''Nakon ribe na svom tanjuru najviše volim povrće, a za svoje recepte biram samo najbolje.'', rekao je chef David Skoko koji je za početak posjetio polja onog kojeg skoro svatko voli, pogotovo ako dolazi iz ličkog kraja. A kada se to polje krumpira nalazi na području našeg najpoznatijeg nacionalnog parka, izlet je to koji se ne propušta.

Stigli smo tamo u kišovito proljeće koje ide prema ljetu, onda kada je lički krumpir u fazi sadnje da vidimo kako nastaje taj najcjenjeniji hrvatski krumpir.

Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 11 Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 11 (Foto: Nova Studio)

''Nalazite se na polju ličkog krumpira na području NP Plitvička jezera, na 700m nadmorske visine, na kojem se proizvodi lički krumpir koji ima u sebi od 22 do 24% suhe tvari'', ispričala nam je naša domaćica Sanja Lonjić direktorica poljoprivredne tvrtke Vrankić j.d.o.o., a David istaknuo kako su u njegovom restoranu dugo imali problema s krumpirom i jedini ''top proizvod'' bio je onaj lički, baš zbog te suhe tvari.

''Mi dajemo trud od sebe, a priroda dio od sebe. U cijeloj toj prirodi, ljepoti, je naš lički krumpir našao kutak za sebe'', objasnila nam je Sanja od kud tolika kvaliteta proizvoda odnosno ''savršen krumpir sa savršenog mjesta'' zaključio je David Skoko.

Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 6 Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 6 (Foto: Nova Studio)

''Drago nam je da to možemo ponuditi na tržištu našim ljudima i to u Lidlu'', rekla nam je Sanja koja uz ovakav položaj polja i čistu prirodu koja ga okružuje nema problema s ispunjavanjem strogih zahtjeva Lidla i sustava Global GAP s kojim se proizvod prati od sadnje do stola i bez kojeg se ne bi mogao ni naći u ''tržnici'' ove trgovine.

Ispričala nam je Sanja i anegdotu u kojoj ju je jedna gospođa, koja je njihov krumpir kupila u obližnjem Lidlu, uspjela pronaći i nazvala kako bi joj rekla da je nakon dugo vremena osjetila miris i okus krumpira.

''Ne mogu vam opisati koje je to čovjeku zadovoljstvo i sreća da su ljudi prepoznali pravi proizvod što nam dodatno daje vjetar u leđa za bolji rad'', dodala je Sanja Lonjić, a mi smo jedva dočekali njegovu sezonu kako bi i mi uživali u okusu i mirisu krumpira iz djetinjstva.

Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 17 Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 17 (Foto: Nova Studio)

Za Skokinu španjolsku tortilju potrebno nam je i sezonsko povrće za koje smo potegnuli čak do Slavonije kako bi provjerili od kud dolazi sva ta slasna dobra koja možemo pronaći u Lidlovoj tržnici.

U Cerni pored Vinkovaca svoja polja ima Mirko Bošković koji sa svojom užom i širom obitelji uzgaja desetak kultura, od mladog graška do kukuruza šećerca.

Zatekli smo ga kod njegove ''prve ljubavi'' odnosno paprike, prve kulture koju je počeo uzgajati, a danas njezina polja u zatvorenoj i otvorenoj proizvodnji iznose skoro dva hektara.

Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 18 Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 18 (Foto: Nova Studio)

Sada već iskusnog poljoprivrednika Mirka Boškovića već ste upoznali kada nam je objašnjavao kako bez greške izabrati najslađu lubenicu u trgovini, a ovoga puta pokazao nam je sve što ima od sezonskog povrća.
Trenutno na svom OPG-u od povrća bere paprike, batat i kukuruz šećerac.

''Sve to ide u Lidl po sustavu certifikacije Global GAP što znači da se proizvod prati od polja do stola. Svo povrće obrađeno mikrobiološkim preparatima. Ova je paprika sigurno sigurna i nema nimalo ni pesticida ni teških metala, kompletna mikrobiologija odrađena je kako treba biti u sustavu Global GAP-a'', izjavio je Mirko Bošković i odveo nas je u polje kukuruza šećerca kojemu još treba koji tjedan da zasja u punom sjaju, a već sad smo kušajući koje zrno mogli osjetiti da će biti vrhunski.

Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 20 Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 20 (Foto: Nova Studio)

''Očekivao sam visoke kukuruze, no ne idu nam ni preko glave.'', iznenadio se David Skoko, a naš domaćin upoznao nas je sa dvije sorte kukuruza šećerca, Noa i Gia. Rastu od metar i pol do dva, ali iznimno su slatki i izgledom besprijekorni, rekao nam je Mirko dok je provjeravao je li svako zrno savršeno i u liniji.

David Skoko jedva je čekao od svog tog svježeg povrća složiti fantastično jednostavno jelo – Tortilla de patatas. U ovu omiljenu španjolsku užinu, svojevrsnu verziju omleta s krumpirom i lukom uklopio je paprike, batat i kukuruz šećerac te time napravio idealan ljetni ručak ili užinu za djecu.

Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 12 Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 12 (Foto: Nova Studio)

RECEPT- ŠPANJOLSKA TORTILJA OD KRUMPIRA I POVRĆA

Sastojci:
2 srednja krumpira
1 batat
1 crvena paprika
1 paprika babura
1 klip kukuruza šećerca
1 veća glavica luka
6 jaja
Maslinovo ulje
Sol i papar

Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 13 Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 13 (Foto: Nova Studio)

Priprema:

1. Zagrijte desetak žlica maslinovog ulja (ili prst maslinovog ulja) na dubljoj teflonskoj tavi.

2. Narežite krumpir na tanke ploškice i stavite ih u zagrijano ulje. Lički krumpir treba samo dobro oprati, nije ga potrebno guliti. Ostavite tako na umjerenoj temperaturi oko 10 minuta prije nego što dodate luk.

3. Narežite luk na tanke ploškice, pa zatim isto tako i batat.

4. Poslažite na krumpir luk, a na luk batat, a zatim narežite jednu crvenu papriku i jednu papriku baburu na male kockice.

Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 15 Jednostavna španjolska tortilja Davida Skoke - 15 (Foto: Nova Studio)

5. Dodajte papriku na batat, na nju kukuruz šećerac pa umutite 6 jaja.

6. Prelijte jaja preko povrća, posolite i popaprite te pustite nekoliko minuta da se stisnu i zabijele pa ju okrenite pomoću poklopca ili velikog tanjura i zapecite još kratko na drugoj strani.

7. Poslužite toplo ili hladno narezano poput kakve pite, na trokute. Dobar tek!

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju