Licorice, sladić ili slatki korijen koristio se kao lijek od davnina. Egipćani, Grci, Rimljani i Arapi upotrebljavali su ga za probavne i želučane tegobe, bolesti grla i pluća, jetre te za smanjivanje boli. Na sjeveru Europe sladić je univerzalni lijek za brojne tegobe, ali i sastojak koji se dodaje slatkišima, sladoledu, žvakaćim gumama, kao i pićima.

Nizozemci su ludi za likerom od sladića karakteristične crne boje i slane note. Drop shot, poznatiji u skraćenoj varijanti kao drop, piće je koje dolazi u nekoliko varijanti i razlikuje se po intenzitetu okusa, kao i alkohola. I dok Nizozemci nazdravljaju svojim crnim likerom kao Hrvati rakijom, turistima se uglavnom ne sviđa okus drop shota. Zbog toga je i svojevrsni ritual nevino točenje pića turistima i zatim promatranje grimasa na licima onih koji ga gucnu prvi put.

Proizvodi od sladića nalaze se posvuda u Nizozemskoj, a mogu biti i slatki i slani, tvrdi, mekani, blagi ili agresivna okusa. Nerijetko se dodaje i amonijak, koji naglašava okus i dodaje gorčinu. Volite li isprobavati neobične i tradicionalne okuse, imajte na umu da zout znači slano, a zoet slatko, što može pomoći prilikom iščitavanja etiketa i biranja u trgovinama. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju