Provoleta je argentinski sir (gotovo isti kao talijanski provolone) i glavna zvijezda toplog predjela koje se, ukratko, sreća u tavi. Rastopljen i zapečen sir obogaćen pikantnim začinima najčešće se jede s hrskavim kruhom, a uz njega sjajno ide i umak chimichurri.

U Argentini se provoleta priprema u posebnoj tavi – provoleteri, ali dobro će poslužiti i tava od lijevanog željeza ili staklena ili keramička posuda za pečenje. Osim na otvorenoj vatri, kako se tradicionalno priprema, provoleta će ispasti jednako dobro i u pećnici.

Sastojci za argentinski zapečeni sir:

Za provoletu

  • 1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 225 g sira provolone (debljine oko 2 do 3 centimetra)
  • 1 čajna žličica sušenog origana, podijeljeno
  • 1 čajna žličica zdrobljenih pahuljica ljute paprike
  • 1 žlica sitno nasjeckanog lišća svježeg peršina
  • Chimichurri i narezani baguette ili hrskavi kruh, za posluživanje

Za salsu criollu

  • 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 60 ml crvenog vinskog octa
  • 2 žlice sitno nasjeckanog lišća peršina
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
  • 1 zelena paprika, bez sjemenki i sitno nasjeckana
  • 1 žuti luk, sitno nasjeckan
  • 1 veća rajčica, bez sjemenki i sitno nasjeckana
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

Priprema argentinskog zapečenog sira:

  1. Napravite salsu criollu tako da u zdjeli pomiješajte ulje, ocat, peršin, češnjak, papriku, luk i rajčicu. Posolite i popaprite po ukusu i ostavite sa strane.
  2. Postavite rešetku u gornju trećinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  3. Malu tavu od lijevanog željeza (ili drugu vatrostalnu posudu) zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte ulje, a zatim provolone. Pospite polovicom origana i pahuljicama ljute paprike. Pecite 4 do 6 minuta, dok se na siru ne počnu stvarati mjehurići i dok rubovi ne počni zagarati. Za to vrijeme okrenite sir samo jednom.
  4. Prebacite u pećnicu i pecite još otprilike 3 minute, da se sredina sira potpuno otopi.
  5. Provoletu pospite preostalim origanom i pahuljicama ljute paprike. Poslužite vruće sa salsom criollom, chimichurrijem i kruhom.

Chef Stjepan Vukadin otkrio kandidatima MasterChefa: Česta pogreška zbog koje riblji temeljac neće biti ukusan MasterChef - 5 MasterChef - 4 MasterChef - 3 +2 MasterChef - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju