Kirju Koer ili pjegavi pas omiljena je estonska slastica koja je pronašla obožavatelje i izvan granica zemlje. Radi se o jednostavnom kolaču od keksa koji se ne peče, a podsjeća na čokoladnu salamu koja se priprema i u Hrvatskoj. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, poput običnih keksa s maslacem i najdražih žele-bombona. Iako se možete poigrati raznim okusima želea, s narančom ne možete pogriješiti.

Sastojci za pjegavog psa: 

  • 140 g keksa
  • 115 g mekanih žele-bombona
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice šećera
  • 150 g maslaca

Priprema pjegavog psa:

  1. Stavite kekse u plastičnu vrećicu i prijeđite nekoliko puta valjkom preko njih da se usitne u mrvice. Ne mora biti sasvim sitno, pokoji komadić neće smetati.
  2. Stavite kekse u zdjelu i dodajte žele-bombone, kakao i šećer. Promiješajte kuhačom pa naribajte u zdjelu maslac.
  3. Umijesite smjesu, ali samo dok se sastojci ne sjedine kako se maslac ne bi otopio zbog toplih dlanova.
  4. Stavite smjesu na papir za pečenje i oblikujte je poput kobasice pa čvrsto zamotajte, zarolajte nekoliko puta na radnoj plohi te zavrnite rubove papira.
  5. Stavite kolač u hladnjak na oko sat vremena. Kad se potpuno ohladi, nožem ga narežite na ploške.

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Dal od crvene leće +1 Veganska mesna štruca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju