• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #MCmasterclass

Savjeti chefa Melkiora Bašića: Ako želite biti sigurni da ste dobro uparili vino i desert, razmišljajte o ovome

Upariti vina sa slasticama čini se kao težak zadatak, ali ujedno može biti uzbudljiv doživljaj koji naglašava i poboljšava ukuse obaju elemenata. Donosimo nekoliko smjernica s kojima možete biti sigurni da ste dobro uparili vino sa slasticom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 29.12.2023 09:41 komentari
viber Created with Sketch.
Kako upariti vino sa slasticom? - 5
Kako upariti vino sa slasticom? - 5 (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Kako upariti vino sa slasticom? - 10 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 9 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 8 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 7 7

U trendu Ilustracija sendviča od focaccije Focaccina Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom Black Cabin Lokve - 23 Black Cabin Lokve U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza

Uz deserte se najčešće uparuju desertna vina poput muškata, prošeka ili porta, no i snažna crna vina mogu biti odličan spoj s pojedinim slasticama. Chef Melkior Bašić donosi nam nekoliko smjernica o kojima trebamo razmišljati kada uparujemo vina sa slasticama.

Voćne slastice najbolje će se slagati sa sortama kao što su rizling, muškat ili tokaji, koje će komplementirati voćne, kiselkaste note slastica, dok uz voćne salate ili slastice s više voća uparite i s proseccom.

Čokoladne slastice pokušajte upariti sa sortama zinfandel, shiraz ili porto, vinima koja imaju dovoljno strukturnih tanina da se nose s jačim ukusima tamne čokolade, dok će slastice s mliječnom čokoladom najbolje pasati uz merlot ili slatka crvena vina poput cabernet sauvignona, koja imaju voćnost i mekoću.

Kako upariti vino sa slasticom? - 6 Kako upariti vino sa slasticom? - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Popularni cheesecake uparite s voćnim bijelim vinima koja će se odlično uklopiti s kremoznošću te slastice, deserti s izraženom aromom vanilije odlično će se slagati s muškatom, a ostale kremaste deserte poput tiramisua sljubite s desertnim vinima sa zemljanim i karameliziranim notama.

Iako se većina slastica sljubljuje s bijelim vinima, uparivanje crnih vina i slastica stvorit će intrigantan spoj okusa koji će dodatno obogatiti gastronomsko iskustvo u koje jedva čekamo uskočiti. Prije nego što vino sljubite s omiljenim desertom, pripazite na pravilo o slatkoći, odnosno ne poslužujte crna vina s preslatkim desertima. Osnovno je pravilo da uvijek birate vino koje je slađe od deserta.

Intenzivna i kompleksna crna vina poput cabernet sauvignona ili merlota sjajno će upariti sa čokoladnim slasticama ili pak onima koje sadrže orašaste plodove. Dodatno će naglasiti okus slastice stvarajući harmoničan spoj raznih aroma.

Kako upariti vino sa slasticom? - 10 Kako upariti vino sa slasticom? - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Osim što je u desertu ljepše uživati uz čašicu dobrog vina, ono može djelovati i kao "čistač" okusa između zalogaja deserta jer ćemo njime osvježiti nepce i pripremiti ga za novi nalet slatke senzacije.

Ovih blagdana napravite neobičan tart chefa Melkiora Bašića, koji se odlično slaže s Korlat Cabernet Sauvignonom, vinom izrazito tamne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem bogatog raznovrsnim aromama poput šljiva, borovnica, crnog ribiza i diskretnih začinskih nota. Vino je puno, harmonično, koncentriranih aroma, nešto izraženije svježine s dosta zrelih tanina. To vino za odabrane trenutke idealno se sljubljuje uz zreli, snažni sir, tjesteninu s četiri vrste sira, pečenke, divljač, tartar beefsteak, štrudlu od šljiva ili višanja, ali i slastice s povrćem kao što je ova s kremom od bundeve chefa Melkiora Bašića, za koju vam donosimo recept u nastavku.

Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT – Tart s whipped ganacheom od bundeve i lješnjaka s umakom od mandarine

Sastojci:
Za whipped ganache od pralina:

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 130 g bijele čokolade
  • 150 g Praline paste
  • 10 g želatine u listićima
  • 400 ml slatkog vrhnja

Za whipped ganache od bundeve:

  • 10 g želatine u listićima
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 30 g meda
  • 180 g bijele čokolade
  • 200 g pirea od bundeve
  • 400 ml slatkog vrhnja

Kako upariti vino sa slasticom? - 7 Kako upariti vino sa slasticom? - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Za umak od mandarina:

  • 250 ml soka od mandarina
  • 3 žlice meda
  • 1 žličica gustina
  • 2 žlice maslaca
  • 1/4žličice soli

Za gel od mandarina:

  • 250 ml
  • 4,5 g agar-agara

Za sable:

  • 120 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 2 g soli
  • 30 g bademova brašna
  • 50 g jaja
  • 210 g brašna
  • 25 g kakaa u prahu

Kako upariti vino sa slasticom? - 3 Kako upariti vino sa slasticom? - 3 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:

  1. Bundevu prepolovite, izvadite koštice i stavite je peći s korom prema gore kako meso ne bi izgorjelo. Potom pustite neka se ohladi, izdubite je i od njezina mesa napravite pire.
  2. Lješnjake stavite na papir za pečenje i pecite na 180 °C desetak minuta. Izvadite iz pećnice, pustite neka se ohlade pa oljuštite.
  3. Pripremite karamel pa u njega ubacite oljuštene lješnjake, promiješajte pa ih rasporedite po papiru za pečenje i pustite neka se ohlade.
  4. Kada se ohlade, natrgajte ih u sjeckalicu pa ih blendajte da od njih napravite pastu od pralina.
  5. Napravite whipped ganache od pralina. Prvo stavite listiće želatine u hladnu vodu neka omekšaju, zagrijte 150 ml slatkog vrhnja do vrenja pa u njemu otopite omekšale listiće želatine. U zdjelicu natrgajte bijelu čokoladu te joj dodajte pastu od pralina pa sve zalijte vrućim vrhnjem u kojem ste otopili želatinu. Ostavite tako minutu-dvije pa sjedinite špatulom. U taj osnovni ganache postupno dodajte 400 ml hladnog vrhnja miksajući sa štapnim mikserom. Smjesu prekrijte folijom da nema zraka, znači folijom na samu površinu smjese te stavite u hladnjak. Nakon nekoliko sati izvadite iz hladnjaka i mikserom izmiksajte u lagano pjenastu kremu.
  6. Pripremite whipped ganache od bundeve. Prvo stavite listiće želatine u hladnu vodu neka omekšaju, zagrijte 150 ml slatkog vrhnja do vrenja pa u njemu otopite omekšale listiće želatine i med. U zdjelici natrgajte bijelu čokoladu te joj dodajte pire od bundeve pa sve zalijte vrućim vrhnjem u kojem ste otopili želatinu. Ostavite tako minutu-dvije pa sjedinite špatulom. U taj osnovni ganache postupno dodajte 400 ml hladnog vrhnja miksajući sa štapnim mikserom. Smjesu prekrijte folijom da nema zraka, znači folijom na samu površinu smjese te stavite u hladnjak. Nakon nekoliko sati izvadite iz hladnjaka i mikserom izmiksajte u lagano pjenastu kremu. Kako upariti vino sa slasticom? - 1 Kako upariti vino sa slasticom? - 1 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  7. Napravite umak ili gel od mandarine. Napravite kiselkastu komponentu ovog deserta koja će mu dati svježinu i ublažiti slatkoću. Radite li gel od mandarine, sok od mandarine i agar-agar stavite u lončić i pustite neka zakipi. Zatim ga dobro ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa onda u hladnjaku. Nastat će žele koji ćete potom trebati razraditi štapnim mikserom u gel. Servirajte ga pomoću dresirne vrećice po želji. Radite li umak, u lončić stavite sok od mandarine, sol i maslac pa pustite da sve zakuha. Gustin zamutite s malo soka od mandarine pa ulijte sve u lončić i nastavite miješati dok se lagano ne zgusne. Poslužite ga mlakog ili hladnog.
  8. Napravite sable. Hladan maslac izrezan na kockice, šećer, sol i bademovo brašno razradite mikserom u teksturu nalik pijesku. Zatim dodajte jaja i razradite lopaticom smjesu, dodajte kakao u prahu i 60 g brašna i još bolje razradite pa postupno dodajte još 150 g brašna. Na kraju tijesto razradite još kratko rukom na kuhinjskoj površini pa ga razvaljajte na debljinu od 2 mm između dva papira za pečenje, izrežite okruglim rezačima promjera 10 cm, a zatim onim od 4 cm izbušite rupu u sredini da dobijete kolut širok otprilike 3 cm. Stavite kolute u škrinju neka se stegnu na 10 minuta pa ih premjestite na silikonski podložak ili papir za pečenje i pecite u ugrijanoj pećnici na 145 °C oko 10 minuta.
  9. Nakon pečenja pustite neka se sable potpuno ohladi, a zatim kreme premjestite u dresirne vrećice pa ih istiskujte željenim redom na sable.
  10. Izrežite mentu na trakice te ukrasite slasticu kao chef Melkior ili po svojoj želji, a za dodatnu svježinu i kiselkastu notu u rupu stavite malo umaka od mandarine.
  11. Slasticu poslužite uz Korlat Cabernet Sauvignon i uživajte u spoju okusa.

Kako upariti vino sa slasticom? - 9 Kako upariti vino sa slasticom? - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Badel po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #MCmasterclass
  • #vina
  • #slastice
  • #korlat
  • #Cabernet Sauvignon
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Predivni Krvavec
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Posno, ali dobro
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Najdulja rijeka EU
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Slatki rituali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Plus sol i ulje
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Nevjerojatno hrskavi izvana i raskošno sočni iznutra: Krumpir pečen u svinjskoj masti
Blagdanski hit
Recept za krumpir pečen u svinjskoj masti: Nevjerojatno hrskavi izvana i raskošno sočni iznutra
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Black Cabin Lokve
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Kako kupiti alkohol na Tajlandu
Razlog je zanimljiv
Država u kojoj je do prije dva tjedna bila zabranjena prodaja alkohola između 14 i 17 sati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog povišene razine pesticida povlači se grožđica sušena
Provjerite zalihe
Povlači se popularno voće: Oprez, mogli biste se otrovati!
Pomoć Ukrajini u brojkama: Svakog Europljanina stoji manje od devet eura mjesečno
Slikoviti izračun
Koliko će pomoć Ukrajini koštati svakog stanovnika u Hrvatskoj? Mjesečno - jednu kobasicu na Adventu
Medvjedi napadaju stoku u Muškovcima
Učestali napadi
Muškovci pod opsadom, teroriziraju ih već mjesecima: "U dva sata poslije ponoći ustala sam i čujem da se nešto..."
show
Tko je James, nećak kralja Charlesa?
ima slavne rođake
Znate li tko je ovaj mladić? Povezan je s najpoznatijom obitelji na svijetu!
Tko je Šejla Ramović, sestra Džejle Ramović?
vidite li sličnost?
Znate li tko je ovo? Sama gradi karijeru, a sestra je velike regionalne zvijezde
Kristin Cabot s Coldplayjevog koncerta dala intervju
"platila sam cijenu"
Javila se žena s koncerta o kojem je pričao cijeli svijet, otkrila što se stvarno dogodilo
zdravlje
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Istina koju ne želite čuti, ali morate
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Važno!
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
zabava
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kakav šok!
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Čarobna priroda
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
Uljepšalo im dan
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
tech
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
Visoko na litici
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Promjena pristupa
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
sport
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Anthony Joshua nokautirao Jakea Paula nakon šest rundi
Bez milosti
VIDEO Šetnja ringom nije bila dovoljna: Joshua brutalno nokautirao Paula
Snimka brutalnog nokauta iz drugog kuta otkriva zanimljiv, ali i jeziv detalj
Pomalo i jezivo
VIDEO Snimka iz drugog kuta otkriva što je Joshua napravio prije završnog udarca
tv
MasterChef: Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
PONOSNA NA SEBE!
Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
MasterChef: Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
UPS!
Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
MasterChef: ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
INTENZIVNO!
ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
putovanja
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
prije roka
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Istina koju ne želite čuti, ali morate
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
sve
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Božićne zvjezdice
Uspijevaju svima

Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače

Božićne zvjezdice s maslacem, i tek malo cimeta i đumbira koji im daju pravi blagdanski štih, napravit ćete jednostavno i jako brzo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close