1. Najstarija rakija potječe iz Bugarske

Rakija je žestoko piće koje se dobiva destilacijom fermentiranog voća. Smatra se nacionalnim pićem brojnih slavenskih naroda – od Hrvata do Makedonaca. Nije poznato tko je prvi počeo raditi rakiju, iako je najstarija posuda za destilaciju ovog pića pronađena u Ivaylovgradu u Bugarskoj, a datirala je iz 11. stoljeća.

2. Ime je dobila po znoju

Riječ rakija arapskog je porijekla i potječe od riječi al-rak, što u slobodnom prijevodu označava znoj. Pretpostavlja se da je u naše krajeve stigla s Turcima oko 15. stoljeća.

3. Rakija se radi i od tartufa

Šljivovica je najpoznatija vrsta rakije na Balkanu. No to alkoholno piće priprema se i od krušaka, dunje, jabuka, smokve i oraha. Lozovača se pak priprema od fermentiranog grožđanog kljuka te se po potrebi aromatizira različitim začinskim travama. Među neobičnijim rakijama na tržištu svakako je ona od bijelog tartufa.

U trendu Kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za sveznalice i one koji će to tek postati Piccolina kućica, Gata, Airbnb - 1 70 eura za noć Za savršen odmor dovoljno je svega 19 kvadrata! Dokaz je i ova kućica u okolici Splita Tjestenina u umaku od tikvica Raskošno savršenstvo Bez vrhnja i maslaca: Tjestenina u umaku od tikvica koji kao da je s drugog svijeta

Razne vrste rakija Razne vrste rakija (Foto: Getty Images)

4. Rakija "liječi sve bolesti"

U hrvatskoj je tradiciji ukorijenjeno mišljenje da rakija "liječi sve probleme". Ispijanje tog napitka pomaže kod zubobolje, probavnih tegoba i upale grla, smanjuje bolove u mišićima, a korisno je sredstvo za poboljšavanje lošeg raspoloženja. Neki vjeruju i da masaža leđa travaricom uklanja boli u tom dijelu tijela.

5. Rakija može biti dezinfekcijsko sredstvo

U pandemiji koronavirusa došlo je do nestašice dezinfekcijskih sredstava na tržištu, pa su ljudi počeli miksati svoje kućne pripravke na bazi alkohola. Često se za dezinfekciju spominjala i rakija. No treba znati da će dezinfekcijsko sredstvo biti učinkovito samo ako koristite rakiju sa 60 i više posto alkohola. Industrijski proizvedene rakije obično imaju od 40 do 50 posto alkohola.