U novoj epizodi MasterChefa kandidati su replicirali jelo chefa Stjepana Vukadina u kojem je glavna zvijezda bio brancin, a stres-test iznjedrio je mješavinu uspjeha i pogrešaka. Osim Sanje i Ante u stres-testu našli su se još i Anamaria Šimićak, Ivana Božac, Josip Petrović, Eni Đorđević i Ivo Kežić. Ante Vukadin prvi je kandidat koji je ispao iz showa jer nije dobro očistio ribu, zbog čega je u njegovu tanjuru ostala kost, što je nedopustiva pogreška.

Chef Stjepan kandidatima je dao vrijedan savjet o ribljem temeljcu.

"Riblji temeljac radi se u hladnoj vodi u koju stavljamo kosti i povrće. Na taj se način bolje ispuštaju esencije same ribe", objasnio je Stjepan Vukadin kandidatima, koji su i sami priznali da nisu to znali.

Kandidatkinja Anamaria Šimićak smatrala je kako će pripremom ribljeg temeljca u vrućoj vodi biti brža, ali nije računala na to da će jelo biti lošijeg okusa.

MasterChef - 2 MasterChef - 2 (Foto: Nova TV)

Kako napraviti dobar temeljac 

Za dobar temeljac ne treba potrošiti puno namirnica jer se radi prvenstveno od otpadaka – ribljih glava, kostiju ili ljuštura rakova. Koriste se kosti bijele, a ne plave ribe, kako ne bi bio gorak. Ribu i povrće možete zajedno staviti u lonac hladne vode pa kuhati, ili prethodno popržiti luk s ostalim povrćem pa dodati vodu i ubaciti ribu.

Možete dodati i bijelo vino, a poigrajte se i svježim mediteranskim začinskim biljem. Pripremate li kozice ili škampe, sačuvajte ljušture i pripremite temeljac tako da ih ubacite u lonac s vrućom vodom i ostavite poklopljeno oko pola sata. Nije ga potrebno kuhati jer se priprema kao kakav "morski čaj".

Riblji temeljac iskoristite za pripremu juha, rižota, umaka, kao i dodatak jelima od ribe i plodova mora. Također, dobro se slaže i s mesom nježnijeg okusa, kao što je piletina. 

Recept za riblji temeljac možete pronaći ovdje, a nove epizode MasterChefa pratite od ponedjeljka do petka u 22:30 na Novoj TV.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju