Ašure, Noin puding i trigo koço samo su različita imena za istu slasticu od žitarica, orašastih plodova, sušenog voća i začina za koju se vjeruje da potječe još iz biblijskih vremena. Neki ašure nazivaju i najstarijim desertom na svijetu.
Priprema se diljem svijeta – od Bosne i Hercegovine do Turske. Turske legende govore kako je prvi ašure napravio prorok Noa nakon što je preživio poplavu po čemu i nosi jedno od svojih imena.
Postoje tisuće različitih recepata za ovu slasticu, a popis sastojaka zna varirati i dosezati čak njih 70-ak. Baza deserta su žitarice poput riže, pšenice i ječma koje se pojačavaju se neutralnim grahoricama poput slanutka i bijelog graha.
Desert se zaslađuje šećerom, medom i sušenim voćem, a aromatizira ružinom vodicom ili naribanom koricom agruma.
Zbog visoke kalorijske vrijednosti ovaj se desert nekad pripremao samo u hladnijem dijelu godine – u Armeniji se, primjerice, priprema kao božićno-novogodišnja slastica – no danas se jede kad god se osoba zaželi njegovog slatkog okusa.
Obično se napravi velika količina pudinga, a koji se potom podijeli s članovima obitelji, prijateljima i susjedima.
Sastojci:
- 500 g šećera
- 400 g nekuhanog ječma
- 250 g kuhanog slanutka
- 250 g kuhanog bijelog graha
- 100 g nekuhane riže
- 7-8 sušenih marelica
- 7-8 sušenih smokava
- 2 štapića cimeta
- 2 žlice rižine vode po želji
- 1 žlica limunove ili narančine korice
- svježi nar i orašasti plodovi za posluživanje
Priprema:
- Večer prije pripreme namočite suhi ječam u dosta vode. Stavite ječam na štednjak i pustite da voda zavrije. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte ječam oko deset minuta.
- Isključite štednjak, poklopite lonac i ostavite da se ječam namače preko noći u vodi.
- Drugo jutro ječam bi trebao biti nabubren i popiti većinu tekućine.
- Pomiješajte ga s ocijeđenim kuhanim slanutkom, grahom, nekuhanom rižom, šećerom, komadićima sušenog voća, cimetom i ružinom vodom i/ili koricom citrusnog voća.
- Prelijte sve s još vode i zagrijte sve sastojke na štednjaku.
- Kuhajte na laganoj temperaturi sve dok se žitarice ne skuhaju do kraja, a svi sastojci ne sljube u jednu gustu smjesu. Koliko ćete staviti vode ovisi o vama i vašim željama, odnosno koliko želite da puding bude gust.
- Podijelite smjesu na manje porcije i pustite da se ohlade do kraja. Stavite slasticu u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
- Kada planirate poslužiti desert pospite po njemu svježi nar, sušeno voće i orašaste plodove po želji. Dobar tek!
Savjeti chefa Melkiora Bašića: Ako želite biti sigurni da ste dobro uparili vino i desert, razmišljajte o ovome +7