U novoj epizodi MasterChefa kandidati su replicirali jelo chefa Stjepana Vukadina u kojem je glavna zvijezda bio brancin, a stres-test iznjedrio je mješavinu uspjeha i pogrešaka. Osim Sanje i Ante u stres-testu našli su se još i Anamaria Šimićak, Ivana Božac, Josip Petrović, Eni Đorđević i Ivo Kežić. Ante Vukadin prvi je kandidat koji je ispao iz showa jer nije dobro očistio ribu, zbog čega je u njegovu tanjuru ostala kost, što je nedopustiva pogreška.
Chef Stjepan kandidatima je dao vrijedan savjet o ribljem temeljcu.
"Riblji temeljac radi se u hladnoj vodi u koju stavljamo kosti i povrće. Na taj se način bolje ispuštaju esencije same ribe", objasnio je Stjepan Vukadin kandidatima, koji su i sami priznali da nisu to znali.
Kandidatkinja Anamaria Šimićak smatrala je kako će pripremom ribljeg temeljca u vrućoj vodi biti brža, ali nije računala na to da će jelo biti lošijeg okusa.
Kako napraviti dobar temeljac
Za dobar temeljac ne treba potrošiti puno namirnica jer se radi prvenstveno od otpadaka – ribljih glava, kostiju ili ljuštura rakova. Koriste se kosti bijele, a ne plave ribe, kako ne bi bio gorak. Ribu i povrće možete zajedno staviti u lonac hladne vode pa kuhati, ili prethodno popržiti luk s ostalim povrćem pa dodati vodu i ubaciti ribu.
Možete dodati i bijelo vino, a poigrajte se i svježim mediteranskim začinskim biljem. Pripremate li kozice ili škampe, sačuvajte ljušture i pripremite temeljac tako da ih ubacite u lonac s vrućom vodom i ostavite poklopljeno oko pola sata. Nije ga potrebno kuhati jer se priprema kao kakav "morski čaj".
Riblji temeljac iskoristite za pripremu juha, rižota, umaka, kao i dodatak jelima od ribe i plodova mora. Također, dobro se slaže i s mesom nježnijeg okusa, kao što je piletina.
Recept za riblji temeljac možete pronaći ovdje, a nove epizode MasterChefa pratite od ponedjeljka do petka u 22:30 na Novoj TV.