Koliko Skandinavci prednjače u održivom razvoju i zaštiti okoliša, već je naširoko poznata stvar. Norveška već omogućuje krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko mahnito reciklira smeće da joj ga ponestane, pa ga mora uvoziti iz drugih zemalja, a u Danskoj su se, između ostalog, dosjetili još nečeg.

Tvrtka Beyond Coffee iz Jægersborggadea u Kopenhagenu istaknula se jednom zanimljivom idejom, koju provode u djelo i brojna udruženja za zaštitu okoliša te promoviranje ekostila života.

Pomislite samo koliko se kave dnevno popije u svijetu i koliko se taloga baca svaki dan – bilo u kućanstvima, bilo u kafićima. Pa, dobro, što sad? Taj talog ionako ničemu ne služi i nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

No, Danci poručuju: većina vrijednih sastojaka kave ostaje sadržana baš u tom talogu koji se nemilice baca. Kako su Danci jedni od vodećih svjetskih kavopija, u tvrtki Beyond Coffee rade sljedeće: od kafića nabavljaju talog kave koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovače!

Prije nekoliko godina i naši kreativci i "zeleni poduzetnici" krenuli su u prikupljenje taloga kave u Osijeku i okolici.

I vi možete biti sam svoj uzgajivač

Ohlađeni talog kave pomiješaju s micelijem, vegetativnim dijelom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to drži se u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri tjedna.

Najprije se tri tjedna drže na toplom, tamnom mjestu koje simulira tlo u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se na tjedan dana premještaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svjetlosti. Tada počinju nicati bukovače.

Napominju i kako je moguće uzgojiti gljive u više navrata korištenjem istog taloga, a kada ga iskoriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji ga i dalje mogu koristiti.

Zabavni test: Koliko jestivih gljiva možete prepoznati? Gljive Gljive Gljive +0 Gljive

Bukovače rastu na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od dućana u kojem ih potom prodaju. No, isto tako možete kupiti i micelij i početni paket od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete i sami uzgajati u vlastitom domu od svojeg taloga. Za samo mjesec dana imat ćete svoje jestive bukovače.

Kako se ovaj oblik uzgoja gljiva proširio svijetom – pretpostavlja se da je trenutačno riječ o pet tisuća inicijativa koje se njime bave – ne morate ići u Beyond Coffee po gljive ili sastojke, no ako ste u blizini, možete svratiti po jedan fora suvenir.

Riječ je o čaši za kavu djelomično napravljenoj od taloga kave. "Ova čaša ima miris kave prije nego što je uopće natočite u nju", poručuju zadovoljno, a uzgajivači dodaju: "Sve je ovo pola znanost – pola umjetnost!"

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju