• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #MCmasterclass

Savjeti chefa Melkiora Bašića: Ako želite biti sigurni da ste dobro uparili vino i desert, razmišljajte o ovome

Upariti vina sa slasticama čini se kao težak zadatak, ali ujedno može biti uzbudljiv doživljaj koji naglašava i poboljšava ukuse obaju elemenata. Donosimo nekoliko smjernica s kojima možete biti sigurni da ste dobro uparili vino sa slasticom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 29.12.2023 09:41 komentari
viber Created with Sketch.
Kako upariti vino sa slasticom? - 5
Kako upariti vino sa slasticom? - 5 (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Kako upariti vino sa slasticom? - 10 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 9 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 8 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 7 7

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Uz deserte se najčešće uparuju desertna vina poput muškata, prošeka ili porta, no i snažna crna vina mogu biti odličan spoj s pojedinim slasticama. Chef Melkior Bašić donosi nam nekoliko smjernica o kojima trebamo razmišljati kada uparujemo vina sa slasticama.

Voćne slastice najbolje će se slagati sa sortama kao što su rizling, muškat ili tokaji, koje će komplementirati voćne, kiselkaste note slastica, dok uz voćne salate ili slastice s više voća uparite i s proseccom.

Čokoladne slastice pokušajte upariti sa sortama zinfandel, shiraz ili porto, vinima koja imaju dovoljno strukturnih tanina da se nose s jačim ukusima tamne čokolade, dok će slastice s mliječnom čokoladom najbolje pasati uz merlot ili slatka crvena vina poput cabernet sauvignona, koja imaju voćnost i mekoću.

Kako upariti vino sa slasticom? - 6 Kako upariti vino sa slasticom? - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Popularni cheesecake uparite s voćnim bijelim vinima koja će se odlično uklopiti s kremoznošću te slastice, deserti s izraženom aromom vanilije odlično će se slagati s muškatom, a ostale kremaste deserte poput tiramisua sljubite s desertnim vinima sa zemljanim i karameliziranim notama.

Iako se većina slastica sljubljuje s bijelim vinima, uparivanje crnih vina i slastica stvorit će intrigantan spoj okusa koji će dodatno obogatiti gastronomsko iskustvo u koje jedva čekamo uskočiti. Prije nego što vino sljubite s omiljenim desertom, pripazite na pravilo o slatkoći, odnosno ne poslužujte crna vina s preslatkim desertima. Osnovno je pravilo da uvijek birate vino koje je slađe od deserta.

Intenzivna i kompleksna crna vina poput cabernet sauvignona ili merlota sjajno će upariti sa čokoladnim slasticama ili pak onima koje sadrže orašaste plodove. Dodatno će naglasiti okus slastice stvarajući harmoničan spoj raznih aroma.

Kako upariti vino sa slasticom? - 10 Kako upariti vino sa slasticom? - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Osim što je u desertu ljepše uživati uz čašicu dobrog vina, ono može djelovati i kao "čistač" okusa između zalogaja deserta jer ćemo njime osvježiti nepce i pripremiti ga za novi nalet slatke senzacije.

Ovih blagdana napravite neobičan tart chefa Melkiora Bašića, koji se odlično slaže s Korlat Cabernet Sauvignonom, vinom izrazito tamne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem bogatog raznovrsnim aromama poput šljiva, borovnica, crnog ribiza i diskretnih začinskih nota. Vino je puno, harmonično, koncentriranih aroma, nešto izraženije svježine s dosta zrelih tanina. To vino za odabrane trenutke idealno se sljubljuje uz zreli, snažni sir, tjesteninu s četiri vrste sira, pečenke, divljač, tartar beefsteak, štrudlu od šljiva ili višanja, ali i slastice s povrćem kao što je ova s kremom od bundeve chefa Melkiora Bašića, za koju vam donosimo recept u nastavku.

Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT – Tart s whipped ganacheom od bundeve i lješnjaka s umakom od mandarine

Sastojci:
Za whipped ganache od pralina:

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 130 g bijele čokolade
  • 150 g Praline paste
  • 10 g želatine u listićima
  • 400 ml slatkog vrhnja

Za whipped ganache od bundeve:

  • 10 g želatine u listićima
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 30 g meda
  • 180 g bijele čokolade
  • 200 g pirea od bundeve
  • 400 ml slatkog vrhnja

Kako upariti vino sa slasticom? - 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Za umak od mandarina:

  • 250 ml soka od mandarina
  • 3 žlice meda
  • 1 žličica gustina
  • 2 žlice maslaca
  • 1/4žličice soli

Za gel od mandarina:

  • 250 ml
  • 4,5 g agar-agara

Za sable:

  • 120 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 2 g soli
  • 30 g bademova brašna
  • 50 g jaja
  • 210 g brašna
  • 25 g kakaa u prahu

Kako upariti vino sa slasticom? - 3 Kako upariti vino sa slasticom? - 3 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:

  1. Bundevu prepolovite, izvadite koštice i stavite je peći s korom prema gore kako meso ne bi izgorjelo. Potom pustite neka se ohladi, izdubite je i od njezina mesa napravite pire.
  2. Lješnjake stavite na papir za pečenje i pecite na 180 °C desetak minuta. Izvadite iz pećnice, pustite neka se ohlade pa oljuštite.
  3. Pripremite karamel pa u njega ubacite oljuštene lješnjake, promiješajte pa ih rasporedite po papiru za pečenje i pustite neka se ohlade.
  4. Kada se ohlade, natrgajte ih u sjeckalicu pa ih blendajte da od njih napravite pastu od pralina.
  5. Napravite whipped ganache od pralina. Prvo stavite listiće želatine u hladnu vodu neka omekšaju, zagrijte 150 ml slatkog vrhnja do vrenja pa u njemu otopite omekšale listiće želatine. U zdjelicu natrgajte bijelu čokoladu te joj dodajte pastu od pralina pa sve zalijte vrućim vrhnjem u kojem ste otopili želatinu. Ostavite tako minutu-dvije pa sjedinite špatulom. U taj osnovni ganache postupno dodajte 400 ml hladnog vrhnja miksajući sa štapnim mikserom. Smjesu prekrijte folijom da nema zraka, znači folijom na samu površinu smjese te stavite u hladnjak. Nakon nekoliko sati izvadite iz hladnjaka i mikserom izmiksajte u lagano pjenastu kremu.
  6. Pripremite whipped ganache od bundeve. Prvo stavite listiće želatine u hladnu vodu neka omekšaju, zagrijte 150 ml slatkog vrhnja do vrenja pa u njemu otopite omekšale listiće želatine i med. U zdjelici natrgajte bijelu čokoladu te joj dodajte pire od bundeve pa sve zalijte vrućim vrhnjem u kojem ste otopili želatinu. Ostavite tako minutu-dvije pa sjedinite špatulom. U taj osnovni ganache postupno dodajte 400 ml hladnog vrhnja miksajući sa štapnim mikserom. Smjesu prekrijte folijom da nema zraka, znači folijom na samu površinu smjese te stavite u hladnjak. Nakon nekoliko sati izvadite iz hladnjaka i mikserom izmiksajte u lagano pjenastu kremu. Kako upariti vino sa slasticom? - 1 Kako upariti vino sa slasticom? - 1 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  7. Napravite umak ili gel od mandarine. Napravite kiselkastu komponentu ovog deserta koja će mu dati svježinu i ublažiti slatkoću. Radite li gel od mandarine, sok od mandarine i agar-agar stavite u lončić i pustite neka zakipi. Zatim ga dobro ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa onda u hladnjaku. Nastat će žele koji ćete potom trebati razraditi štapnim mikserom u gel. Servirajte ga pomoću dresirne vrećice po želji. Radite li umak, u lončić stavite sok od mandarine, sol i maslac pa pustite da sve zakuha. Gustin zamutite s malo soka od mandarine pa ulijte sve u lončić i nastavite miješati dok se lagano ne zgusne. Poslužite ga mlakog ili hladnog.
  8. Napravite sable. Hladan maslac izrezan na kockice, šećer, sol i bademovo brašno razradite mikserom u teksturu nalik pijesku. Zatim dodajte jaja i razradite lopaticom smjesu, dodajte kakao u prahu i 60 g brašna i još bolje razradite pa postupno dodajte još 150 g brašna. Na kraju tijesto razradite još kratko rukom na kuhinjskoj površini pa ga razvaljajte na debljinu od 2 mm između dva papira za pečenje, izrežite okruglim rezačima promjera 10 cm, a zatim onim od 4 cm izbušite rupu u sredini da dobijete kolut širok otprilike 3 cm. Stavite kolute u škrinju neka se stegnu na 10 minuta pa ih premjestite na silikonski podložak ili papir za pečenje i pecite u ugrijanoj pećnici na 145 °C oko 10 minuta.
  9. Nakon pečenja pustite neka se sable potpuno ohladi, a zatim kreme premjestite u dresirne vrećice pa ih istiskujte željenim redom na sable.
  10. Izrežite mentu na trakice te ukrasite slasticu kao chef Melkior ili po svojoj želji, a za dodatnu svježinu i kiselkastu notu u rupu stavite malo umaka od mandarine.
  11. Slasticu poslužite uz Korlat Cabernet Sauvignon i uživajte u spoju okusa.

Kako upariti vino sa slasticom? - 9 Kako upariti vino sa slasticom? - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Badel po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #MCmasterclass
  • #vina
  • #slastice
  • #korlat
  • #Cabernet Sauvignon
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino u "virgin" varijanti
Puno začina
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino bez alkohola i dodanog šećera
Hrana u kojoj ima vitamina D
Budite oprezni
3 vrsta hrane koju treba jesti zimi, a pogotovo ako ne vidite često sunca
Advent na najvišoj zgradi EU, Varso Tower, Poljska
Na sjeveru Europe
Adventski sajam na najvišoj zgradi Europske unije - pogled s vrha je nevjerojatan
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
ELO
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Pitanje identiteta
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Jednostavno
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje
Kriva procjena
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: "Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje"
Horor u Njemačkoj: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom
Uključena i prijateljica
Užas u bolnici: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom, sve snimao
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćerkice Gabriele
''mamin ponos''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćeri, koja joj jako sliči
zdravlje
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
Tko bi rekao
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Privremena odluka
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
sport
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
uskoro
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
Modrićeve riječi odjeknule Italijom: "Čekam vas"
Neće im biti lako
Modrićeve riječi odjeknule Italijom: "Čekam vas"
tv
MasterChef: Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
IZGUBILI
Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
sve
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Torta od jagoda i badema
U slast!

Torta od jagoda i badema: Jednostavan recept za lagani i fini voćni desert

Tortu od jagoda i badema zamutit ćete za samo 15 minuta... a pojesti vjerojatno i za manje vremena. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close