Pozdravljamo sve konvencionalne restorane koji su u svoju ponudu uveli plant based jela pa vegani ne moraju gladovati na takvim mjestima, ili se pretvarati da će se najesti od povrća sa žara – jedino vegansko jelo koje se tradicionalno može naći u svim hrvatskim restoranima.

Užitak nam je vidjeti jela temeljena na biljnim namirnicama u domaćim steakhousovima te vege burgere u klasičnim fast food restoranima – bez obzira dajte li prednost industrijskim alternativama mesu ili su vam draže povrtne pljeskavice iz kućne radinosti.

Restorani koji su specijalizirani isključivo za hranu temeljenu na biljnim namirnicama, još uvijek su rijetki u Lijepoj Našoj. No to ne znači da ne mogu iznenaditi svojim kreativnim jelovnicima, dubinom okusa i strasti s kojom su prezentirani.

U ovom tekstu bavimo se upravo potonjim mjestima. Uputili smo se na gastronomski put od Osijeka do Dubrovnika i pronašli nekoliko zanimljivih veganskih restorana u kojima se dobro kuha – i jede.

Zrno bio bistro, Medulićeva 20, Zagreb

Zrno bio bistro je gastronomska meka u Zagrebu za vegane već više od deset godina. Ovaj restoran ne poslužuje samo jela od namirnica biljnog porijekla, već i obuhvaća jelovnik koji je certificirano organski.

Njihovo povrće, voće, žitarice i drugi sastojci ne uzgaja se uz pomoć štetnih kemikalija i pesticida. Naprotiv, svakoga se dana se dopremaju svježi s istoimene ekološke farme u okolici Zagreba.

A sa svježim namirnicama kreiraju najrazličitija jela poput salata, juha, sendviča, tjestenina, bowlova i slično, a koja su obogaćena veganskim izborima bjelančevina poput tofua, sejtena, mahunarki... Obavezno treba isprobati i njihov domaći sourdough kruh, ali i razne deserte i osvježavajuća pića.

Restoran Pandora Greenbox u Splitu - 1 Restoran Pandora Greenbox u Splitu - 1 (Foto: Josko Supic/Cropix)

Pandora Green Box, Obrov 4, Split

Preko puta popularnog restorana Corto Maltese, prije nekoliko godina otvoren je plant based restoran Pandora Greenbox. Ime je dobio po velikoj ljubavi ovog izmišljenog mornara i pustolova proizašlog iz olovke talijanskog strip-crtača Huga Pratta, ali i činjenici da služi jela napravljenih od namirnica biljnog porijekla.

U ponudi tog restorana naći ćete raznovrsna jela s mediteranskim prizvukom – od rižota s blitvom i mariniranom (veganskom) fetom preko tjestenine u umaku od pečene paprike i sušenih rajčica do njoka od slatkog krumpira s kaduljom. Probati možete i hrskavi tempeh s palentom, burgere od cikle i ječma te slične specijalitete.

Yes, Rebel Bites, Ulica Hrvatske Republike 19H, Osijek

Yes, Rebel Bites je relativno novi veganski restoran na hrvatskoj sceni, a otvoren je u dijelu Hrvatske poznatom po velikoj konzumaciji mesa i suhomesnatih proizvoda. Koncipiran je kao bistro s dnevnom ponudom koja spaja tradiciju s održivošću.

Na njihovom jelovniku tako možete naći tradicionalna hrvatska jela s modernim zaokretom, odnosno naći sve od pašticade sa sejtanom i šampinjonima preko gulaša s gljivama i mariniranim tofuom do sirove Snickers torte. Dnevni jelovnici se mijenjaju od tjedna od tjedna, a promjene možete pratiti na njihovim društvenim mrežama.

BioMania - 11 BioMania - 11 (Foto: Romeo Ibrišević)

Biomania, Rudina 10, Bol na Braču

Biomania je prema Tripadvisoru najbolji restoran na Braču – prvi je od sveukupno 188 restorana na ovom hrvatskom otoku s 519 laskavih recenzija korisnika. Ovo ne bi bilo ništa čudno da nije riječ o organskom veganskom restoranu koji radi po principu od polja do stola.

Umjesto mesa i ribe koje restorani najčešće služi na otoku, Biomania nudi omlete od mungo graha, paštetu od slanutka i algi, carbonaru od tofua i bolonjez od oraha. Kad se zaželite slatkog isprobajte veganske sladolede, čokoladnu tortu s avokadom i druge đakonije.

Nishta, Dubrovnik

Nishta je prvi specijalizirani vegetarijanski i veganski restoran u Dubrovniku kojeg posluje već više od dekade, a koji je otvoren sasvim slučajno. Od smoothie bara pretvorio se mjesto koje služi kreativan izbor sirovih i kuhanih jela inspiriranih svjetskom kuhinjom, a temeljenih na namirnicama biljnog porijekla.

Isprobajte tartar od cikle, tikvica, kapara i luka koji se poslužuje s krekerom od suncokreta, sirove lazanje, meksičke tortilje punjene tempehom i povrćem ili pak uživajte u veganskim čevapčićima.

Kako dobro jesti u Italiji: Na što treba obratiti pažnju prije nego sjednete u restoran Emilia Romagna - 4 Italija - 3 Tropea - 4 +8 Italija - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju