Pollo in potacchio jednostavno je, rustikalno jelo iz talijanske regije Le Marche. Piletina se pirja dok ne postane neodoljivo meka u bijelom vinu, rajčici, češnjaku i ružmarinu (koji daje poseban okus pa ga nemojte preskočiti).
Nevjerojatno je koliko je jednostavna za pripremu, a opet prepuna je okusa i mirisa. Meso poslužite uz kremastu palentu ili pečeni krumpir. Ovaj recept je vrlo jednostavan za pripremu i zahtijeva minimalno vremena provedenog u kuhinji, ali je zato okus neodoljiv.
Piletina u umaku od rajčice
- 4 pileća batka
- 4 pileća zabatka
- 2 češnja češnjaka
- 1 grančica ružmarina
- 125 ml bijelog vina
- 130 g passate
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
Piletina u umaku od rajčice
- Piletinu posolite s obje strane. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i dodajte dva cijela, oguljena češnja češnjaka. Pržite češnjak oko 1 minutu dok ne zamiriši i počne dobivati zlatnu boju.
- Izvadite češnjak i ostavite ga sa strane. Piletinu stavite u tavu s kožom prema dolje i pržite 4-5 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Okrenite je i pržite drugu stranu još 4-5 minuta. Dodajte bijelo vino i pustite da ispari 2-3 minute. Zatim dodajte passat i promiješajte. Vratite češnjak u tavu i dodajte grančicu ružmarina.
- Pokrijte poklopcem i lagano pirjajte piletinu na laganoj vatri 50 minuta. Zatim maknite poklopac i pustite da se umak malo zgusne još 5 minuta. Poslužite piletinu s pečenim krumpirom ili povrćem po izboru i uživajte.
Raj za ljubitelje rakije: Obavezna stanica za istraživanje ličkih okusa i mirisa