S dolaskom toplijih mjeseci uživamo u osvježavajućim desertima za koje nije potrebna termička obrada. Donosimo vam recept za cheesecake od limuna koji se nameće kao idealno rješenje u takvim trenucima.
Ovaj cheesecake ima bogatu teksturu mousse kreme, ne peče se u pećnici i vrlo se lako slaže – u čaši. Za izradu vam je potreban tek mikser, nekoliko sastojaka i malo volje.
Da bi mousse imao osvježavajući okus limuna, u njega stavite limunovu kremu poznatu i kao curd od limuna. Riječ je o voćnoj kremi koja se priprema od jaja, maslaca, šećera i limuna. Srećom, već gotov proizvod može se kupiti u specijaliziranim internetskim trgovinama i tako skratiti cijeli postupak.
Ako želite da cheesecake mousse ima jarku boju limuna u kremu možete dodati i malo žute jestive boje za kolače.
Sastojci za cheesecake mousse od limuna:
Sastojci za podlogu:
- 75 g čajnih keksa
- 4 žlice rastopljenog maslaca
- 3 žlice šećera
Sastojci za mousse:
- 420 ml vrhnja za šlag
- 360 g sirnog namaza
- 280 g curda od limuna
- 110 g šećera u prahu
- 20 g mljevene želatine
- 3 žlice svježe iscijeđenog limunova soka
- 3 žlice vode
Priprema cheesecake mousse od limuna:
- Zdrobite kekse u prah, pomiješajte s rastopljenim maslacem i šećerom. Dobivenu smjesu podijelite na više dijelova te utisnite na dno čaše.
- U malu zdjelicu ulijte limunov sok i tri žlice vode te želatinu u prahu. Promiješajte i pustite da se sastojci sljubljuju pet do 10 minuta.
- U mikseru istucite vrhnje u šlag s polovicom šećera u prahu.
- U drugoj zdjeli izmiksajte sirni namaz s preostalim šećerom i curdom od limuna.
- U mikrovalnu pećnicu stavite smjesu na bazi želatine. Zagrijte smjesu oko 20 sekundi, izvadite i promiješajte dok se želatina ne rastopi. Pustite da se ohladi par minuta.
- Tako pripremljenu smjesu na bazi želatine stavite u kremu od sirnog namaza.
- Vrhnje za šlag ručno umiješajte u gotovu kremu od sira te podijelite na pripremljene čaše s utisnutom podlogom od keksa. Stavite u hladnjak na barem tri sata da se krema stisne.
- Poslužite sa šlagom, mljevenim keksima i/ili voćem po želji. Dobar tek!