U Portugalu sigurno nećete ostati gladni. Zemlja u kojoj je sasvim normalno naručiti sendvič od svinjetine, kobasice, šunke i sira u umaku od rajčice i piva (Francesinha), na jelovniku ima i odrezak s jajetom pečenim na oko, prženim krumpirićima i rižom.

Bitoque potječe iz Beire u Portugalu i u prošlosti se radio isključivo od tankih junećih odrezaka, no danas je i svinjetina dobrodošla. Česta opcija za ručak nađe se i u restoranima brze hrane po cijeni od oko pet eura, a vjerujemo i da je čest izbor nakon dugih večeri s puno alkohola. Najčešće ćete naići na ramstek kojem slast daje pasta od crvene paprike - massa de pimentão. Pasta se nerijetko dodaje i u marinadu kako bi meso imalo karakterističnu aromu. 

Sastojci za bitoque:

Meso:

4 juneća (ili svinjska) odreska
1 žlica masse de pimentão (pasta od crvene paprike)
ulje za prženje
15 g maslaca
120 ml suhog bijelog vina

Za rižu

1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica maslinovog ulja
300 g riže
1,25 l vruće vode
½ žličice crnog papra, sol

I još:

8 srednjih krumpira
4 jaja

Priprema bitoquea:

  1. Odreske začinite solju, paprom i pastom od paprike pa ostavite pola sata poklopljeno u hladnjaku. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Odreske ispecite na ulju s obje strane pa dodajte maslac i ulijte bijelo vino. Reducirajte umak i držite na toplom.
  2. Krumpir ogulite i operite pa ga narežite na tanke ili deblje štapiće (po ukusu). Ponovno ih operite i temeljito osušite čistom krpom. U velikom loncu ili fritezi zagrijte veliku količinu ulja pa pržite krumpir u nekoliko tura, 7-8 minuta. Ostavite da se ohladi, dok pripremate ostalo. Krumpiriće ćete još jednom trebati ispržiti, tempirajte tako da ih poslužite tople.
  3. Popržite luk i češnjak na maslinovom pa dodajte rižu i papar. Dobro promiješajte i pirjajte par minuta uz povremeno miješanje. Dodajte kipuću vodu i posolite. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok riža ne upije svu tekućinu.
  4. Jaja ispecite na oko pa ih posolite i popaprite. Krumpiriće ispržite u vrućem ulju oko 3 minute, tako da budu hrskavi, ali ne i tvrdi. Zatim ih posolite.
  5. Poslužite meso s rižom, krumpirićima i prženim jajima te prema želji, salatom.

5 malih električnih roštilja savršenih za pečenje mesa na balkonu Jeftinije.hr, WEBER Q 1400 Dark Grey, 335 eura Pevex, VOX GB 1000, 24,90 eura Elipso, Tefal Plancha Booster, 111,50 eura +2 Bauhaus, SEVERIN PG 8117 Boost S, 199 eura

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju