U Prvan Selu, između Perušića i Gospića, obitelj Vlainić pet generacija živi od proizvodnje voća, likera i rakija. Priču je započeo Ivica Vlainić–Stilan početkom 20. stoljeća, koji se nakon burnog i pustolovnog života u Americi vratio u rodnu Liku i počeo s uzgojem krušaka i šljiva te proizvodnjom rakije.
Otprilike je sto godina prošlo otkako je ondje izgrađena kušaonica, a ulaganjem u znanje i tehnologiju Vlainići su prerasli u ozbiljne, ali još uvijek zanatske proizvođače pod imenom Stilanova Lika. Za svoje proizvode marljivo skupljaju priznanja, bilo domaćim ili stranim – a gostiju im ne nedostaje. Najviše ih veseli to što im se ljudi vraćaju, a osobito su ponosni na domaću šljivovicu.
Stilanova Lika - 4 (Foto: Romeo Ibrišević)
Nema do šljive...
"Lička šljivovica jedan je od proizvoda koji je sinonim za tradicijsku proizvodnju i uglavnom ne podliježe masovnoj industrijskoj proizvodnji. Pored ostalih poznatih regija s ovih prostora, Lika je pogodno podneblje za proizvodnju kvalitetne šljive. Nažalost, uz časne izuzetke, vrlo je malo poznatih proizvođača ličke šljivovice, a istovremeno tržište traži sve više prepoznatljivih domaćih proizvoda.
Stilanova Lika - 8 (Foto: Romeo Ibrišević)
Jačanjem turizma na našim prostorima pojavljuje se sve veća mogućnost plasmana autohtonih proizvoda, voćnih rakija, a naročito šljivovice", kažu Vlainići, koji u ponudi imaju više od deset vrsta likera i rakija – od popularne šljive, dunje i vilje do jabukovače i medovače pa likera od višanja, rogača, borovica, jagoda… Opojni okusi putuju od bačava do boca i malih čaša, a da je riječ o ličkoj tradiciji i kvaliteti, sugerira i oznaka Lika Quality.
Na basu i pole
Uz čašice se pred posjetiteljima u kušaonici nađe i sira i suhog mesa, a našeg fotografa Romea Ibriševića očarale su i pole, basa, kao i sir koji škripi pod zubima.
Nakon što je isprobao sve vrste vatrene vode, odlučio je ondje i prespavati - a njegov primjer preporučuje se slijediti svima onima koji se izgube u ličkim okusima i mirisima. Srećom, priča se da od Vlainićeve rakije glava ne boli, navodno jer ne sadrži puno metanola, a o tome ćemo više doznati od Romea. Do tada bacite pogled na njegove slikovite dojmove, koje ćete pronaći u galeriji.
MasterChefov sudac Goran Kočiš postaje chef zagrebačkog bistroa u centru grada +13