Koliko su slastice omiljen i neizostavan dio hrvatske gastronomske tradicije, pokazali su brojni posjetitelji gastro puba Bulldog, na promociji kuharice hrvatskih slastica Andree Pisac "Croatian Desserts".

Neodoljiv miris kolača privukao je i blogera i novinara, velikog zaljubljenika u hranu Domagoja Jakopovića Ribafisha i Ashley Colburn, poznatu po sjajnim dokumentarcima i velikoj ljubavi prema Hrvatskoj. Autorica knjige, doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos, svoja je zrnca inspiracije pretočila u zanimljivu knjigu, koja je ujedno i prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku.

Pedeset recepata tradicionalnih hrvatskih kolača iz gotovo svih krajeva Hrvatske ovjekovječeno je na 515 atraktivnih fotografija, koje prikazuju gotovu slasticu, ali i samu pripremu. Knjigu će moći koristiti slatkoljupci bez ikakvog iskustva u kuhinji, kao i oni malo vještiji, koji žele unaprijediti svoje kulinarsko umijeće.

U kuharici su predstavljene slastice po kojima je Hrvatska već prepoznata u inozemstvu kao što su orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, kremšnite, međimurska gibanica, ali i neki zaboravljeni recepti poput Kaiserschmarrna ili vodenih kiflica.

Andrea Pisac smješta hrvatske slastice u kontekst europskih, svjetski poznatih desertnih klasika. Izvorne recepte prikupljala je usmenom predajom i terenskim istraživanjima, a njihova je velika vrijednost autentičnost. Razne kulinarske i kulturološke priče o svakom od odabranih kolača predstavljaju idealan prozor u hrvatsku gastronomiju, kao i u hrvatski način života.

Knjiga Croatian Desserts tematski je podijeljena na nekoliko poglavlja: Lazy Morning, Sunday Sweets, Special Occasions, Cakes, Christmas Sweets i Easter Sweets. Recepti su izraženi u metričkom i imperijalnom jediničnom sustavu pa će ih moći pratiti oni koji važu sastojke, kao i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama.

Svaka slastica ima uvodnu priču; detalje o porijeklu slastice, prigodama u kojima se jede, o ritualima te neke možda već i zaboravljene crtice iz života kolača. Još su jedna posebnost ove knjige dvojezični nazivi s izgovorom.

Andrea je kroz priče koje spajaju tradiciju s vizijom budućnosti kreirala zbirku hrvatske kulinarske baštine te dekodirala mnoge slatke tajne.

"Slastice su emocije, a emocije su najbolji način povezivanja onoga što je razdvojeno, bilo da se radi o mostu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, bilo da su to različite kulture koje se žele upoznati. Stoga ova kuharica predstavlja idealan poklon i zapravo još jedan autentičan hrvatski suvenir jer poznato je da je jedan od omiljenih načina upoznavanja neke zemlje i njezine kulture upravo gastronomija", dodala je autorica.

Kuharicu Croatian Desserts moguće je kupiti na Andreinoj web-stranici, kao i u odabranim knjižarama i gift shopovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju