Kirju Koer ili pjegavi pas omiljena je estonska slastica koja je pronašla obožavatelje i izvan granica zemlje. Radi se o jednostavnom kolaču od keksa koji se ne peče, a podsjeća na čokoladnu salamu koja se priprema i u Hrvatskoj. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, poput običnih keksa s maslacem i najdražih žele-bombona. Iako se možete poigrati raznim okusima želea, s narančom ne možete pogriješiti.
Sastojci za pjegavog psa:
- 140 g keksa
- 115 g mekanih žele-bombona
- 2 žlice kakaa
- 2 žlice šećera
- 150 g maslaca
Priprema pjegavog psa:
- Stavite kekse u plastičnu vrećicu i prijeđite nekoliko puta valjkom preko njih da se usitne u mrvice. Ne mora biti sasvim sitno, pokoji komadić neće smetati.
- Stavite kekse u zdjelu i dodajte žele-bombone, kakao i šećer. Promiješajte kuhačom pa naribajte u zdjelu maslac.
- Umijesite smjesu, ali samo dok se sastojci ne sjedine kako se maslac ne bi otopio zbog toplih dlanova.
- Stavite smjesu na papir za pečenje i oblikujte je poput kobasice pa čvrsto zamotajte, zarolajte nekoliko puta na radnoj plohi te zavrnite rubove papira.
- Stavite kolač u hladnjak na oko sat vremena. Kad se potpuno ohladi, nožem ga narežite na ploške.
Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira +1