Latkes ili hrskave palačinke od krumpira nezaobilazni su dio židovske prehrane. Riječ je o prženom jelu koje se tradicionalno jede kao prilog u posebnim prilikama, poput Hanuke, a koje se unatoč tome priprema od tek nekoliko uobičajenih sastojaka, kao što su krumpir, luk i jaja.
Latkes se obično služi s kiselim vrhnjem, a poneki uživaju u slatkoj varijanti s pireom od jabuka. Izvrsna su ideja za doručak, brunch ili ručak tijekom vikenda, kada imate više vremena za pripremu ukusne hrane.
Sastojci za palačinke od krumpira:
- 450 g krumpira s većim postotkom škroba
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 1 luk
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- sol i papar po želji
- ulje za prženje
Priprema palačinki od krumpira:
- Naribajte oguljeni krumpir i očišćeni luk na tanke trakice te ih stavite u čistu pamučnu krpu kako biste istisnuli višak tekućine.
- Prebacite ocijeđenu smjesu u veliku zdjelu, dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, sol i papar. Sve dobro promiješajte.
- Zagrijte malo ulja za prženje na tavu i prebacite žlicu-dvije smjese na ulje. Špatulom napravite ravnomjeran krug nalik na palačinku.
- Pecite latkes sa svake strane otprilike pet minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu i hrskavu zlaćanu površinu.
- Prije posluživanja pečene palačinke stavite na papir za upijanje masnoće. Dobar tek!