Pohano, dinstano i zapečeno sa sirom. Zbog ovog recepta prekida se svaka dijeta, ali vrijedan je toga. Zapečena pohana piletina u umaku od rajčice nevjerojatno dobro ide uz sive kišne dane i one kada se jedva dočepate kuće zbog gužve u prometu.
Mirisan umak od rajčice sa svježim bosiljkom, parmezanom pojačani „poh“ i savršeno rastopljena mozzarella utješit će vas i nagraditi. Za pripremu ovoj jela trebat će vam malo više od pola sata, oko 40 minuta. Poslužite uz tjesteninu, prženi krumpir ili svježi kruh.
Vrijeme pripreme: 40 minuta.
Sastojci za zapečenu pohanu piletinu u umaku od rajčice:
Za umak:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 ljutike, oguljene, sitno nasjeckane
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (oko 4 žličice)
- 800 g pelata iz konzerve, ustinjenih
- 2 čajne žličice sušenog origana
- 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
- 10 g nasjeckanog svježeg bosiljka
Za piletinu:
- 90 g šalice krušnih mrvica
- 90 g šalice ribanog parmezana
- 60 g višenamjenskog brašna
- 2 jaja, istučena
- 9 pilećih bataka bez kostiju (ili zabataka ili manjih prsa; bez kože ili s kožom, po želji), ako su veliki komadi, prerežite ih na pola
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 90 g naribane mozzarelle
Priprema zapečene pohane piletine u umaku od rajčice:
- Napravite umak. Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu ili dubljoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku i pirjajte dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte češnjak i kratko ga popržite. Dodajte pelate, origano i mljevenu crvenu papriku. Kuhajte dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta. Umiješajte bosiljak, posolite i popaprite.
- Priredite piletinu. Pomiješajte naribani parmezan i krušne mrvice u jednoj posudi. U drugu stavite brašno, a u drugu umućena jaja. Svaki komad piletine prvo umočite u brašno, pa u jaja, pa u smjesu mrvica i parmezana.
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Ispohajte piletinu. Zagrijte 4 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i ispecite panirane komade piletine, oko 4 minute po strani.
- Zapecite u pećnici. Stavite komade pohane piletine u lim za pečenje. Prelijte umakom i pospite ribanom mozzarellom. Pecite 10 minuta na 175 stupnjeva da se sir otopi i malo zapeče.
Piletina Marengo: Specijalitet pobjednika kojim je Napoleon slavio kraj bitke +0