Sve veći broj ljudi prepoznaje prednosti vege prehrane, koja s takvom lakoćom postaje sveprisutan način života. S takvim životnim stilom pojedinac ujedno čini dobro za sebe, ali i za planet. Sve je više gradova i restorana u svijetu u kojima ljudi koji ne jedu meso ne samo da neće ostati gladni već će i kušati prave sočne vegetarijanske i veganske delicije, u kojima će jednako slasno guštati i nepca koja ne mogu zamisliti bezmesni obrok.
Uz tofu i sejtan, postoje razne biljne zamjene za mesne proizvode, uključujući biljne kobasice, ćevape, burgere i slanine koje su bazirane na soji, grašku, leći ili drugim biljnim izvorima proteina.
Vege bolonjez - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Inspirirani asortimanom Vemondo u obližnjem Lidlu, odlučili smo pripremiti bolonjez umak bez mesa koji ćemo poslužiti uz tjesteninu i njoke. Uz povrće kao što su mrkva, luk i češnjak koji će upotpuniti okus umaka kao i začine koji će dodatno pojačati okus ovog slasnog ručka, za pripremu smo koristili i Vemondo zamjenu za mljeveno meso, a poslužiti vam mogu i Vemondo mesne okruglice.
Vege bolonjez (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT - Vege bolonjez umak
Sastojci:
- 275 g Vemondo vegan mince ili Vemondo mesne okruglice
- ljubičasti luk
- 200 ml vode
- 2 režnja češnjaka
- 2 štapića celera
- 2 mrkve
- umak od rajčice
- prstohvat svježe nasjeckanog bosiljka
- žličica soli
- 1/2 žličice papra
- prstohvat origana
- maslinovo ulje
- integralna tjestenina ili njoki
Priprema:
- Nasjeckajte ljubičasti luk i mrkvu, a štapiće celera narežite na sitne komadiće. Sve zajedno stavite u tavicu na maslinovo ulje i laganu vatru dok se luk ne opusti, a celer i mrkva lagano prepeku. Pri kraju dodajte češnjak pa sve zajedno lagano pržite na blagoj vatri uz miješanje još 2-3 minute.
- Na lagano preprženo povrće dodajte Vemondo vegan mince, sol, papar i origano. Miješajte sve pažljivo šest do osam minuta pa dodajte 200 ml vode i umak od rajčice.
Vege bolonjez (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio) - Kad je umak bolonjez spreman, skuhajte tjesteninu ili njoke, prelijte umakom prilog po želji i pospite svježim nasjeckanim bosiljkom, uživajte i dobar tek!
Vege bolonjez (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Lidlov bogati asortiman Vemondo proizvoda svim veganima, vegetarijancima, ai i onima koji samo žele promijeniti prehranu ili tek početi s novim načinom života nudi razne vege delicije, slane i slatke specijalitete na biljnoj bazi u kojima se uživa sa svim osjetilima. U Lidlovu Vemondo asortimanu istražite već gotova jela ili ukusne vege namirnice za pripremu raznih jela koja će oduševiti i okorjele mesoljupce. Isprobajte vege pizze, biljna mlijeka, razne sladolede, mlijeka na biljnoj bazi, kao i ukusne slastice s kojima se može zasladiti nakon obilnog vege bolonjeza.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.