Pasta alla carbonara tradicionalno je talijansko jelo koje potječe iz regije Lacij, a priprema se od svega nekoliko sastojaka.
Glavni sastojci carbonare uključuju tjesteninu, jaja, slaninu od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale i tvrdi sir pecorino.

Ako sudjelujete u Veganuaryju ili inače ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ali biste i dalje željeli uživati u kremastoj i bogatoj teksturi ovoga jela, možete napraviti i njezinu vegansku verziju.

Umjesto guancialea napravite vegansku verziju slanine na bazi mariniranog tofua, jaja zamijenite kremom od indijskih oraščića i prehrambenog kvasca, a jelo začinite veganskom verzijom parmezana koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane i na internetu.

Ne zaboravite prilikom začinjavanja upotrijebiti ni crnu sol ili kala namak. Riječ je o kamenoj soli vulkanskog porijekla bogatoj sumporovodikom i željezom koji ima karakterističan miris po kuhanim jajima, a koja se često dodaje veganskim jelima.

Sastojci:

Sastojci za tofu "slaninu":

  • 250 g tvrdog tofua
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice sojina umaka 
  • 1 žlica javorova sirupa ili agave
  • 1 čajna žličica tekućeg dima
  • ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • ½ čajne žličice kumina
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Sastojci za umak:

  • 180 ml vode
  • 50 g indijskih oraščića
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • sol i papar po želji

Ostali sastojci:

  • 400 g špageta
  • veganski sir parmezan
  • crna sol (kala namak)

Priprema:

  1. Napravite umak: namočite indijske oraščiće u običnoj vodi večer prije pripreme jela da omekšaju. Ako ste zaboravili namočiti oraščiće, omekšati ih možete i tako što ćete ih kratko prokuhati u vrućoj vodi.
  2. Ocijedite namočene indijske oraščiće te ih pomiješajte s čistom vodom, prehrambenim kvascem, malo soli i papra. Izblendajte smjesu u blenderu ili sjeckalici povrća da dobijete glatki umak bez grudica. Stavite ga sa strane.
  3. Napravite tofu slaninu: narežite tofu na manje kockice i stavite u marinadu koju ste napravili od jabučnog octa, sojina umaka, javorova sirupa, tekućeg dima, dimljene paprike, kumina, soli i papra. Držite tofu u marinadi barem 15 minuta ili nekoliko sati – ovisno o tome koliko imate vremena.
  4. Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite komadiće tofua zajedno s marinadom u kojoj su bili. Pecite tofu oko 8 do 10 minuta dok ne postane hrskav. Stavite tofu sa strane.
  5. U zasoljenoj vodi skuhajte špagete prema uputama na pakiranju tako da budu al dente. Sačuvajte nešto vode od kuhanja špageta.
  6. Ocijedite špagete, vratite ih u lonac u kojem su se kuhali te pomiješajte s kremastim umakom, naribanim veganskim parmezanom i s nešto vode od kuhanja špageta. Sve dobro promiješajte i začinite s crnom soli.
  7. Poslužite vegansku carbonaru s kockicama pečenog tofua i dodatnim veganskim parmezanom. Dobar tek!

Pola kilograma za dva eura: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Dodajte ih u smoothie Jedite krekere s raznim sjemenkama Dodajte ih u avokado tost +0 Lanene sjemenke se lakše probavljaju kada se jedu smljevene

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju