Jednu od pet smrti u svijetu izaziva loša prehrana, pokazala je globalna studija koju je objavio The Lancet, vodeća medicinska publikacija. Previše soli, premalo cjelovitih žitarica, voća i povrća mogu izazvati brojne tegobe, kao i kronične bolesti. Tako Japan i Kina najviše bolesti duguju prevelikoj količini soli, dok Europa pati zbog premalo raznolikosti na tanjuru
Na popisu od 195 zemalja s najgorim prehrambenim navikama našao se Uzbekistan, a taj je podatak uznemirio stanovnike koji se ponose svojom kuhinjom, nacionalnim specijalitetima, kao i vještinama svojih vrhunskih chefova. Uzbekistanska gastroenterologinja Lola Abdurakhimova za BBC tvrdi kako hrana nije tihi ubojica, nego su navike te koje štete.
Sjedilački način života, prejedanje i nedovoljno raznolik jelovnik prema njezinu su mišljenju najveći problem. No osim toga što su domaću hranu zamijenili hamburgeri i kebabi, ljudi ne znaju reći ne kaloričnoj hrani i umjesto da pojedu jednu porciju, ne zaustavljaju se dok nisu siti, a to je dvostruko ili više hrane od preporučene količine.
Uzbekistan - 4 (Foto: Getty Images)
Najpopularnije i najpoznatije od svih uzbekistanskih nacionalnih jela jest plov, specijalitet od riže, mesa, povrća i puno ulja.
Navodno se jede još od Amira Timura, uzbekistanskog osvajača koji je 1300. godine osnovao Timuridsko carstvo. S obzirom na to da je hranjiv i lako se priprema, plov je vojnicima pružao dovoljno snage za borbu. Plov se i danas jede vrlo često, u nekim obiteljima i nekoliko puta tjedno, a za posebne prilike radi se u karakterističnim kazanima od lijevanog željeza na otvorenoj vatri.
Nije rijetkost da se u takvim situacijama posluži i nekoliko stotina porcija iz jednog lonca. Tijesto punjeno mesom i lukom (somsa), bogata juha s mesom i tjestenino (lagman) i tradicionalni kruh iz peći također su neka od jela kojima se Uzbekistanci ponose.
Jedna strana medalje sugerira da se stanovnici debljaju i žive sve nezdravije, ali s druge strane sve je više chefova koji se profiliraju u visoke krugove gastronomije.
Uzbekistan - 1 (Foto: Getty Images)
Pozitivan primjer zasigurno je Bakhriddin Chustiy, koji je sa samo 26 godina kuhao za ruskog političara Dmitrija Medvedeva – i oduševio ga svojom hranom.
Uz talentirane kuhare, jedinstvena i ukusna jela, kao i stanovnike koji žele promovirati svoju zemlju neizbježno je da će uzbekistanska hrana utjecati na svjetsku kulinarsku pozornicu. A ako se tradicionalni recepti prilagode ubrzanom životnom ritmu, mogla bi izgubiti nadimak najsmrtonosnije kuhinje.
Nestvarno mjesto u Švicarskoj na kojem se sudaraju dva "čuda prirode" +0