Iako nam se čini kako je zima već odavno pokucala na vrata, jesen je još uvijek u punom jeku. Tome u prilog idu i jesenski meniji dvaju poznatih restorana – bocca mARAI i resTAČ, koji svojim vrhunskim jelima pokušavaju razbuditi uspavane Zagrepčane i ugrijati njihove trbuščiće. Razgovarali smo s njihovim vlasnicima i otkrili što se ukusno kod njih kuha.
Vesna Barišić - chef restorana bocca mARAI Vesna Barišić - chef restorana bocca mARAI (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
''Buča, kesten i vrganji osnovna su nam okosnica oko koje gradimo jelovnik. Juhe, rižota, tjesteninu i umake baziramo na njima, a kad je kesten u pitanju, naći ćete ga i u juhi i desertima poput Kesten čarolije – ukusnog i sočnog prutića od svježeg kesten-pirea s preljevom od karamele i čokolade'', rekla nam je vlasnica restorana bocca mARAI Tatjana Žurić.
TAČ posutice s bakalarom TAČ posutice s bakalarom (Foto: Nova Studio/ Pavao Bobinac)
''Cijeli 12. mjesec u ponudi je bakalar. S obzirom na to da sam Istrijanka porijeklom, u Istri se istarske posutice, odnosno krpice s bakalarom, oduvijek prave u tom periodu i to je jelo koje moji gosti jako vole. Radimo i bianco bakalar, tučeni kao namaz i na žlicu kao brudet. Sezona je kisele repe, kiselog zelja i suhomesnatih proizvoda, tako da je to isto u ponudi'', rekla je Vesna Miletić, vlasnica i chef restorana TAČ.

I dok su u restoranu bocca mARAI jela smišljena unaprijed, u TAČ-u menije osmišljavaju na licu mjesta. No ono što im je zajedničko jest da se vode sezonskim namirnicama i kvalitetom.

''Menije ne mijenjam dva, tri ili četiri puta godišnje, nego ih prilagođavam onome što nađem u sezoni na tržnici ili što raste kod mene u mom vrtu, tako da bih ja menije trebala tiskati svaki dan'', objasnila je Vesna kako se to kod njih radi.
TAČ desert TAČ desert (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
''Baš poput ostalih menija, i jesenski jelovnik trudimo se uvijek upotpuniti i nadograditi svježim i dostupnim namirnicama iz ponude naših tržnica. Naravno, treba napomenuti da prednost uvijek imaju domaće namirnice naših krajeva i poznatog nam podrijetla'', nadovezala se Tatjana.

Kod njih se ništa ne prepušta slučaju, pa tako niti kada je u pitanju voda koja se servira gostima. Za te potrebe koriste samo gaziranu i negaziranu vodu Römerquelle, koja se može pohvaliti kvalitetom najvišeg stupnja. Ona sadrži optimalnu kombinaciju hranjivih sastojaka potrebnih ljudskom tijelu, pa zato ne čudi da su ovi vrhunski restorani odabrali baš nju kao pouzdanog partnera svojim jelima.
bocca mARAI bocca mARAI (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
''Najvažnije nam je da je namirnica kvalitetna i svježa, dobrog okusa, a zatim je bitno i da je dopadljivog izgleda prilikom serviranja. Uvijek se time vodimo kod kreiranja jela, kao i domaćim porijeklom namirnice i njezinom što kvalitetnijom pripremom tako da zadrži sve izvorne okuse i nakon termičke obrade'', objasnila nam je Tatjana.

Römerquelle voda nosi titulu vode najviše kvalitete Römerquelle voda nosi titulu vode najviše kvalitete (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)

Uz ova teža jela izvrsno leže lakša vrhunska vina. Svaki od ova dva restorana mogu se pohvaliti impresivnom vinskom kartom, kao i ostalim žestokim pićima, koja su tu kao aperitiv onome što slijedi.

''Uz bakalar ide i bijelo i rose, ide i laganiji pinot noir – laganije crno vino. Uz njega ne idu teška vina. Nekako mi se čini da uz ovo jelo danas, dakle tu verduru, bakalar i posutice, ide izvrsno sauvignon'', rekla nam je Vesna.

''Jesenski jelovnik započeli bismo čašom šampanjca. Uz biftek u umaku sa svježim vrganjima paše nam nešto što obiluje zemljanim i blago zadimljenim notama te je naša preporuka crveno suho vino kontinentalnog i istarskog kraja. Uz desert koji radimo od svježeg kestena preporučili bismo polusuhi muškat, koji neće narušiti sam okus kestena'', rekla je Tatjana i dodala: ''Naša vinska karta sadrži više od 180 vinskih etiketa cijeloga svijeta. U to su uključeni i vintage i non vintage šampanjci te mogućnost konzumacije na čašu. Dvaput mjesečno radimo promocije i dajemo šansu nekim novim etiketama osim standardnih. Tako svojim gostima imamo priliku ponuditi nešto novo, aktualno i sezonski, što mogu dobiti i uz ponudu na čaše kako bi eventualno neka od njih ušla u stalni postav naše vinske karte. O tome brine naša sommellierka Antonija Čižmić, koja se redovito educira o svim novitetima u svijetu vina.''
Römerquelle Römerquelle (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Takvoj ponudi vina izvrsno odgovara voda Römerquelle, koja je idealan partner svakoj vrsti vina s njihove karte. Ova prirodna mineralna voda vrhunske kvalitete osigurava optimalan razvoj okusa, pa ćete tako uživati u svakoj kapljici vrhunskog vina i neizmjerno kvalitetne vode.

Jedan moderan, drugi tradicionalan. Iako se na prvu u potpunosti razlikuju, ono što ove restorane čini posebnima, osim izvrsne hrane, jest jedna obiteljska, domaćinska atmosfera u kojoj se uvijek osjećate dobrodošlima.
Vesna Miletić - vlasnica i chef restorana TAČ Vesna Miletić - vlasnica i chef restorana TAČ (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
''Ovaj restoran radi 25 godina na ovoj lokaciji. Na početku smo bili samo suprug i ja, a sad nas je sve skupa devet. Na prste jedne ruke nabrojiš tradicijske restorane u kojima radi obitelj. Tu nama radi i njegov otac koji ima 86 godina'', rekla je Vesna i dodala: ''Ljubav sve pokreće u životu, pa tako i ovaj posao i u svakom jelu koje kuhaš osjetiš ljubav i energiju koju si dao radeći to jelo. Ta jedna toplina kad uđeš u restoran i osjetiš tu jednu obiteljsku atmosferu… Tu se ljudi zadržavaju , tu nema sittinga, znači da si tu dokle želiš biti.''

''Misao vodilja za sve što radimo nam jest domaćinska atmosfera, koju nastojimo pružiti svima koji dolaze, a ne samo stalnim gostima. Voljeli bismo da se svi osjećaju kao da su kod kuće ili bar da mogu doći sami na ručak, a ne osjećati se usamljeno s obzirom na atmosferu koja vlada i na broj sebi poznatih ljudi, naših stalnih gostiju koje mogu sresti i na taj način ostvariti onaj dobro poznati osjećaj pripadnosti'', rekla je Tatjana i zaključila: ''Često se naši stalni gosti zažele i nekih domaćih jela koja nisu u karti, ali im ih mi sa zadovoljstvom pripremimo jer upravo je to ono što želimo da osjete – domaćinski duh u svakom smislu te riječi.''

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Römerquelle po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju