Virtuoz u kuhinji, Goran Kočiš, upisao se u gastronomiju Lijepe Naše kao jedan od prvih chefova koji je priskrbio Hrvatskoj Michelinovu zvjezdicu. Noel je tako postao prvi zagrebački restoran koji je dobio tu prestižnu nagradu, a chef Kočiš je u međuvremenu zaplivao novim kulinarskim vodama. Uskoro će se po prvi put naći pred svjetlima reflektora, kao član žirija u novoj sezoni MasterChefa koju nestrpljivo iščekujemo.
Ime i prezime: Goran Kočiš
U kuhinji ne možeš bez: Bez tima nema ništa, a nakon toga: sol.
Namirnica koja ti ne može dosaditi: Dobar suhomesnati proizvod - bilo koji samo da je top.
Što te može isprovocirati u poslu: Lijenost.
Bez čega ne ulaziš u kuhinju: Mobitela.
Tajna dobrog rižota je: Dobra baza, znanje i sposobnost prepoznavanja pravog trenutka.
Pogreška u hrvatskim restoranima koju ne toleriraš: Neiskrenost.
Kako najviše voliš pripremati jaja: Poširati ih.
Michelinova zvjezdica, da ili ne: Jesti u Michelinovim restoranima - da. No kad je riječ o kuhanju za zvjezdicu, u to više nisam baš siguran.
Recept koji nam nikada nećeš otkriti: Ma sve ću vam reći, ALI...
Gastronomski trend na koji odmahuješ rukom: Molekularna kuhinja.
Da ne kuhaš, što bi radio: Najvjerojatnije bih radio u Njemačkoj.
Precijenjena namirnica: Crni tartuf.
Nadopuni rečenicu: Žao mi je što nisam… rekao u nekim situacijama koga što ide (u kuhinji, naravno).
Nepravedno podcijenjen sastojak: Svinjsko uho.
Da možeš ispraviti jednu pogrešku u karijeri, to bi bila: Trenutak kad sam jednom prilikom u kaosu stavio toplo jelo na hladan tanjur. Eh, da mi je to premotati!
Kuharica koja ima počasno mjesto na tvojoj polici: Jugoslavenska kuharica, tiskana 1986. godine. To je prva koju sam listao, a još uvijek me zna iznenaditi.
U tri riječi: Što nedostaje hrvatskoj gastronomskoj sceni: Edukacija, volja za napredovanjem, srce.
Pivo ili vino: Ovisi od trenutka.
Prvo jelo koje ti nije uspjelo: Njoki
Riba ili meso: Meso pa riba tim redom.
Kakav gost te može izbaciti iz takta: Gost koji kasni na rezervaciju.
Prvo jelo na koje si bio ponosan: Ajoj, toliko sam ih napravio… Mislim da je prvo bilo lungić u umaku od gljiva s domaći kroketima. Radio sam to doma za ekipu na kraju osmog razreda.
Da možeš jedan dan kuhati bilo gdje, koje bi to bilo mjesto: Usred glavnog trga u Osijeku, unutar staklene ograde, za desetak ljudi.
Kojeg bi poznatog kuhara pozvao na ručak: Volio bih sjesti sa Stevom Karapandžom i čuti kako je tekao njegov put od početaka. Izvan Hrvatske bi to bio Andreas Caminada.
Jelo koje nikad nisi zavolio, a trudio si se: Janjeće tripice.
Gdje bi uvijek otišao na ručak (u Hrvatskoj): Krčma Gabreku, Samobor,
Koje ti je jelo guilty pleasure: Mesni doručak, tacosi s paštetom, ima ih.....
Jelo koje još uvijek nisi, a volio bi probati: Divlje prase na ražnju.
Koju reakciju želiš izazvati svojim jelima kod gosta: Takvu reakciju da se vrate opet, i opet, i opet, i opet…
Nastavi tri točkice: Osmijeh na lice mi može navući… trenutak kada završim servis nakon punog restorana, nakon full stresa, ali zadovoljan idem doma i kažem si: "Je*eno je bilo, idemo jače!".
Neobična kuća u kojoj Hrvati slave rastave braka: Dom Roma u kojem se ruše predrasude o Ciganima +9