• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Römerquelle

Friško iz Michelinova vodiča: Poznata chefica fenomenalnim menijem pokazala zašto se njezin restoran zasluženo nalazi u prestižnom gastronomskom vodiču

Restoran TAČ već generacijama svojim ukusnim jelima i obiteljskom atmosferom uveseljava Zagrepčane. Bacili smo oko u njihov dnevni meni i otkrili što se kod njih fino kuha te zašto se već godinama nalaze u prestižnim gastronomskim vodičima.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 20.12.2022 09:06 komentari
viber Created with Sketch.
Vesna Miletić - vlasnica i chef restorana TAČ
Vesna Miletić - vlasnica i chef restorana TAČ (Foto:Nova Studio / Pavao Bobinac)

Galerija restoran TAČ 14 Römerquelle 14 TAČ desert 14 TAČ desert 14

U trendu Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju

Restoran resTAČ ili skraćeno TAČ nalazi se u zakutku naselja Vrhovac do kojeg će se mnogi izgubiti, ako nisu barem jednom već bili tamo. Prvo što vas tamo dočeka jest jedna toplina, ugodan ambijent i srdačna dobrodošlica samih vlasnika restorana – Vesne i Tihomira Miletića, zbog kojih se odmah osjećate kao kod kuće. Upravo je Vesna chefica njihova restorana koja hranu za goste priprema s velikom ljubavlju, imajući na pameti samo kvalitetu i svježinu namirnica.

''Cijeli život vođena sam devizom da je hrana lijek, zato jako puno radim sa samoniklim namirnicama. U svojoj kuhinji koristim ono što se u prirodi ubere, što raste kao invazivni korov ili kao jestivo ljekovito bilje. Osim toga, imam dva biodinamička vrta u kojima sadim povrće'', rekla je Vesna.
TAČ posutice s bakalarom TAČ posutice s bakalarom (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Ona svojim gostima želi ponuditi samo najbolje, zato kod njih nema klasičnih jelovnika jer se on bazira na namirnicama koje Vesna i Tihomir taj dan nađu na tržnici, kao i na sezonskim namrnicama koje rastu u njihovim vrtovima.

''Ti su vrtovi najviše nastali zbog rajčice jer je kvalitetnu rajčicu vrlo teško pronaći. S obzirom na to da sam dobila jedno autohtono sjeme ovog podneblja, počela sam saditi rajčicu i usput sam sadila i salate. Biodinamičke salate pereš od zemlje i ona je besprijekorna, a salate za koje ne znaš kako su rasle moraš duže držati u hladnoj vodi kako bi se pesticidi, ili čime je već špricana, koliko-toliko uklonili“, rekla je Vesna.

Budući da je kvaliteta namirnica u prvom planu, isto vrijedi i za vodu koja se služi gostima uz hranu i vino. Oni su odabrali Römerquelle – vodu najviše kvalitete koja sadrži idealan omjer kalcija i magnezija te minerala dnevno potrebnih organizmu. Kao takva, savršeno se uklapa u koncept restorana koji u srži svoje filozofije ima zdravlje i idealan je partner svakom jelu, baš poput istarskih posutica s bakalarom koji nam je poslužila.
TAČ posutice s bakalarom TAČ posutice s bakalarom (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
''Cijeli 12. mjesec u ponudi je bakalar. S obzirom na to da sam Istrijanka porijeklom, u Istri se istarske posutice, odnosno krpice s bakalarom oduvijek prave u tom periodu i to je jelo koje moji gosti jako vole. Izdvojila bih to je jelo zato što mislim da nije uvriježeno na menijima hrvatskih restorana. To je čista istarska tradicija'', rekla je Vesna i dodala: "Radimo i bianco bakalar, tučeni kao namaz i na žlicu kao brudet. Sezona je kisele repe, kiselog zelja i suhomesnatih proizvoda, tako da je to isto u ponudi. Isto radimo i fritule od bakalara, radimo od bakalara razne kombinacije sa grahoricama. To su te kombinacije. Nekad je na crveno, nekad je na bijelo, ovisno o tome kakav je dan.''

U ponudi imaju i impresivnu kolekciju vina koje će upotpuniti svako jelo koje se servira. Uz njih je i nezaobilazna gazirana ili negazirana Römerquelle voda vrhunske kvalitete koja će se izvrsno uklopiti uz okus svakog vina, a Vesna nam je objasnila koje ćemo najčešće vidjeti uz bakalar.
Römerquelle voda nosi titulu vode najviše kvalitete Römerquelle voda nosi titulu vode najviše kvalitete (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
''Uz bakalar ide i bijelo i rose, ide i laganiji pinot noir – laganije crno vino. Uz njega ne idu teška vina. Nekako mi se čini da uz ovo jelo danas, dakle tu verduru, bakalar i posutice, izvrsno ide sauvignon'', rekla nam je Vesna.

Njihov je restoran već godinama u Michelinovu vodiču pod kategorijom Bib Gourmand – posebnom kategorijom u kojoj se pazi da je kvaliteta hrane na visokom nivou, ali i dalje dostupna po cijeni zbog koje novčanik neće ostati prazan.

''To je puno više od preporuke. Broj nas koji ima Bib Gourmand otprilike je jednak broju zvijezda restorana. Znači, to su restorani u kojima je vrhunska kvaliteta, ali isto tako i pristupačna cijena. To znači onaj jezik koji ima Michelin, kao mljac.''
Römerquelle Römerquelle (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Iako se inspektori u obilasku restorana u pravilu ne predstavljaju i teško ih je raspoznati od drugih gostiju, Vesna je s nama podjelila anegdotu koja je vodila do njihova prvog uvrštavanja u prestižni gastronomski vodič.

''Prvi susret s Michelinovim inspektorom, prije četiri godine, bio je malo neobičan. U to vrijeme bilo je puno sirijskih izbjeglica i ja sam mislila da je on jedan od njih, pa sam bila posebno srdačna prema njemu. No vrlo brzo nakon tog prvog dojma shvatila sam da je čovjek veliki poznavatelj hrane'', rekla je Vesna.

Ponudila mu je zlatnog cipla – cipla iz dubine koji je po teksturi i kvaliteti mesa vrlo sličan divljem brancinu. Odabir ribe ostavio je na njega poseban dojam s obzirom na to da ta riba nije nešto što se često služi u restoranima.

''Mislim da sam ga na taj način nekako pridobila – kvalitetnom ribom, vrlo nesvakidašnjim jelovnicima i svojim pristupom. Oni se inače ne predstavljaju, ali je on bio toliko iznenađen tom mojom ljubaznošću da mi je na kraju pokazao svoju identifikacijsku karticu da je Michelinov inspektor. Odmah mi je postavio neka pitanja vezana za hranu i kad smo se pozdravljali, pitao me možemo li se zagrliti. Inače je bio Talijan, ne Sirijac'', objasnila je sa smješkom Vesna.
restoran TAČ restoran TAČ (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Razmislimo li malo o tome što očekujemo od jednog restorana, puno je kriterija koje on mora zadovoljiti kako bi se pronašao na popisu naših najdražih. TAČ je očito pronašao savršenu formulu, čemu svjedoči velik broj nagrada, ali i stalnih gostiju jer se uvijek traži mjesto više.

