"Vjerujemo da ono što radimo danas oblikuje što nam donosi sutra. Sve što činimo – pa tako i sve što ne činimo – ima svoje posljedice. Ta nas uzročnost motivira da budemo bolji, pametniji u svojim odlukama te da učimo iz svojih iskustava", parola je BioManijaka, odnosno ekipe koja stoji iza veganskog restorana BioMania.

Taj, isključivo organski, od polja do stola veganski restoran smješten u Bolu i gradu Hvaru služi kao primjer održivog ugostiteljstva uz kvalitetne, lokalne namirnice koje proizvode sami, ali i u suradnji s malim obiteljskim proizvođačima, te kako činiti dobre stvari za jedini dom koji imamo.

"Uporaba biorazgradive ambalaže te kompostiranje neki su od načina na koje integriramo cirkularne procese u naše operativne sustave. Radeći na svim frontama za dobrobit planeta i zdravlja naših gostiju, nadamo se pokazati – kako lokalnim tako i globalnim zajednicama – kako doprinijeti primjenjujući te principe", otkriva BioMania.

BioMania - 2 BioMania - 2 (Foto: Romeo Ibrišević)

Slasna jela iz njihovih kuhinja nastaju od organskih sastojaka, bez GMO-a, kemikalija i antibiotika, a većina specijaliteta je i bez glutena. Voda koju koriste je pročišćena kroz patentirani filter za čišćenje i oživljavanje vode, a koji vodu čini visoko biološki dostupnom, s visokim razinama hidratacije i otopljenih minerala. Osim što sami sade i beru povrće za svoja jela, paze i na svježinu i kvalitetu namirnica koje koriste.

Street food na Zlatnom ratu i Bistro u centru Bola dvije su lokacije na kojima možete isprobati BioManijin jelovnik, a sudeći prema recenzijama, njihova hrana ne sviđa se isključivo veganima i vegetarijancima. Prema Tripadvisoru, nalaze na prva dva mjesta najboljih restorana u Bolu, a BioMania Bistro nalazi se na prvom mjestu najboljih bračkih restorana.

Vrata Biokova - 7 Hrana i piće 10 genijalnih izletišta u Dalmaciji za uživanje u prirodi i vrhunskoj hrani

Njoki s tartufima, tjestenina s pestom i burgeri bez mesa neka su od jela koja se osobito sviđaju gostima, a puna usta hvale idu i na račun "najboljeg falafela na svijetu". Na jelovniku ćete naći jela za svako doba dana: od tostiranog domaćeg kruha s avokadom, maslinovim uljem, rajčicama, sjemenkama sezama i klicama do paštete od "tune" (namaz na bazi slanutka i algi), dnevne juhe od povrća iz vrta, "sirne" plate, na kojoj se osim plant based sireva nalazi i povrće, suho voće, vrhunsko maslinovo ulje i krekeri bez glutena.

Poželite li nešto slatko, neki od deserata u kojima možete uživati su sladoled bez rafiniranog šećera, kolač od avokada s premium čokoladom i datuljama, kao i Jaffa Cake, koji spaja naranče, indijske oraščiće, sirup od datulja i premium tamnu čokoladu.

I karta pića itekako je zanimljiiva: od kokosove vode ili posebne BioMania, plave limunade, kombuche s cold brew kavom do smoothieja, raznih kava, čajeva i drugih napitaka. Uzbudljiv je i popis koktela na karti, i alkoholnih i bezalkoholnih, a među vinima naći ćete i poznamašan broj Bolfanovih etiketa, koji vina na ekološki način proizvodi od početka te lijepo zaokružuje ovu promišljenu gurmansku priču koja zaslužuje pozornost hedonista.

7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja će biti gotova za 30 minuta ili manje Američke pogačice s čokoladom Pečeni krumpir s piletinom i špekom Stir fry riža +0 Tjestenina s kobasicama u kremastom umaku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju