Krastavac (lat. Cucumis sativus) biljka je iz porodice tikvovki. Potječe iz Indije, gdje se uzgajao još prije 3000 godina, a potom se proširio u Europu i ostatak svijeta. Danas je sastavni dio brojnih svjetskih kuhinja i bez njega je nemoguće zamisliti ljetnu trpezu.

Krastavac ima valjkast duguljast oblik, koru tamnozelene i plod svjetlozelene boje. Karakterizira ga vrlo hrskava tekstura i blag okus, što ne čudi s obzirom na to da više od 95 posto njegova sastava čini voda. Ne čudi stoga niti što je riječ o niskokaloričnoj namirnici – u 100 grama ploda nalazi se svega oko 15 kalorija.

Krastavci obiluju kalijem, koji pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka te tako štiti srce i krvožilni sustav. Sadrže flavonoide, lignane i triterpene koji imaju protuupalni učinak, ali i smanjuju glavobolje. Poboljšavaju probavu i izvrsno hidriraju organizam pa se nameću kao sjajan dodatak svakom ljetnom jelu.

Svježi krastavac je hit svakog ljeta Svježi krastavac je hit svakog ljeta (Foto: Shutterstock)

Kako odabrati i pohraniti svježi krastavac?

Krastavci mogu biti različite veličine i oblika – mogu biti izduženi, zakrivljeni i ovalni. Za jelo su najbolji plodovi napete, tamnozelene kore i čvrste teksture. Izbjegavajte suhe, naborane i mekane krastavce jer više nisu dobri za jelo.

Preporučuje se birati plodove srednje veličine koji u prosjeku imaju 10 do 15 centimetara. Iznimno veliki krastavci često znaju biti gorki.

Nakon što ih kupite, najbolje ih je pohraniti u hladnjak jer će tako najduže ostati svježi. Zamotajte ih u kuhinjsku krpu, stavite u plastičnu vrećicu i pohranite u pretinac za voće i povrće. Po mogućnosti ih držite dalje od voća i povrća koje proizvodi puno etilena, poput rajčica i banana, jer ono ubrzava sazrijevanje i truljenje.

Ilustracija zelenog smoothieja s krastavcem i jabukom Ilustracija zelenog smoothieja s krastavcem i jabukom (Foto: Shutterstock)

Što napraviti s krastavcima?

U botaničkom smislu krastavac spada pod voće, no u kulinarskom smislu koristi se kao povrće. Najčešće se sljubljuje sa svježim paprikama, rajčicama i lukom i pretvara u finu osvježavajuću ljetnu salatu.

Krastavac možete dodati i u smoothie, od njega napraviti umak, dodati ga u sendvič, pa čak i varivo. U nastavku teksta otkrijte kako možete iskoristiti svježi krastavac.

1. Tzatziki – umak od krastavaca i vrhnja

Naribani svježi krastavac sastavni je dio grčkog klasika – umaka tzatziki. On se riba te miješa zajedno s grčkim jogurtom ili vrhnjem, vlascem i pokojim začinom. Ne morate se odricati ovog finog ljetnog umaka čak i ako ne jedete hranu životinjskog porijekla ili izbjegavate mliječne kiseline – možete ih zamijeniti jogurtom od kokosa ili soje.

2. Varivo od krastavaca

Varivo od krastavaca jedno je od onih pomalo zaboravljenih jela koje je bilo popularno 80-ih godina prošlog stoljeća, a koje uvijek izazove podjele u društvu. Jedni ga obožavaju, drugi ga ne podnose. Znate li ga skuhati? Mi vam dajemo osnovni recept koji se može skuhati za svega tri do četiri eura.

Rolice s krastavcima Rolice s krastavcima (Foto: Shutterstock)

3. Tajlandska salata od krastavaca

Tajlandska kuhinja poznata je diljem svijeta po jedinstvenoj ravnoteži slatkih, slanih, kiselih i ljutih okusa. Salata s krastavcima izvrstan je primjer te ravnoteže. Osvježavajući krastavci sljubljuju se s rižinim octom ili sokom limete kako bi se postigla odgovarajuća kiselost, a to se pak neutralizira sezamovim uljem i šećerom. Ljutinu daju luk i čili papričice, a dodatna hrskavost postiže se dodavanjem nasjeckanih prženih kikirikija. Evo i recepta!

4. Grčke proljetne rolice od krastavaca

Grčke proljetne rolice brzinski su zalogaj koji se nameće kao odlično rješenje kada ne stignete ili vam se ne da kuhati. Potrebno je samo nasjeckati malo povrća i sira, premazati finim namazom i sve zajedno zarolati. Evo što trebate napraviti.

5. Smoothie od krastavca i jabuke

Zeleni smoothie od krastavaca, jabuke i špinata sjajan je izbor u ljetni dan. Riječ je o slatko-kiselom napitku koji obiluje brojnim hranjivim tvarima. Ako smoothie planirate iskoristiti kao zamjenu za obrok, svakako u povrće i voće stavite i nešto proteinskog praha, koji će povećati kalorijsku vrijednost i zasitnost obroka. Imamo recept.

5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica Tikvice su vrlo fleksibilna namirnica Pohani cvjetovi tikvica Složenac +0 Hrskave tikvice možete napraviti i u pećnici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju