Limeta i sir sjajna su kombinacija. Ne čudi stoga što je ovo azijsko voće daje odlični okus i aromu za pripremu sjajnog cheesecakea.
Dobar cheesecake od limete, pak, lijepo uravnotežuje slatkoću i kiselost. Krema je lagana i osvježavajuća, a podloga hrskava i sočna.
Za pripremu ove torte od sira ne treba vam puno slastičarskog znanja, tek dobar blender i mikser.
Riječ je o receptu za pečenu tortu od sira za koju treba nešto više vremena od „sirovih“ varijanti, ali čiji okus vrijedi svake utrošene minute.
Sastojci za cheesecake od limete:
- 180 g usitnjenih čajnih keksa
- 5 žlice maslaca
- 3 žlice šećera u prahu
Sastojci za nadjev:
- 450 g sirnog namaza
- 135 g šećera
- 60 ml soka limete
- 3 velika jaja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 čajna žličica korice limete
Sastojci za kremu:
- 180 g vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žlice kiselog vrhnja
- ½ čajne žličice korice limete
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema cheesecake od limete:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- U blenderu ili sjeckalici povrća usitnite kekse u fini prah, pomiješajte ih sa šećerom i rastopljenim maslacem. Trebali biste dobiti smjesu nalik na mokri pijesak.
- Ravnomjerno utisnite smjesu u dno namašćenog kalupa za torte i pecite oko 10 minuta dok se ne stisne i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadite kalup iz pećnice i odložite sa strane.
- Napravite nadjev: u mikseru pomiješajte sirni namaz i šećer u glatku smjesu. Dodajte kiselo vrhnje, sok limete i limetinu koricu i miksajte oko jedne minute.
- Postupno dodajte jedno po jedno jaje i miksajte dok se svi sastojci ne sljube.
- Prebacite kremu na pečenu podlogu i stavite u pećnicu na oko 30 do 35 minuta, odnosno dok rubovi ne postanu tvrdi i pečeni, a sredina ostane još malo mekana.
- Pustite da se torta ohladi do kraja, a onda je stavite u hladnjak na oko dva sata.
- U mikseru istucite vrhnje u šlag sa šećerom u prahu, dodajte kiselo vrhnje, koricu limete i ekstrakt vanilije. Dobivenu kremu premažite preko ohlađenog ispečenog cheesecake i smjesta poslužite.
- Ukrasite kriškama limete po želji. Dobar tek!
Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0