Svjetska premijera otvaranja prvog pjenušavog vina na svijetu proizvedenog u potpunom mraku – od berbe do odležavanja iščekivala se s nestrpljenjem. Dio kušača bio je na licu mjesta, u Sloveniji, dok su ostali vinoljupci iz cijelog svijeta, od Australije do Amerike i Kine pratili događanje sa svojih računala i pametnih telefona. 

Kao što je najavljeno prije godinu dana, Radgonske gorice su sada i službeno lansirale novo pjenušavo vino Untouched by Light. Kako bi mogli simultano kušati, vinski entuzijasti su na svoje adrese primili boce vakumirane u posebne crne ambalaže koje potpisuje Bruketa&Žinić&Grey, kako vino ne bi došlo u doticaj sa svjetlom i zrakom.

U dogovoreno vrijeme, prigušila se svjetlost na monitorima, spustile su se rolete, ugasila svjetla, povuklo se u mrak i napeto su se pratila događanja u Radgonskim Goricama gdje uzbuđenje nisu krili niti nazočni: direktor vinarije Borut Cvetkovič, enologinja Klavdija Topolovec Spur te sommelier iz Instituta Oenologique de Champagne Pierre-Yves Bournerias.

Pjenušac se otvorio i kušao u potpunom mraku ne samo zato da mu  svjetlost ne bi naštetila, nego i kako bi se mogla posvetiti potpuna pozornost aromama, zbog čega je i nastala ideja proizvodnje pjenušca bez izlaganja svjetlosti. Neobičan trenutak za profesionalne ljubitelje vina nastupio je u trenutku kada su morali preskočiliti prvi korak - vizualni dojam koji uključuje i promatranje perlanja pjenušca, koji je izostao.  

Izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje svjetlom pogođene arome (goût de lumiere), odnosno kvarenje aroma, a dovoljno je samo pet minuta na direktnom suncu kako bi došlo do propadanja kvalitete, otkrili su na eventu. 

"Stoga se i za vrijeme noćne berbe, rotacije boca i pakiranja koriste naočale za gledanje u mraku. Vino stari dvije do tri godine u mraku špilje u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Pjenušac zatim štiti bocom od crnoga stakla, a zbog dodatne zaštite od svjetla i zraka pakira se u vakuumirane vrećice. Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (100% Chardonnay Blanc de Blancs) korištenjem francuske metode fermentacije u boci", napomenuli su na eventu. 

„Poseban je način berbe noću, kada je hladno, kao i obrada grožđa; a prije svega kasno dozrijevanje u potpunoj tami – sve se to odražava u karakteru ovog pjenušca. Sada možemo kušati pjenušac kod kojeg je terroir zaista došao do izražaja. Posljednji kamenčić mozaika čini tradicija proizvodnje pjenušavih vina u Radgonskim goricama, podržana znanjem i suvremenom tehnologijom“, rekla je enologinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur.

Nakon svečanog otvaranja počeli su stizati komentari kušača: "svježe, voćno, citrusno, svilenkasto, kremasto, delikatno, herbalno, dugačak aftertaste, kvaščano…",  bili su samo neki od utisaka.

“Prva berba 2016. je iznimno svježa, voćna i citrusna s retrookusom zelenog čaja i metvice. Ima kontinuitet od nosa do ustiju, a delikatni mjehurići pružaju kremoznost. Pjenušac balansira između nježnosti i krepkosti koji su obično u kontradikciji, ali ovdje su zajedno”, rekao je Pierre-Yves Bournerias, sommelier iz Instituta Oenologique de Champagne.

Dok je vinarija trenutno u potrazi za lokalnim distributerima diljem svijeta, na raspolaganju je limitirani broj od 2000 boca Untouched by Light pjenušca iz 2016. godine po cijeni od 100 eura. Predviđa se da će tržište osobito zainteresirati Kinu i Ameriku.

Slovenske Radgonske Gorice imaju tradiciju proizvodnje pjenušavih vina dužu od 150 godina. Od kada je Alojz Klenošek proizveo prve primjerke, nakon što je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, do vremena kada su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier. Radgonske-gorice.si

Karakteristike Untouched by Light:

- Berba: 2016.
- Kiselost: 8 g/l
- Alkohol: 12,0 vol %
- Šećer: BRUT (vrlo suho) 6,9 g/l

Terroir:

- Zemljište: odabrano na temelju proučavanja profila tla, praćenja rasta vinove loze, dozrijevanja grožđa i kemijskih parametara mošta i vina
- Nasad: stariji, vlastita selekcija, zasađen na sunčano - južnome položaju
- Tlo: euterično smeđe tlo s primjesom vapnenačkoga šljunka
- Godina sađenja: 1989.
- Sustav uzgoja: dvostruki guyot
- Opterećenje: 2 kg po trsu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju