Pasta alla votka jelo je u kojem se tjestena spaja s umakom od luka, češnjaka i rajčice s vrhnjem i parmezaom. Dodavanje votke u umak na prvu se može činiti kao uzaludan posao jer to žestoko piće nema (poput vina) kakvu finu aromu koja će se razviti krčkanjem. No istina je da čašica votke uistinu može napraviti razliku. Znanost iza votke u umaku objašnjava i autor Harold McGee u knjizi „On Food and Cooking“.

„Veće količine alkohola mogu zarobiti druge hlapljive molekule u hrani, no manje količine pojačavaju njihovu hlapljivost i zbog toga hrana ima više arome“, kaže Harold McGee.

Zbog toga će koja kap votke osloboditi arome rajčice i začina, a rezultat je slasni umak. Da biste izvukli više okusa važno je dovoljno dugo ostaviti umak neka se krčka kako se ne bi zadržala alkoholna aroma.

Sastojci za pastu alla votka:

300 g tjestenine
3 žlice maslaca
1 ljutika
2 češnja češnjaka
1/2 šalice paste od rajčice
1/2 žličice chillija
2 žlice votke
1/2 šalice vrhnja
1/2 šalice naribanog sira
bosiljak, sol

Priprema:

1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte sjeckanu ljutiku i češnjak pa kuhajte, često miješajući, dok ne omekša, 4 do 5 minuta.

2. Dodajte pastu od rajčice i chilli pa kuhajte uz često miješanje oko 5 minuta.

3. Dodajte votku i promiješajte da se umak sjedini.

4. Skuhajte tjesteninu i ostavite dvije šalice vode u kojoj se kuhala.

5. Dodajte oko četvrtinu šalice vode od kuhanja tjestenine u umak pa ulijte i vrhnje, pola količine parmezana i miješajte dok se ne otopi.

6. Isključite vatru i umiješajte kuhanu tjesteninu. Dodajte preostali parmezan i prema potrebi još vode ako je umak suh. Po potrebi posolite i ukrasite bosiljkom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju