• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Römerquelle

Friško iz Michelinova vodiča: Poznata chefica fenomenalnim menijem pokazala zašto se njezin restoran zasluženo nalazi u prestižnom gastronomskom vodiču

Restoran TAČ već generacijama svojim ukusnim jelima i obiteljskom atmosferom uveseljava Zagrepčane. Bacili smo oko u njihov dnevni meni i otkrili što se kod njih fino kuha te zašto se već godinama nalaze u prestižnim gastronomskim vodičima.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 20.12.2022 09:06 komentari
viber Created with Sketch.
Vesna Miletić - vlasnica i chef restorana TAČ
Vesna Miletić - vlasnica i chef restorana TAČ (Foto:Nova Studio / Pavao Bobinac)

Galerija restoran TAČ 14 Römerquelle 14 TAČ desert 14 TAČ desert 14

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Restoran resTAČ ili skraćeno TAČ nalazi se u zakutku naselja Vrhovac do kojeg će se mnogi izgubiti, ako nisu barem jednom već bili tamo. Prvo što vas tamo dočeka jest jedna toplina, ugodan ambijent i srdačna dobrodošlica samih vlasnika restorana – Vesne i Tihomira Miletića, zbog kojih se odmah osjećate kao kod kuće. Upravo je Vesna chefica njihova restorana koja hranu za goste priprema s velikom ljubavlju, imajući na pameti samo kvalitetu i svježinu namirnica.

''Cijeli život vođena sam devizom da je hrana lijek, zato jako puno radim sa samoniklim namirnicama. U svojoj kuhinji koristim ono što se u prirodi ubere, što raste kao invazivni korov ili kao jestivo ljekovito bilje. Osim toga, imam dva biodinamička vrta u kojima sadim povrće'', rekla je Vesna.
TAČ posutice s bakalarom TAČ posutice s bakalarom (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Ona svojim gostima želi ponuditi samo najbolje, zato kod njih nema klasičnih jelovnika jer se on bazira na namirnicama koje Vesna i Tihomir taj dan nađu na tržnici, kao i na sezonskim namrnicama koje rastu u njihovim vrtovima.

''Ti su vrtovi najviše nastali zbog rajčice jer je kvalitetnu rajčicu vrlo teško pronaći. S obzirom na to da sam dobila jedno autohtono sjeme ovog podneblja, počela sam saditi rajčicu i usput sam sadila i salate. Biodinamičke salate pereš od zemlje i ona je besprijekorna, a salate za koje ne znaš kako su rasle moraš duže držati u hladnoj vodi kako bi se pesticidi, ili čime je već špricana, koliko-toliko uklonili“, rekla je Vesna.

Budući da je kvaliteta namirnica u prvom planu, isto vrijedi i za vodu koja se služi gostima uz hranu i vino. Oni su odabrali Römerquelle – vodu najviše kvalitete koja sadrži idealan omjer kalcija i magnezija te minerala dnevno potrebnih organizmu. Kao takva, savršeno se uklapa u koncept restorana koji u srži svoje filozofije ima zdravlje i idealan je partner svakom jelu, baš poput istarskih posutica s bakalarom koji nam je poslužila.
TAČ posutice s bakalarom TAČ posutice s bakalarom (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
''Cijeli 12. mjesec u ponudi je bakalar. S obzirom na to da sam Istrijanka porijeklom, u Istri se istarske posutice, odnosno krpice s bakalarom oduvijek prave u tom periodu i to je jelo koje moji gosti jako vole. Izdvojila bih to je jelo zato što mislim da nije uvriježeno na menijima hrvatskih restorana. To je čista istarska tradicija'', rekla je Vesna i dodala: "Radimo i bianco bakalar, tučeni kao namaz i na žlicu kao brudet. Sezona je kisele repe, kiselog zelja i suhomesnatih proizvoda, tako da je to isto u ponudi. Isto radimo i fritule od bakalara, radimo od bakalara razne kombinacije sa grahoricama. To su te kombinacije. Nekad je na crveno, nekad je na bijelo, ovisno o tome kakav je dan.''

U ponudi imaju i impresivnu kolekciju vina koje će upotpuniti svako jelo koje se servira. Uz njih je i nezaobilazna gazirana ili negazirana Römerquelle voda vrhunske kvalitete koja će se izvrsno uklopiti uz okus svakog vina, a Vesna nam je objasnila koje ćemo najčešće vidjeti uz bakalar.
Römerquelle voda nosi titulu vode najviše kvalitete Römerquelle voda nosi titulu vode najviše kvalitete (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
''Uz bakalar ide i bijelo i rose, ide i laganiji pinot noir – laganije crno vino. Uz njega ne idu teška vina. Nekako mi se čini da uz ovo jelo danas, dakle tu verduru, bakalar i posutice, izvrsno ide sauvignon'', rekla nam je Vesna.

Njihov je restoran već godinama u Michelinovu vodiču pod kategorijom Bib Gourmand – posebnom kategorijom u kojoj se pazi da je kvaliteta hrane na visokom nivou, ali i dalje dostupna po cijeni zbog koje novčanik neće ostati prazan.

''To je puno više od preporuke. Broj nas koji ima Bib Gourmand otprilike je jednak broju zvijezda restorana. Znači, to su restorani u kojima je vrhunska kvaliteta, ali isto tako i pristupačna cijena. To znači onaj jezik koji ima Michelin, kao mljac.''
Römerquelle Römerquelle (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Iako se inspektori u obilasku restorana u pravilu ne predstavljaju i teško ih je raspoznati od drugih gostiju, Vesna je s nama podjelila anegdotu koja je vodila do njihova prvog uvrštavanja u prestižni gastronomski vodič.

''Prvi susret s Michelinovim inspektorom, prije četiri godine, bio je malo neobičan. U to vrijeme bilo je puno sirijskih izbjeglica i ja sam mislila da je on jedan od njih, pa sam bila posebno srdačna prema njemu. No vrlo brzo nakon tog prvog dojma shvatila sam da je čovjek veliki poznavatelj hrane'', rekla je Vesna.

Ponudila mu je zlatnog cipla – cipla iz dubine koji je po teksturi i kvaliteti mesa vrlo sličan divljem brancinu. Odabir ribe ostavio je na njega poseban dojam s obzirom na to da ta riba nije nešto što se često služi u restoranima.

''Mislim da sam ga na taj način nekako pridobila – kvalitetnom ribom, vrlo nesvakidašnjim jelovnicima i svojim pristupom. Oni se inače ne predstavljaju, ali je on bio toliko iznenađen tom mojom ljubaznošću da mi je na kraju pokazao svoju identifikacijsku karticu da je Michelinov inspektor. Odmah mi je postavio neka pitanja vezana za hranu i kad smo se pozdravljali, pitao me možemo li se zagrliti. Inače je bio Talijan, ne Sirijac'', objasnila je sa smješkom Vesna.
restoran TAČ restoran TAČ (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Razmislimo li malo o tome što očekujemo od jednog restorana, puno je kriterija koje on mora zadovoljiti kako bi se pronašao na popisu naših najdražih. TAČ je očito pronašao savršenu formulu, čemu svjedoči velik broj nagrada, ali i stalnih gostiju jer se uvijek traži mjesto više.

''Od prvog susreta s nekim kad te dočeka, kruha koji dobiješ na stol, onog prvog okusa u ustima kad vidiš da je to fino, da je svježe... Kad zadovoljiš sve te kriterije, onda mislim da možeš biti u kategoriji Bib Gourmanda'', rekla je Vesna i dodala: ''Naravno, i kad platiš račun i vidiš da je to uobičajena cijena kao i u drugim restoranima, ali da si ipak dobio nešto što je malo drugačije i malo kvalitetnije.''
restoran TAČ restoran TAČ (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
U trenutku kada je dobila prvi Bib Gourmand, bilo ih je svega četvero u Hrvatskoj. Iako je bila oduševljena priznanjem, njezina motivacija nisu nagrade, već gosti i hrana koju priprema s ljubavlju. Upravo je to ono čime se treba voditi svatko tko se odlučuje baviti ugostiteljstvom.

''Da bi postao uspješan, moraš imati strpljenja, moraš se naoružati upornošću. Rad mora biti jedini kriterij. Ako ja neću raditi, onda neće niti netko tko za mene radi. Mladi koji otvaraju restorane misle da je dovoljno urediti da to sve bude dizajnersko. To je totalno nebitno. Najbitniji je pristup, ustrajnost, strpljenje, volja i ljubav. Ljubav sve pokreće u životu, pa tako i ovaj posao i u svakom jelu koje kuhaš, osjetiš ljubav i energiju koju si dao radeći to jelo'', zaključila je Vesna.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Römerquelle po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Römerquelle
  • #Voda
  • #restoran TAČ
  • #vesna miletić
  • #Bib Gourmand
  • #Michelin vodič
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od sutra velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Aleksandar Vučić o naftnoj krizi: "Prijeti nam kolaps! Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
padaju i ostavke?
Vučić na izvanrednoj sjednici: "Prijeti nam kolaps! Dobili smo rok, a Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Jadranka Matković snimljena na zagrebačkoj špici
život je nije mazio
Naša legendarna glumica viđena u javnosti nakon dugo vremena
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Nije joj lako
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Slovenci ovo ne pamte! Kekove trupe dočekali zvižduci, himna izviždana usred Ljubljane
Povela se rasprava
VIDEO Nezapamćene scene iz Ljubljane, susjedi u šoku: "Slovenija im je puno dala, mogli su barem..."
Gennaro Gattuso pozvao dvojicu hajdukovaca na utakmicu Italije i Norveške
Lijepa gesta
Gattuso na važnu utakmicu Italije za SP pozvao dvojicu hajdukovaca
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
lifestyle
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
sve
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Glavno jelo boccamARAI restorana
Römerquelle donosi

Put do slasnih zalogaja: Poznati restorani o delicijama kojima žele razbuditi uspavane Zagrepčance

Zavirili smo u fenomenalnu ponudu vrhunskih restorana – bocca Marai i resTAČ i otkrili što se slasno nalazi na njihovim jesenskim menijima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close