Kardinalschnitte ili kardinal-šnite austrijski je kolač, tipičan za Beč. Klasični biskvit i kora od bjelanjaka pune se šlagom i marmeladom, a ovisno o receptu, može se dodati i svježe voće poput jagoda ili šumskih bobica.
Sastojci za kardinal-šnite
Biskvit:
2 cijela jaja + 7 žumanjaka
35 g šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
50 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
Bijela kora:
150 g šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
6 bjelanjaka
1 kap octa
Nadjev:
250 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
4-5 žlica marmelade od šumskog voća
Priprema kardinal-šnita:
- Za biskvit izmiksajte jaja sa žumanjcima i šećerom. Počnite mutiti malom brzinom, a zatim pojačajte brzinu na najveću i miksajte oko 5 minuta dok ne postane pjenasto. Nježno umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo.
- Za bijelu koru bjelanjke i šećer stavite u srednju posudu i izmiksajte. Počnite s nižom brzinom, zatim povećajte na najveću dok snijeg ne dobije čvrste vrhove. Dodajte malo octa i lagano promiješajte. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.
- Napunite 2 velike slastičarske vrećice – jedan sa žutom smjesom, a drugi s bijelom. Posudu za pečenje (35 cm x 25 cm) obložite papirom za pečenje pa istiskujte trake tijesta širine otprilike oko 1,5 cm. Najprije debelo istisnite 5 bijelih traka (neka bijele trake budu uz rubove posude za pečenje).
- Zatim žutom smjesom popunite praznine između bijelih pruga, ukupno će ih biti četiri. Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta pa smanjite temperaturu na 150 stupnjeva Celzija i ostavite još 15 minuta. Izvadite i ostavite neka se ohladi.
- Vrhnje izmiksajte u šlag sa šećerom.
- Prerežite biskvit na sredini tako da dobijete dva jednaka koja komada ćete kasnije preklopiti. Jednu polovicu prebacite na papir za pečenje posut šećerom (naopakom stranom). Zatim skinite papir za pečenje, dodajte marmeladu i premažite šlagom.
- Lagano uklonite papir za pečenje s druge polovice biskvita i poklopite tako da hrskava strana bude na vrhu.
Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0