Ašure, Noin puding i trigo koço samo su različita imena za istu slasticu od žitarica, orašastih plodova, sušenog voća i začina za koju se vjeruje da potječe još iz biblijskih vremena. Neki ašure nazivaju i najstarijim desertom na svijetu.

Priprema se diljem svijeta – od Bosne i Hercegovine do Turske. Turske legende govore kako je prvi ašure napravio prorok Noa nakon što je preživio poplavu po čemu i nosi jedno od svojih imena.

Postoje tisuće različitih recepata za ovu slasticu, a popis sastojaka zna varirati i dosezati čak njih 70-ak. Baza deserta su žitarice poput riže, pšenice i ječma koje se pojačavaju se neutralnim grahoricama poput slanutka i bijelog graha.

Desert se zaslađuje šećerom, medom i sušenim voćem, a aromatizira ružinom vodicom ili naribanom koricom agruma.

Zbog visoke kalorijske vrijednosti ovaj se desert nekad pripremao samo u hladnijem dijelu godine – u Armeniji se, primjerice, priprema kao božićno-novogodišnja slastica – no danas se jede kad god se osoba zaželi njegovog slatkog okusa.

Obično se napravi velika količina pudinga, a koji se potom podijeli s članovima obitelji, prijateljima i susjedima.

Sastojci:

  • 500 g šećera
  • 400 g nekuhanog ječma
  • 250 g kuhanog slanutka
  • 250 g kuhanog bijelog graha
  • 100 g nekuhane riže
  • 7-8 sušenih marelica
  • 7-8 sušenih smokava
  • 2 štapića cimeta
  • 2 žlice rižine vode po želji
  • 1 žlica limunove ili narančine korice
  • svježi nar i orašasti plodovi za posluživanje

Priprema:

  1. Večer prije pripreme namočite suhi ječam u dosta vode. Stavite ječam na štednjak i pustite da voda zavrije. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte ječam oko deset minuta.
  2. Isključite štednjak, poklopite lonac i ostavite da se ječam namače preko noći u vodi.
  3. Drugo jutro ječam bi trebao biti nabubren i popiti većinu tekućine.
  4. Pomiješajte ga s ocijeđenim kuhanim slanutkom, grahom, nekuhanom rižom, šećerom, komadićima sušenog voća, cimetom i ružinom vodom i/ili koricom citrusnog voća.
  5. Prelijte sve s još vode i zagrijte sve sastojke na štednjaku.
  6. Kuhajte na laganoj temperaturi sve dok se žitarice ne skuhaju do kraja, a svi sastojci ne sljube u jednu gustu smjesu. Koliko ćete staviti vode ovisi o vama i vašim željama, odnosno koliko želite da puding bude gust.
  7. Podijelite smjesu na manje porcije i pustite da se ohlade do kraja. Stavite slasticu u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
  8. Kada planirate poslužiti desert pospite po njemu svježi nar, sušeno voće i orašaste plodove po želji. Dobar tek!

Savjeti chefa Melkiora Bašića: Ako želite biti sigurni da ste dobro uparili vino i desert, razmišljajte o ovome Kako upariti vino sa slasticom? - 10 Kako upariti vino sa slasticom? - 9 Kako upariti vino sa slasticom? - 8 +7 Kako upariti vino sa slasticom? - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju