Želite li pilećim prsima dodati dozu sočnosti, napunite ih finim nadjevom. Kombinacija topivog sira poput mozzarelle, bosiljka i maslaca s rajčicama sjajna je ideja.
Maslac s rajčicama sjajna je baza za brojna jela – možete ga namazati na kruh, dodati tjestenini i sljubiti s različitim vrstama mesa.
Maslac s rajčicama možete napraviti od svega pet sastojaka. Cherry rajčice se prvo kratko ispeku u pećnici, a potom izmiksaju u blenderu zajedno sa solju, paprom, maslacem i timijanom sve dok ne dobijete fini namaz.
Punjena pileća prsa - sastojci:
Za maslac s rajčicama:
- 500 g cherry rajčica
- 230 g maslaca
- 1 žlica svježeg timijana
- sol i papar po želji
Za piletinu:
- 700 g pilećih prsa
- 250 ml pilećeg temeljca
- 120 g mozzarelle
- 100 g šampinjona
- 100 g maslaca s rajčicom
- 65 ml punomasnog mlijeka
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- 1 čajna žličica sušenog peršina
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
- svježi listići bosiljka
Punjena pileća prsa - priprema:
- Napravite maslac od rajčice: u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva stavite cherry rajčice. Pecite ih 10-ak minuta dok ne popucaju. Izblendajte ih u finu pastu. Začinite sa solju, paprom i timijanom. Izmiksajte umak od rajčica s maslacem dok ne dobijete jednolični namaz.
- Nožem zarežite sredinu pilećih prsa kako biste napravili džep za punjenje mesa. Začinite piletinu izvana i iznutra sa solju i paprom. U džep od piletine dodajte malo maslaca s rajčicom, komad mozzarelle i par listića bosiljka. Čačkalicom zatvorite džep na mesu da nadjev e iscuri tijekom termičke obrade piletine. Površinu piletine premažite sa sušenim peršinom i bosiljkom.
- U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepecite pileća prsa oko tri minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadite meso iz tave i stavite ga sa strane.
- Na preostaloj masnoći ispirjajte nasjeckane gljive dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Kratko prepirjajte i nasjeckani češnjak pa potom sve zajedno podlijte s pilećim temeljcem i mlijekom. Kuhajte sve zajedno oko pet minuta.
- Uronite pileća prsa u ovu tekućinu, poklopite tavu poklopcem od lijevanog željeza i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok se meso termički ne obradi do kraja, a umak ne zgusne.
- Poslužite pečenu piletinu s pripadajućim umakom i prilogom po želji. Dobar tek!
Piletina i mlinci na malo drugačiji način: Jelo po recepturi chefa Marija Mihelja koje jedva čekamo isprobati