• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #MCmasterclass

Savjeti chefa Melkiora Bašića: Ako želite biti sigurni da ste dobro uparili vino i desert, razmišljajte o ovome

Upariti vina sa slasticama čini se kao težak zadatak, ali ujedno može biti uzbudljiv doživljaj koji naglašava i poboljšava ukuse obaju elemenata. Donosimo nekoliko smjernica s kojima možete biti sigurni da ste dobro uparili vino sa slasticom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 29.12.2023 09:41 komentari
viber Created with Sketch.
Kako upariti vino sa slasticom? - 5
Kako upariti vino sa slasticom? - 5 (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Kako upariti vino sa slasticom? - 10 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 9 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 8 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 7 7

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)

Uz deserte se najčešće uparuju desertna vina poput muškata, prošeka ili porta, no i snažna crna vina mogu biti odličan spoj s pojedinim slasticama. Chef Melkior Bašić donosi nam nekoliko smjernica o kojima trebamo razmišljati kada uparujemo vina sa slasticama.

Voćne slastice najbolje će se slagati sa sortama kao što su rizling, muškat ili tokaji, koje će komplementirati voćne, kiselkaste note slastica, dok uz voćne salate ili slastice s više voća uparite i s proseccom.

Čokoladne slastice pokušajte upariti sa sortama zinfandel, shiraz ili porto, vinima koja imaju dovoljno strukturnih tanina da se nose s jačim ukusima tamne čokolade, dok će slastice s mliječnom čokoladom najbolje pasati uz merlot ili slatka crvena vina poput cabernet sauvignona, koja imaju voćnost i mekoću.

Kako upariti vino sa slasticom? - 6 Kako upariti vino sa slasticom? - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Popularni cheesecake uparite s voćnim bijelim vinima koja će se odlično uklopiti s kremoznošću te slastice, deserti s izraženom aromom vanilije odlično će se slagati s muškatom, a ostale kremaste deserte poput tiramisua sljubite s desertnim vinima sa zemljanim i karameliziranim notama.

Iako se većina slastica sljubljuje s bijelim vinima, uparivanje crnih vina i slastica stvorit će intrigantan spoj okusa koji će dodatno obogatiti gastronomsko iskustvo u koje jedva čekamo uskočiti. Prije nego što vino sljubite s omiljenim desertom, pripazite na pravilo o slatkoći, odnosno ne poslužujte crna vina s preslatkim desertima. Osnovno je pravilo da uvijek birate vino koje je slađe od deserta.

Intenzivna i kompleksna crna vina poput cabernet sauvignona ili merlota sjajno će upariti sa čokoladnim slasticama ili pak onima koje sadrže orašaste plodove. Dodatno će naglasiti okus slastice stvarajući harmoničan spoj raznih aroma.

Kako upariti vino sa slasticom? - 10 Kako upariti vino sa slasticom? - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Osim što je u desertu ljepše uživati uz čašicu dobrog vina, ono može djelovati i kao "čistač" okusa između zalogaja deserta jer ćemo njime osvježiti nepce i pripremiti ga za novi nalet slatke senzacije.

Ovih blagdana napravite neobičan tart chefa Melkiora Bašića, koji se odlično slaže s Korlat Cabernet Sauvignonom, vinom izrazito tamne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem bogatog raznovrsnim aromama poput šljiva, borovnica, crnog ribiza i diskretnih začinskih nota. Vino je puno, harmonično, koncentriranih aroma, nešto izraženije svježine s dosta zrelih tanina. To vino za odabrane trenutke idealno se sljubljuje uz zreli, snažni sir, tjesteninu s četiri vrste sira, pečenke, divljač, tartar beefsteak, štrudlu od šljiva ili višanja, ali i slastice s povrćem kao što je ova s kremom od bundeve chefa Melkiora Bašića, za koju vam donosimo recept u nastavku.

Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT – Tart s whipped ganacheom od bundeve i lješnjaka s umakom od mandarine

Sastojci:
Za whipped ganache od pralina:

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 130 g bijele čokolade
  • 150 g Praline paste
  • 10 g želatine u listićima
  • 400 ml slatkog vrhnja

Za whipped ganache od bundeve:

  • 10 g želatine u listićima
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 30 g meda
  • 180 g bijele čokolade
  • 200 g pirea od bundeve
  • 400 ml slatkog vrhnja

Kako upariti vino sa slasticom? - 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Za umak od mandarina:

  • 250 ml soka od mandarina
  • 3 žlice meda
  • 1 žličica gustina
  • 2 žlice maslaca
  • 1/4žličice soli

Za gel od mandarina:

  • 250 ml
  • 4,5 g agar-agara

Za sable:

  • 120 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 2 g soli
  • 30 g bademova brašna
  • 50 g jaja
  • 210 g brašna
  • 25 g kakaa u prahu

Kako upariti vino sa slasticom? - 3 Kako upariti vino sa slasticom? - 3 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:

  1. Bundevu prepolovite, izvadite koštice i stavite je peći s korom prema gore kako meso ne bi izgorjelo. Potom pustite neka se ohladi, izdubite je i od njezina mesa napravite pire.
  2. Lješnjake stavite na papir za pečenje i pecite na 180 °C desetak minuta. Izvadite iz pećnice, pustite neka se ohlade pa oljuštite.
  3. Pripremite karamel pa u njega ubacite oljuštene lješnjake, promiješajte pa ih rasporedite po papiru za pečenje i pustite neka se ohlade.
  4. Kada se ohlade, natrgajte ih u sjeckalicu pa ih blendajte da od njih napravite pastu od pralina.
  5. Napravite whipped ganache od pralina. Prvo stavite listiće želatine u hladnu vodu neka omekšaju, zagrijte 150 ml slatkog vrhnja do vrenja pa u njemu otopite omekšale listiće želatine. U zdjelicu natrgajte bijelu čokoladu te joj dodajte pastu od pralina pa sve zalijte vrućim vrhnjem u kojem ste otopili želatinu. Ostavite tako minutu-dvije pa sjedinite špatulom. U taj osnovni ganache postupno dodajte 400 ml hladnog vrhnja miksajući sa štapnim mikserom. Smjesu prekrijte folijom da nema zraka, znači folijom na samu površinu smjese te stavite u hladnjak. Nakon nekoliko sati izvadite iz hladnjaka i mikserom izmiksajte u lagano pjenastu kremu.
  6. Pripremite whipped ganache od bundeve. Prvo stavite listiće želatine u hladnu vodu neka omekšaju, zagrijte 150 ml slatkog vrhnja do vrenja pa u njemu otopite omekšale listiće želatine i med. U zdjelici natrgajte bijelu čokoladu te joj dodajte pire od bundeve pa sve zalijte vrućim vrhnjem u kojem ste otopili želatinu. Ostavite tako minutu-dvije pa sjedinite špatulom. U taj osnovni ganache postupno dodajte 400 ml hladnog vrhnja miksajući sa štapnim mikserom. Smjesu prekrijte folijom da nema zraka, znači folijom na samu površinu smjese te stavite u hladnjak. Nakon nekoliko sati izvadite iz hladnjaka i mikserom izmiksajte u lagano pjenastu kremu. Kako upariti vino sa slasticom? - 1 Kako upariti vino sa slasticom? - 1 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  7. Napravite umak ili gel od mandarine. Napravite kiselkastu komponentu ovog deserta koja će mu dati svježinu i ublažiti slatkoću. Radite li gel od mandarine, sok od mandarine i agar-agar stavite u lončić i pustite neka zakipi. Zatim ga dobro ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa onda u hladnjaku. Nastat će žele koji ćete potom trebati razraditi štapnim mikserom u gel. Servirajte ga pomoću dresirne vrećice po želji. Radite li umak, u lončić stavite sok od mandarine, sol i maslac pa pustite da sve zakuha. Gustin zamutite s malo soka od mandarine pa ulijte sve u lončić i nastavite miješati dok se lagano ne zgusne. Poslužite ga mlakog ili hladnog.
  8. Napravite sable. Hladan maslac izrezan na kockice, šećer, sol i bademovo brašno razradite mikserom u teksturu nalik pijesku. Zatim dodajte jaja i razradite lopaticom smjesu, dodajte kakao u prahu i 60 g brašna i još bolje razradite pa postupno dodajte još 150 g brašna. Na kraju tijesto razradite još kratko rukom na kuhinjskoj površini pa ga razvaljajte na debljinu od 2 mm između dva papira za pečenje, izrežite okruglim rezačima promjera 10 cm, a zatim onim od 4 cm izbušite rupu u sredini da dobijete kolut širok otprilike 3 cm. Stavite kolute u škrinju neka se stegnu na 10 minuta pa ih premjestite na silikonski podložak ili papir za pečenje i pecite u ugrijanoj pećnici na 145 °C oko 10 minuta.
  9. Nakon pečenja pustite neka se sable potpuno ohladi, a zatim kreme premjestite u dresirne vrećice pa ih istiskujte željenim redom na sable.
  10. Izrežite mentu na trakice te ukrasite slasticu kao chef Melkior ili po svojoj želji, a za dodatnu svježinu i kiselkastu notu u rupu stavite malo umaka od mandarine.
  11. Slasticu poslužite uz Korlat Cabernet Sauvignon i uživajte u spoju okusa.

Kako upariti vino sa slasticom? - 9 Kako upariti vino sa slasticom? - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Badel po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #MCmasterclass
  • #vina
  • #slastice
  • #korlat
  • #Cabernet Sauvignon
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Lako ga je voljeti
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Dajte im šansu
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
St. Gilgen
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
Kao iz bajke
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Je li moguće?
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sin poznate pjevačice završio u istražnom zatvoru
Objavljeni detalji
Sin poznate hrvatske pjevačice završio u istražnom zatvoru: Napao indijske dostavljače, ukrao im bicikle i novac
Tragedija u Slavonskom Brodu: Migranti stradali tijekom prelaska Save, ima poginulih
više ozlijeđenih
FOTO Užas na Savi: Tragedija je upravo postala još veća, porastao broj preminulih, otkriveno iz koje su zemlje
Novi zakon EU-a otežat će skrivanje dohodaka i imovine
Novi zakon EU-a
Svima koji žive u Hrvatskoj od danas će biti teže skrivati važan podatak
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Ekskluzivno: kamere IN Magazina u splitskom domu Josipa i Jelene Ivančić koji slave 14 godina braka: ''Bože daj još ne 14 nego 54 godine braka još najmanje''
ekskluzivno!
Kamere IN Magazina u splitskom domu para koji se upoznao u nekadašnjem showu Nove TV!
Koliko je Jennifer Coolidge imala godina za vrijeme snimanja "Američke pite"?
''nikad ne bih rekla!''
Internet u nevjerici: Milenijalci u šoku nakon što je otkriveno koliko je Stiflerova mama imala godina u kultnom filmu!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
Važno!
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
sport
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Vraća se kući
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
ne znaju kuda bi
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
NE PROPUSTITE!
Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
KUMOVI
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Nina Badrić u zelenoj Arrange haljini s Asosa 2025.
Upečatljiva i glamurozna
Kažu da crvena najviše plijeni, ali Nina Badrić zna da jedna boja može biti još dojmljivija kada je nosi dama
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
sve
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Torta od jagoda i badema
U slast!

Torta od jagoda i badema: Jednostavan recept za lagani i fini voćni desert

Tortu od jagoda i badema zamutit ćete za samo 15 minuta... a pojesti vjerojatno i za manje vremena. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close