Najbolji su izvor bjelančevina biljnog porijekla mahunarke poput leće, graha i soje. Upravo je leća izvrsna namirnica za pripremanje lažne mesne štruce.
Sastojci za 4 osobe:
300 g kuhane leće
170 g kuhane smeđe riže
150 g šampinjona
75 g zobenih pahuljica
1 crvena paprika
1 mrkva
1 stapka celera
1 luk
3 češnja češnjaka
2 žlice paste od rajčice
2 žlice lanenog brašna
1 žlica umaka od soje
1 žlica umaka Worcester
½ čajne žličice timijana
1 žlica sušenog peršina
sol i papar po želji
6 žlica vode
maslinovo ulje
Za glazuru:
70 grama kečapa
1 žlica meda ili javorova sirupa
Priprema:
1. Laneno brašno pomiješajte s vodom i pustite da odstoji deset minuta.
2. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
3. U velikoj tavi na umjerenoj temperaturi zagrijte malo maslinova ulja. Na njemu popržite mrkvu i celer nasjeckan na kockice dvije do tri minute.
4. Potom dodajte nasjeckani luk i češnjak te sve zajedno pirjajte još tri do četiri minute.
5. U tavu stavite sitno nasjeckanu papriku i pastu od rajčice te kuhajte još dvije minute.
6. Jelo dobro začinite solju i paprom, dodajte peršin i timijan pa kuhajte sve zajedno još jednu minutu.
7. Nakon toga dodajte umak od soje i Worcester i sve dobro promiješajte. Kuhajte sve dok povrće ne omekša, pa maknite tavu s vatre.
Lažna mesna štruca ima mnogo bjelančevina
(Foto: Profimedia.hr)
8. U blenderu pomiješajte kuhanu leću, kuhanu smeđu rižu, zobene pahuljice, mješavinu lanenog brašna i vode te ispirjano povrće sa začinima.
Pulsirajte 10 do 12 puta dok ne dobijete smjesu nalik na mesnu štrucu.
9. Smjesu prebacite u lim za pečenje štruce koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
10. Napravite glazuru od kečapa i meda, odnosno javorova sirupa. Pola dobivene glazure premažite preko vrha lažne mesna štruce.
11. Stavite peći u pećnicu na 45 do 50 minuta.
12. Izvadite iz pećnice i premažite štrucu s preostalom glazurom. Poslužite uz pire od krumpira i sezonsku salatu. Dobar tek!