''Od prvog susreta s nekim kad te dočeka, kruha koji dobiješ na stol, onog prvog okusa u ustima kad vidiš da je to fino, da je svježe... Kad zadovoljiš sve te kriterije, onda mislim da možeš biti u kategoriji Bib Gourmanda'', rekla je Vesna i dodala: ''Naravno, i kad platiš račun i vidiš da je to uobičajena cijena kao i u drugim restoranima, ali da si ipak dobio nešto što je malo drugačije i malo kvalitetnije.''
restoran TAČ restoran TAČ (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
U trenutku kada je dobila prvi Bib Gourmand, bilo ih je svega četvero u Hrvatskoj. Iako je bila oduševljena priznanjem, njezina motivacija nisu nagrade, već gosti i hrana koju priprema s ljubavlju. Upravo je to ono čime se treba voditi svatko tko se odlučuje baviti ugostiteljstvom.

''Da bi postao uspješan, moraš imati strpljenja, moraš se naoružati upornošću. Rad mora biti jedini kriterij. Ako ja neću raditi, onda neće niti netko tko za mene radi. Mladi koji otvaraju restorane misle da je dovoljno urediti da to sve bude dizajnersko. To je totalno nebitno. Najbitniji je pristup, ustrajnost, strpljenje, volja i ljubav. Ljubav sve pokreće u životu, pa tako i ovaj posao i u svakom jelu koje kuhaš, osjetiš ljubav i energiju koju si dao radeći to jelo'', zaključila je Vesna.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Römerquelle po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Römerquelle
  • #Voda
  • #restoran TAČ
  • #vesna miletić
  • #Bib Gourmand
  • #Michelin vodič
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Okusi Mediterana
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
Vatreni u Pragu: Nogometna strast i čarolija Zlatnog grada
Neodoljiva prilika
Vatreni u Pragu: Ponuda za "nogometno" putovanje u kombinaciji s čarolijom Zlatnog grada
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Odlične ponude
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Jesenske šetnje prirodom: gdje se uputiti u Zagrebu i okolici
U zdravom tijelu...
Jesenske šetnje prirodom: 5 staza u Zagrebu i okolici koje će s lakoćom svladati i veliki i mali
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Pao prvi snijeg
Javlja DHMZ
FOTO Pao prvi snijeg: Dio zemlje pod crvenim meteoalarmom, vrijeme je jako opasno!
Otkriven uzrok smrti sarajevske influencerice: Preminula dva dana nakon svadbe
Završena obdukcija
Mladenka (26) iz Sarajeva preminula dva dana nakon svadbe: Otkriven uzrok smrti
show
Kako izgleda supruga Nikole Grmoje?
samozatajna žena
Tko je supruga Nikole Grmoje? Upoznao ju je na faksu, a nosi rijetko ime
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Poznata pjevačica preminula nakon pada s balkona, tužnu vijest objavila je njezina kći
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
Vezan je za plodnost
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
zabava
Odgovore na ova pitanje treba znati svaka odrasla osoba!
Pokažite što znate!
Odgovore na ova pitanje treba znati svaka odrasla osoba!
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
Dan u životu
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
"Ovo samo u Bosni ima": Prizor ispred trgovačkog centra nasmijao gledatelje
A tako se to radi?
"Ovo samo u Bosni ima": Prizor ispred trgovačkog centra nasmijao gledatelje
tech
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
sport
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Navijači ljutiti zbog poteza Joška Gvardiola na utakmici Lige prvaka
Malo su pretjerali
Gvardiol razljutio navijače potezom u nadoknadi: "Eto ti tvog Joška, želi svu slavu za sebe"
tv
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
putovanja
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
sve
Kako izgleda supruga Nikole Grmoje?
samozatajna žena
Tko je supruga Nikole Grmoje? Upoznao ju je na faksu, a nosi rijetko ime
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Poznata pjevačica preminula nakon pada s balkona, tužnu vijest objavila je njezina kći
Glavno jelo boccamARAI restorana
Römerquelle donosi

Put do slasnih zalogaja: Poznati restorani o delicijama kojima žele razbuditi uspavane Zagrepčance

Zavirili smo u fenomenalnu ponudu vrhunskih restorana – bocca Marai i resTAČ i otkrili što se slasno nalazi na njihovim jesenskim menijima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close