U vrijeme kada se lijekovi nisu mogli pronaći na svakom koraku bilo je uobičajeno zubobolju liječiti rakijom, upaljene zglobove omatati kupusom i kašalj smirivati špinanim šećerom – mliječnim napitkom od karamele. I danas katkad posežemo za takvim rješenjima, a mnogima je draže dati prednost propolisu, medu, češnjaku i đumbiru na prve znakove pada imuniteta. Kako kod nas, tako i diljem svijeta postoje narodni lijekovi za bolje zdravlje, a neki od njih su i poprilično neobični.
Gogol mogol
Ovo toplo piće potječe iz Rusije i Ukrajine. Priprema se tako da se žumanjak pomiješa s jednom žličicom meda ili šećera, a zatim se doda u pola šalice mlijeka zagrijanog s jednom žlicom maslaca. Ponekad se ulije i malo jakog alkoholnog pića za dezinfekciju i bolje raspoloženje. Iako nema znanstvenih studija koje potvrđuju učinkovitost gogol mogola, svilenkasta tekstura jaja može ublažiti grebanje u grlu. Također, L-triptofan iz toplog mlijeka, u kombinaciji s ugljikohidratima može pomoći boljem snu. Odlučite li ga se isprobati, pripazite na kvalitetu jaja kako ne biste uz prehladu zaradili i salmonelu.
Ai Ye
Kad procuri nosi ili zaboli grlo, u nekim kineskim kućanstvima spaljuju se osušeni listovi biljke Ai Ye (Artemisia argyi ili pelin). Smatra se da ima antiseptički učinak, sprječava širenje virusa prehlade i gripe te štiti od daljnjih infekcija. Listovi doista imaju antibakterijska svojstva i koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ipak, kod prehlade ili gripe bolje je izbjegavati udisanje bilo kakvog dima, jer on dodatno iritira dišne puteve.
Crni balzam
Na povratku iz Rige turistima se često u koferima nađe kakav tradicionalni suvenir, poput crnog balzama, pića koje sadrži više od 20 ljekovitih biljaka. Prehlađeni ste? Boli glava? Imate upalu mišića? Nedostaje vam snage – nema problema, smatra se u Latviji, čašica crnog pića lijeći (gotovo sve) tegobe.
Crna žestica ima 45 posto alkohola tako da ne treba pretjerivati, ali oni koji znaju s rakijom ne trebaju dodatne upute. Liječnici pak smatraju da alkohol ne treba uzimati kod prehlade i sličnih bolesti jer djeluje dehidrirajuće na organizam što može dodatno isušiti sluznicu grla i pogoršati iritaciju te otežati tijelu borbu protiv infekcije.
Prljave čarape
Ovaj "lijek" uključuje mazanje grla svinjskom masti ili pilećom mašću i omatanje prljavim čarapama. Porijeklo mu je nejasno, ali vjerojatno potječe iz Engleske. Možda je cilj bio izazvati znojenje, što se smatralo korisnim u borbi protiv bolesti. Također, prljave čarape mogle su služiti kao upozorenje da je osoba zarazna, u vremenima prije antibiotika i cjepiva. Ne preporučujemo 😊.
Juha od guštera
U Hong Kongu se pije juha od osušenih guštera, batata i kineskih datulja kuhanih u vodi — varijanta pileće juhe. Osušeni gušteri nisu dostupni u trgovinama, ali ih mogu imati praktičari tradicionalne kineske medicine. Iako nema usporednih studija s pilećom juhom, topla juha u bistru temeljcu pomaže nadoknaditi izgubljenu tekućinu te razrijediti sluz.
Vrući kakao
Britanska istraživanja pokazuju da teobromin (sastojak kakaa) učinkovito suzbija kašalj. Iako je studija premala za konačne zaključke, šalica kakaa od tamne čokolade (min. 70% kakaa) i nemasnog mlijeka donosi antioksidanse i može smiriti organizam i potaknuti san.
Umeboshi
U Japanu se ova šljiva koristi kao prevencija i lijek za prehladu i gripu, a popularna je i kod nas. Umeboshi zapravo nije šljiva, već sorta marelice. Može se jesti sama ili dodati u topli čaj s đumbirom i limunom. Ljekovitost se pripisuje antibakterijskim svojstvima, ali znanost još uvijek nije potvrdila njezina moćna svojstva.
Repa
U Iranu je popularna kod prehlade – kuhana i zgnječena repa jede se zbog visokog sadržaja vitamina C, A i B. Također se vjeruje da pomaže izbacivanju sluzi i smirivanju kašlja.
Oblog od loja
Ovaj teksaški lijek, mješavina europske i afričke tradicije, koristi goveđi ili ovčji loj zamotan u flanel. U njega se često dodaju biljke poput mente, senfa ili druge, ovisno o kulturi. Zatim se zagrije i stavlja na prsa. Amerikanci tvrde da im takav oblog pomaže pri otpuštanju sluzi.
Zlatno mlijeko
Zlatno mlijeko napitak je na bazi kravljeg mlijeka ili biljnih zamjena (npr. bademovo ili rižino mlijeko) u koji se dodaje mljevena kurkuma i kokosovo ulje, a po potrebi se aromatizira sa cimetom, đumbirom, crnim paprom i kardamomom. Ovaj se napitak u ajurvedi i kineskoj medicini koristi stotinama godina, no na zapadu je postao popularan u posljednjih nekoliko godina.
Riječ je o kremastom napitku jarkožute boje koja se može ispijati samostalno ili dodavati drugim jelima, primjerice zobenim kašama, rižotima i slično. Glavni mu je cilj pojačati imunitet, smanjiti upalne procese u tijelu i poboljšati probavu te očistiti jetru od toksina. Recept potražite ovdje.
Za bolje zdravlje i veće mišiće: Uvjerljivi razlozi zbog kojih bismo češće trebali jesti grašak