Latkes ili hrskave palačinke od krumpira su nezaobilazni dio židovske prehrane. Riječ je o prženom jelu koje se tradicionalno jede kao prilog u posebnim prilikama poput Hanuke, a koje se unatoč tome priprema od tek nekoliko uobičajenih sastojaka kao što su krumpir, luk i jaja.

Latkes se obično služi s kiselim vrhnjem, a poneki uživaju u slatkoj varijanti s pireom od jabuka. Izvrsna su ideja za doručak, brunch ili ručak tijekom vikenda kada imate više vremena za pripremu ukusne hrane.

Sastojci:
450 grama krumpira s većim postotkom škroba
100 grama brašna
2 jaja
1 luk
1 čajna žličica praška za pecivo
sol i papar po želji
ulje za prženje

Rosti Hrana i piće Alpske "palačinke" od krumpira koje obožava cijeli svijet

Priprema:
1. Naribajte oguljeni krumpir i očišćeni luk na tanke trakice, te ih stavite u čistu pamučnu krpu kako biste istisnuli višak tekućine.

2. Prebacite ocijeđenu smjesu u veliku zdjelu, dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, sol i papar. Sve dobro promiješajte.

3. Zagrijte malo ulja za prženje na tavu i prebacite žlicu-dvije smjese na ulje. Špatulom napravite ravnomjeran krug nalik na palačinku.

4. Pecite latkes sa svake strane otprilike pet minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu i hrskavu zlaćanu površinu.

5. Prije posluživanja pečene palačinke stavite na papir za upijanje masnoće. Dobar tek!