopite uz pomoć mikrovalne pećnice.
Sastojci za čokoladne linzere:
Sastojci za kekse:
- 270 g brašna
- 230 g omekšanog maslaca
- 90 g šećera u prahu
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- korica jedne naranče
Sastojci za kremu:
- 200 g tamne čokolade
- 50 ml mlijeka
- 1 žlica narančine korice
- kap-dvije likera od naranče poput Grand Marniera
Priprema čokoladnih linzera:
- Napravite kekse u mikseru: izmiksajte omekšani maslac s naribanom narančinom koricom u trajanju od oko 10 sekundi. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i miksajte još oko pola minute dok se sastojci ne povežu. Postupno umiješajte brašno u smjesu.
- Dobivenu smjesu za kekse rukama oblikujte u pravokutnik, stavite između dva komada papira za pečenje i razvucite na debljinu oko jednog centimetra. Stavite tijesto u hladnjak na oko pola sata do sat vremena da se stisne.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijeva stupnja.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i modlicama ga narežite na željene oblike. Imajte na umu da bi gornji dio keksa bi trebao imati rupu u sredini. Ako tijesto omekša u postupku rezanja, vratite ga u hladnjak dok se opet ne stisne.
- Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu oko 10-12 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Izvadite kekse iz pećnice i pustite da se ohlade do kraja prije nego što ćete ih premazati nadjevom od čokolade.
- Napravite kremu: zagrijte mlijeko u mikrovalnoj pećnici te ga prelijte preko sitno nasjeckane čokolade. Miješajte sastojke dok se čokolada ne rastopi. Dodajte naribanu narančinu koricu i nešto likera od naranče po želji.
- Premažite dobivenu smjesu između dva pečena keksa – onaj gornji trebao bi imati rupu.
- Posipajte sa šećerom u prahu po želji. Dobar tek!
Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0