Jedinstveni kompleks San Rocco u malenom istarskom mjestu Brtonigla uspješno posluje već 20 godina. Tullio i Rita Fernetich u vremenu kad se lokalno stanovništvo bavilo isključivo poljoprivredom i kad Brtonigla još nije bila turistički brend na obiteljskom su imanju otvorili hotel i restoran. Ta je odluka kasnije definirala život njihovoj djeci, kćeri Luani te sinovima Teu i Roccu, koji su nastavili graditi obiteljski biznis i, pridonoseći svatko na svoj način, u San Rocco utkali ono najbolje od sebe, zbog čega ga s razlogom možemo nazvati oazom čistog hedonizma.

Dobar glas čuje se sve do – Amerike

Za marljivu ekipu koja stoji iza imena San Rocco, kompleksa u kojem u gastrospecijalitetima i dobrom vinu možete uživati u hladu masline ili pored bazena na njihovu raskošnom imanju, doista vrijedi ona ''dobar glas daleko se čuje''.

San Rocco San Rocco (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Osim domaćih gostiju, koje već smatraju prijateljima jer im redovito stižu svake godine u isto vrijeme, pohvaliti se mogu i dobrim brojkama kad su stranci u pitanju jer im osim gostiju iz Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije stižu i Amerikanci. ''To su gosti koji uglavnom stižu u jeku turističke sezone i koji traže nešto takvo, neko drugačije iskustvo i turizam vezan za visoku gastronomiju'', s ponosom govori Teo, koji zadovoljnog gosta smatra jednom od najvećih pohvala u svojem poslu.

Gastropriča satkana od tartufa i šparoga

''Kad smo pokrenuli priču sa San Roccom, ideja nam je bila sve to postaviti na malo veći nivo, ozbiljno se baviti gastronomijom i vinima. Tata mi je sommelier, ja sam sommelier, to je već gotovo postala obiteljska tradicija'', rekao je Teo Fernetich, koji je kao voditelj gourmet restorana zadužen za gastronomsko iskustvo gostiju.

Iako smo na prvu pomislili kako je kreiranje menija posao u kojem su njegova riječ i odluka ključne, Teo, koji obiteljsko zajedništvo smatra glavnim adutom njihova uspješnog poslovanja, vrlo nas je brzo razuvjerio: ''To je jedan poprilično kompleksan i dugotrajan proces. U sastavljanju menija sudjeluju svi, cijela obitelj zajedno s Florianom kao glavnom cheficom. Fokusirani smo na sezonsku ponudu, a kompletan nam se tanjur nikad ne dogodi iz prve.''

Kako bi gostima što uspješnije okusima prenijeli ono najbolje od Istre, na meniju se nalazi boškarin, kojeg s ponosom zovu simbolom svojeg kraja, kaže Teo. U ponudi uz svježu ribu, školjke te raznu punjenu tjesteninu imaju i tartufe, šparoge, domaći pršut, kao i maslinovo ulje koje sami proizvode.

Svako im se jelo sastoji od nekoliko komponenti koje spajaju tradiciju s modernom kuhinjom.

Tagliatelle s kremom od špinata, šparogama te pršutom i lardom Tagliatelle s kremom od špinata, šparogama te pršutom i lardom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Krema od špinata kao baza s lakoćom se sljubila s tagliatellama i šparogama, a uz dodatak domaćeg pršuta koji se kratko pržio kako bismo dobili savršenu hrskavost te lardo, masni dio pršuta, koji je pojačao okus i dojam jela – savršeno izbalansirano jelo od pažljivo kombiniranih namirnica topilo se u ustima.


Crni tartuf kao prava poslastica, gurmanski suvenir i istinski dijamant istarskog podneblja u trenu je postao zvijezda drugog tanjura. U kombinaciji s kremom od celera, čipsom od komorača te poširanim jajetom ispunio bi gastrofantazije i najistančanijeg nepca.

Poširano jaje na kremi od celera uz crni tartuf i čips od komorača Poširano jaje na kremi od celera uz crni tartuf i čips od komorača (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Kako bi svojim gostima ponudili raznovrsne specijalitete i svježe namirnice čak i kad im neke od njih nisu dostupne, oslanjaju se na Metro. Uz velik asortiman i brzu dostavu ističu kako je fleksibilnost Metroa jedna od odlika u koju se sa sigurnošću mogu pouzdati: ''Zna se što je Metro u svijetu i što predstavlja, svi najbitniji restorani svijeta imaju određeni nivo suradnje s njim, tako da to za nas znači sigurnost.''

San Rocco San Rocco (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zadnja namirnica koja im je bila potrebna bio je medvjeđi luk: ''Nismo ga mogli nabaviti u tom trenutku u tolikoj količini, obratili smo se Metrou, koji je vrlo brzo reagirao i to je ta ljepota međusobne suradnje'', ističe Teo i dodaje da su tom prilikom gostima poslužili srdelu kuhanu na pari uz dodatak domaće majoneze od medvjeđeg luka i maslinova ulja.

Kulinarska virtuoznost u malom prstu

Danas kao glavna chefica kuhinje gourmet restorana San Rocco Floriana Ružić čisti je dokaz da je spoj talenta, predanog rada i posvećenosti poslu ključ uspjeha koji otvara sva vrata i bezbroj mogućnosti. U Brtoniglu je prije 12 godina stigla kako bi odradila praksu u frizerskom salonu jer je po struci frizerka. ''Na prijedlog kćeri vlasnice u restoran sam došla raditi kao konobarica. Nakon toga pekla sam pizze i s vremenom sve više upoznavala našu kuhinju. U gourmet restoranu San Rocco sad sam već četvrtu godinu'', kaže Floriana.


Pod njezinom kulinarskom palicom gourmet restoran San Rocco zaslužio je prestižnu Michelinovu preporuku, na koju su posebno ponosni. ''Puno nam znači, kao što puno znači svim osobama koje se bave tim poslom. To je najbitniji i najpoznatiji vodič, međunarodni gastronomski vodič i jedna lijepa potvrda da radimo pravu stvar'', rekao je Teo Fernetich.

Voditelj gourmet restorana Teo Fernetich i chefica Floriana Ružić Voditelj gourmet restorana Teo Fernetich i chefica Floriana Ružić (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Luksuzan odmak od stvarnosti koji vrijedi doživjeti

U budućnosti namjeravaju, kako oboje kažu, i dalje nastaviti rasti, evoluirati, pratiti trendove u gastronomiji i biti još bolji.

''Mi smo ovdje kao obitelj. Stalno se šalimo kako ću ovdje doživjeti i penziju, stvarno smo se nevjerojatno spojili i svi sa zadovoljstvom dolazimo na posao. Mali smo i svi smo jedno i vjerujem da će to dugoročno biti tako'', govori nam Floriana te ističe kako ih takav stav u budućnosti sve zajedno može odvesti k još većem uspjehu, za koji i dalje žele složno zajedno raditi.

Upravo zbog šarma koji nas je osvojio na prvu, atraktivne lokacije, ali i okusa i mirisa koji su samo pojačali dojam koji je na nas ostavila Istra iako nas je putem pratila kiša, Brtonigla i San Rocco malene su oaze u kojma se hedonizam osjeća u svakoj pori, zbog čega to mjesto stavljamo i na našu Punkufer preporuku.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju