Posjet Italiji nije potpun bez uživanja u hrani, svejedno idete li na jednodnevni izlet i shopping uz granicu, provodite li više dana istražujući jedan grad ili ste isplanirali pravo proputovanje Čizmom.

Iako je talijanska kuhinja jedna od najpoznatijih na svijetu i same namirnice na kojima se ona temelji poznate su zbog vrhunske kvalitete i fantastičnih okusa, kada ste u Italiji možda će vam se činiti da i nije tako lako pronaći restoran u kojem ćete uživati u toj pravoj talijanskoj hrani.

Ne morate biti stručnjak za gastronomiju da biste znali da su vam poslužili neukusno, odstajalo jelo upitne kvalitete, koje nema veze s autentičnom tradicionalnom hranom i koje ste vjerojatno previše platili. Bez brige, dogodilo se svakome. Ali da se ne bi ponovilo, donosimo mali vodič znakova za uzbunu koje uz malo vježbe možete uočiti i dok samo prolazite pored nekog restorana.

Lokacija

Što je restoran bliže poznatim kulturnim i povijesnim znamenitostima, veća je vjerojatnost da se radi o „turističkom“ restoranu. Čak i ako nudi dobru hranu, zbog lokacije ćete je sigurno platiti mnogo više nego što vrijedi.

Radno vrijeme

Pravi talijanski restoran neće biti otvoren za ručak prije 13 sati, a za večeru prije 20 sati. Eventualno mogu biti otvoreni po sat vremena ranije, kako bi gosti popili aperitiv dok se kuhinja ne otvori. Ako naiđete na restoran koji služi večeru u 17 sati – bježite glavom bez obzira.

Osoblje

Ovo pravilo vrijedi za cijeli svijet, ne samo za Italiju: ako vas osoblje restorana naganja po ulici, vuče za rukav i maše vam cjenikom ispred lica, tu nećete sjesti i jest. Barem ne dobro. Poslušajte savjet onih koji su bili prepristojni i prespori i oduprite se kako znate i umijete ovoj klasičnoj zamci za turiste.

Jelovnik

Sam izgled jelovnika otkrit će vam puno o restoranu a da ne pročitate niti jednu riječ. Prvi znak za uzbunu je plastificirani jelovnik. To samo znači da je namijenjen dugom korištenju i da sa sezonskim i svježim baš ništa na njemu nema veze.

Ako je jelovnik napisan na više jezika, koji su obično označeni zastavicom države, budite sigurni da je jedino dobro u ovom restoranu zarada na naivnim turistima. Najčešće jelovnici plastificiranim stranicama i zastavama hranu koju nude opisuju i fotografijom pored naziva jela. Ako je meni tako ilustriran, vjerojatno ne želite vidjeti hranu uživo.

Loš je znak i jelovnik koji nema kraja. Prilično je nemoguće da restoran uvijek ima svježe i kvalitetne namirnice kako bi mogao ostvariti takvu ponudu, pa budite sigurni da s dugih menija nećete odabrati autentične okuse Italije.

Prije putovanja upoznajte osnovne specijalitete i tradicionalna jela regije koju posjećujete. Italija je velika, a kuhinje njezina sjevera i juga i pojedinih regija vrlo su različite. Pravi pesto tražite u Genovi, pastu cacio e pepe ili alla carbonara kušajte u Rimu, odrezak Fiorentina u Firenci. Ako restoran nudi jela iz svih dijelova Italije, to bi vam trebalo biti sumnjivo.

Gosti restorana

Ovo je možda i najjasniji pokazatelj jede li se u restoranu dobro ili ne. Naravno, nije samo po sebi loše ako se restoran hvali naljepnicom s ocjenom Trip Advisora, ali u restoranu u kojem sjede i lokalci bez ikakve sumnje jede se dobro. To vrijedi i za skupe restorane i za bistroe i skromnija mjesta na kojima možete kratko sjesti pojesti gablec. Ako upoznate domaće ljude, obavezno ih pitajte gdje oni vole sjesti i jesti, to bi vam mogao biti najbolji obrok na putovanju.

Posveta proljeću i umjetnosti u Noelu: Novi jelovnik u zagrebačkom restoranu s Michelinovom zvjezdicom Noel - 10 Noel - 9 Noel - 8 +7 Noel - 7
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju