Leća je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, potječe s Bliskog istoka, a koristi se za prehranu ljudi već tisućama godina. Riječ je o namirnici biljnog porijekla s visokim udjelom proteina – u 100 grama kuhane leće nalazi se oko 9 grama bjelančevina.

Bogata je prehrambenim vlaknima, koja poboljšavaju probavu i snižavaju razine lošeg kolesterola. Obiluje i vitaminom B te ugljikohidratima, koji tijelo opskrbljuju prijeko potrebnom energijom i dugotrajno ga zasićuju.

Na tržištu se mogu pronaći različite vrste leća, od žute do crne, koje se koriste za pripremu različitih vrsta jela.

Različite vrste leće upotrebljavaju se za različite recepte Različite vrste leće upotrebljavaju se za različite recepte (Foto: Shutterstock)

Koju vrstu leće upotrijebiti za koje jelo?

Žuta leća zahtijeva kratku termičku obradu, odnosno oko 20 minuta. Dobro se slaže s orijentalnim začinima poput curryja, kurkume i kajenskog papra. Od nje možete raditi variva, umake i namaze.

Crvena leća ima blagi i lagano slatkasti okus, a skuhat će se za 15 do 20 minuta. S obzirom na to da ju je nakon termičke obrade vrlo lako raskuhati, koristi se za zgušnjavanje juha i različitih variva. Od nje je lako napraviti pire ili umak.

Zelena leća ima lagani papreni okus, nakon termičke obrade ostaje al dente te se zato smatra idealnim izborom za različite salate. Poželjno ju je namočiti u vodi prije kuhanja i termički obrađivati oko 45 minuta.

Smeđa leća vrlo je fleksibilna namirnica. Izvrsno se sljubljuje s lukom, maslinovim uljem i rajčicama, pa se može koristiti za pripremu svega, od namaza i umaka do salata i variva. Kuha se u prosjeku oko 45 minuta.

Crna leća izvrsno odgovara uz češnjak i gorko povrće. Zahtijeva dugotrajniju termičku obradu, odnosno kuhanje od minimalno 30 do 40 minuta.

Gusta juha od leće i mrkve Gusta juha od leće i mrkve (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst i pronađite recepte za pet ukusnih jela u kojima leća igra glavnu ulogu.

Juha od leće i mrkve

Crvena leća ima sjajan okus, odlično zasićuje, a izvrsna je baza za kremaste juhe. Povrh svega kratko se termički obrađuje – bit će joj dovoljno tek 15-ak minuta kuhanja.

Možete je kombinirati s različitim vrstama povrća, a posebno dobro sljubit će se s mrkvama. Baš zato donosimo vam recept za gustu juhu od mrkve i leće koju možete skuhati za manje od pola sata.

Štruca od leće

Kuhanu leću možete pretvoriti u jelo koje izgledom i oblikom podsjeća na mesnu štrucu, a poslužite je uz pire od krumpira i sezonsku salatu. Evo kako se radi.

Palačinke od leće

Palačinke od crvene leće sjajan su doručak, ručak ili večera. Odllične su napunjene omiljenom salatom, povrćem ili mesom. Slične su indijskim dosama, ali je priprema nešto jednostavnija jer ne traži fermentaciju tijesta, na koju odlazi mnogo vremena. Leću, međutim, treba dobro oprati: ispirite je sve dok voda ne bude čista. Imamo recept.

Ragu od leće i gljiva Ragu od leće i gljiva (Foto: Shutterstock)

Varivo od leće

Fakes je vrlo jednostavno varivo od leće, krumpira, mrkve i celera koje se začinjava origanom i lovorovim listom, a na kraju kuhanja dodaje se i vinski ocat, koji jelu daje posebnu dubinu okusa. Evo kako se priprema.

Ragu od leće i gljiva

Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama. Imamo recept.

Uštipci, hrskave palačinke i guste juhe: 5 recepata koje će obožavati svi ljubitelji kukuruza Kuhani kukuruz poslužite s malo maslaca Kukuruz Salsa fresca s mangom i kukuruzom +1 Gusta juha od kukuruza specijalitet je američke kuhinje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju