Čišćenje mladog graška nekoć je bila prilika za obiteljska druženja. Svatko sa svojim loncem u krilu natjecao bi se tko će naslagati veću hrpu "otkopčanih" mahuna na stolu. A zvuci zelenih kuglica koji padaju po metalnom dnu najavljivali bi krepke proljetne juhe s noklicama, rizi-bizi ili prilog mesu.
Slatki proljetni grašak saveznik je mršavljenja, zdravlja srca i lijepe kože, a nađe li se češće u tanjuru, liječnici tvrde da ćemo bolje pamtiti i sporije stariti. Bogat je antioksidansima, uključujući flavonoide, karotenoide, fenolne kiseline i polifenole, a svi oni pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala u tijelu. Iako je zeleni grašak vrlo hranjiv, kod nekih ljudi može izazvati nuspojave poput nadutosti pa u tom slučaju pomaže namakanje ili fermentiranje.
Svestrana namirnica
Odličan je uz ribu ili meso, rižu ili tjesteninu. Tražite li nove ideje za pripremu, iskušajte ga u humusu, umjesto slanutka, napravite pesto koji možete namazati na poprženi kruh ili ga iskoristite kao nadjev za pite. Zdravija je zamjena i za pire od krumpira, a izbjegavate li maslac, iskoristite maslinovo ulje.
Grašak je izrazito hranjiv, obiluje vlaknima i antioksidansima te sadrži potrebne vitamine i minerale. Ono što grašak izdvaja od ostalog povrća je visok sadržaj proteina - primjerice sadrži sedam puta više proteina od mrkve. Nije tajna da je grašak jedan od najboljih biljnih izvora bjelančevina, što je uz vlakna jedan od glavnih razloga zašto je tako zasitan. Zbog toga što drži apetit pod kontrolom, ovo omiljeno povrće može smanjiti ukupni unos kalorija tijekom dana.
Pesto od graška
300 g graška skuhajte pa izmiksajte sa žlicom soka od limuna, 3 žlice kremastog namaza od sira, mladim lukom i koprom. Lagano miksajte dodajući 3 žlice maslinova ulja, 100 g ribanog parmezana i žlicom blanširanih badema. Kremasti pesto od graška odličan je uz rezance od tikvica, dodatak tjestenini ili nadjev za lazanje.
Zeleni pire
Popržite sjeckanu glavicu luka pa dodajte 500 g graška, vlasac i 1 dl povrtnog temeljca. Pirjajte dok grašak ne omekša pa ga izmiksajte s maslacem. Poslužite kao prilog prženoj ribi, krumpirićima, mesu ili morskim plodovima.
Humus bez slanutka
Skuhajte oko 400 g graška i izmiksajte ga dodajući prema potrebu koju žlicu vode od kuhanja. Dvije žlice sezama pržite na suhoj tavi dok ne zamiriše pa ga izmiksajte s malo maslinova ulja u pastu. Dodajte ga grašku i miksajte dodajući oko 50 ml maslinova ulja, sok manjeg limuna, soli i papra. Prema želji dodajte i češnjak ili hren.
Varivo s mljevenim mesom
Gusto varivo od mljevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći kruh i jogurt. Ako ste ekstra gladni ili trebate nahraniti više usta, poslužite ga uz kuhanu rižu. Recept pronađite ovdje.
Rižoto s graškom
Isprobajte rižoto od ljute kobasice i graška – za to jelo ne treba vam duga lista namirnica, a odlična je ideja za ručak ili večeru. Ako nemate svježi grašak, možete se poslužiti i zamrznutim ili zelenim zrnima iz konzerve.
Ne isplate se? Namirnice za koje hrvatski chefovi tvrde da su precijenjene