Pasta alla carbonara tradicionalno je talijansko jelo koje potječe iz regije Lacij, a priprema se od svega nekoliko sastojaka.
Glavni sastojci carbonare uključuju tjesteninu, jaja, slaninu od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale i tvrdi sir pecorino.
Ako sudjelujete u Veganuaryju ili inače ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ali biste i dalje željeli uživati u kremastoj i bogatoj teksturi ovoga jela, možete napraviti i njezinu vegansku verziju.
Umjesto guancialea napravite vegansku verziju slanine na bazi mariniranog tofua, jaja zamijenite kremom od indijskih oraščića i prehrambenog kvasca, a jelo začinite veganskom verzijom parmezana koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane i na internetu.
Ne zaboravite prilikom začinjavanja upotrijebiti ni crnu sol ili kala namak. Riječ je o kamenoj soli vulkanskog porijekla bogatoj sumporovodikom i željezom koji ima karakterističan miris po kuhanim jajima, a koja se često dodaje veganskim jelima.
Sastojci:
Sastojci za tofu "slaninu":
- 250 g tvrdog tofua
- 3 žlice jabučnog octa
- 2 žlice sojina umaka
- 1 žlica javorova sirupa ili agave
- 1 čajna žličica tekućeg dima
- ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
- ½ čajne žličice kumina
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Sastojci za umak:
- 180 ml vode
- 50 g indijskih oraščića
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- sol i papar po želji
Ostali sastojci:
- 400 g špageta
- veganski sir parmezan
- crna sol (kala namak)
Priprema:
- Napravite umak: namočite indijske oraščiće u običnoj vodi večer prije pripreme jela da omekšaju. Ako ste zaboravili namočiti oraščiće, omekšati ih možete i tako što ćete ih kratko prokuhati u vrućoj vodi.
- Ocijedite namočene indijske oraščiće te ih pomiješajte s čistom vodom, prehrambenim kvascem, malo soli i papra. Izblendajte smjesu u blenderu ili sjeckalici povrća da dobijete glatki umak bez grudica. Stavite ga sa strane.
- Napravite tofu slaninu: narežite tofu na manje kockice i stavite u marinadu koju ste napravili od jabučnog octa, sojina umaka, javorova sirupa, tekućeg dima, dimljene paprike, kumina, soli i papra. Držite tofu u marinadi barem 15 minuta ili nekoliko sati – ovisno o tome koliko imate vremena.
- Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite komadiće tofua zajedno s marinadom u kojoj su bili. Pecite tofu oko 8 do 10 minuta dok ne postane hrskav. Stavite tofu sa strane.
- U zasoljenoj vodi skuhajte špagete prema uputama na pakiranju tako da budu al dente. Sačuvajte nešto vode od kuhanja špageta.
- Ocijedite špagete, vratite ih u lonac u kojem su se kuhali te pomiješajte s kremastim umakom, naribanim veganskim parmezanom i s nešto vode od kuhanja špageta. Sve dobro promiješajte i začinite s crnom soli.
- Poslužite vegansku carbonaru s kockicama pečenog tofua i dodatnim veganskim parmezanom. Dobar tek!
Pola kilograma za dva eura: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje +0