Sve veći broj ljudi prepoznaje prednosti vege prehrane, koja s takvom lakoćom postaje sveprisutan način života. S takvim životnim stilom pojedinac ujedno čini dobro za sebe, ali i za planet. Sve je više gradova i restorana u svijetu u kojima ljudi koji ne jedu meso ne samo da neće ostati gladni već će i kušati prave sočne vegetarijanske i veganske delicije, u kojima će jednako slasno guštati i nepca koja ne mogu zamisliti bezmesni obrok. 

Uz tofu i sejtan, postoje razne biljne zamjene za mesne proizvode, uključujući biljne kobasice, ćevape, burgere i slanine koje su bazirane na soji, grašku, leći ili drugim biljnim izvorima proteina. 

Vege bolonjez - 6 Vege bolonjez - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Inspirirani asortimanom Vemondo u obližnjem Lidlu, odlučili smo pripremiti bolonjez umak bez mesa koji ćemo poslužiti uz tjesteninu i njoke. Uz povrće kao što su mrkva, luk i češnjak koji će upotpuniti okus umaka kao i začine koji će dodatno pojačati okus ovog slasnog ručka, za pripremu smo koristili i Vemondo zamjenu za mljeveno meso, a poslužiti vam mogu i Vemondo mesne okruglice. 

Vege bolonjez Vege bolonjez (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - Vege bolonjez umak 

Sastojci: 

  • 275 g Vemondo vegan mince ili Vemondo mesne okruglice
  • ljubičasti luk
  • 200 ml vode
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 štapića celera
  • 2 mrkve
  • umak od rajčice
  • prstohvat svježe nasjeckanog bosiljka
  • žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • prstohvat origana
  • maslinovo ulje
  • integralna tjestenina ili njoki 

Priprema: 

  1. Nasjeckajte ljubičasti luk i mrkvu, a štapiće celera narežite na sitne komadiće. Sve zajedno stavite u tavicu na maslinovo ulje i laganu vatru dok se luk ne opusti, a celer i mrkva lagano prepeku. Pri kraju dodajte češnjak pa sve zajedno lagano pržite na blagoj vatri uz miješanje još 2-3 minute. 
  2. Na lagano preprženo povrće dodajte Vemondo vegan mince, sol, papar i origano. Miješajte sve pažljivo šest do osam minuta pa dodajte 200 ml vode i umak od rajčice. 
    Vege bolonjez Vege bolonjez (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  3. Kad je umak bolonjez spreman, skuhajte tjesteninu ili njoke, prelijte umakom prilog po želji i pospite svježim nasjeckanim bosiljkom, uživajte i dobar tek! 

Vege bolonjez Vege bolonjez (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Lidlov bogati asortiman Vemondo proizvoda svim veganima, vegetarijancima, ai i onima koji samo žele promijeniti prehranu ili tek početi s novim načinom života nudi razne vege delicije, slane i slatke specijalitete na biljnoj bazi u kojima se uživa sa svim osjetilima. U Lidlovu Vemondo asortimanu istražite već gotova jela ili ukusne vege namirnice za pripremu raznih jela koja će oduševiti i okorjele mesoljupce. Isprobajte vege pizze, biljna mlijeka, razne sladolede, mlijeka na biljnoj bazi, kao i ukusne slastice s kojima se može zasladiti nakon obilnog vege bolonjeza. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju