Brownieji su čokoladni kolači za koje se vjeruje da su osmišljeni još u 19. stoljeću u Sjedinjenim Američkim Državama. Obično se poslužuju sa sladoledom od vanilije ili šlagom.
Za one kojima nikad nije dosta čokolade tu je i recept za brownieje sa svilenim mousseom od čokolade.
Ova dekadentna čokoladna kombinacija idealna je za blagdanska druženja, a najbolje ju je poslužiti sa slatko-kiselim bobičastim voćem.
Sastojci za brownieje:
400 g šećera
200 g brašna
170 g rastopljenog maslaca
40 g kakaa
4 velika jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Sastojci za mousse:
375 ml vrhnja za šlag
170 g tamne čokolade
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer, rastopljeni maslac i ekstrakt vanilije dok se svi sastojci ne sljube.
3. Dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu.
4. Smjesu za brownieje prelijte u namašćeni lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 do 35 minuta.
5. Kada su brownieji pečeni, izvadite ih iz štednjaka i pustite da se ohlade do kraja.
6. Za mousse: pomiješajte 125 mililitara vrhnja za šlag s komadićima tamne čokolade. Rastopite smjesu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.
7. Od preostalog vrhnja napravite šlag pa ručno umiješajte smjesu od čokolade.
8. Dobiveni mousse premažite preko ohlađenih brownieja te ih stavite u hladnjak na barem dva sata.
9. Poslužite kolač hladan s voćem po želji. Dobar tek!