• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

11 najboljih restorana u Hrvatskoj: Mjesta na kojima se vrijedi zaustaviti

Tri Michelinove zvjezdice imaju restorani zbog kojih vrijedi sjesti u auto i otputovati. Dvije zvjezdice su znak za one koji su vrijedni sretanja s puta, a jedna ide onim restoranima u kojima se vrijedi zaustaviti...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 16.06.2023 12:35 komentari
viber Created with Sketch.
Alfred Keller
Alfred Keller (Foto:LH&V)

Galerija Restoran Korak - 5 8 Alfred Keller - 8 8 Restoran Korak - 3 8 Restoran Korak - 2 8

U trendu Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Sokol kula - 1 Vrijedi posjetiti Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Gastronomski Oscar ove je godine pripao plešivičkom restoranu Korak, s kojim Lijepa Naša u gurmanskom zviježđu broji 11 Michelinovih zvijezda. Osim 11 veličanstvenih, ovogodišnji vodič broji i 64 restorana s preporukom te 14 restorana s Bib Gourmand preporukom koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete.

Osim Koraka, restorani koji u Hrvatskoj imaju Michelinovu zvjezdicu su: Agli Amici, Alfred Keller, Boškinac, Draga di Lovrana, LD - Lešić Dimitri, Pelegrini, Monte, Nebo by Deni Srdoč, Noel i Restaurant 360.

Novu Michelinovu preporuku dobili su: zagrebački restorani Balon i El Toro, splitski restorani BÒME i PiNKU fish and wine, dubrovački Marco Polo, Nicolo Polo u Gradacu, hvarski Mediterraneo te konobe Kala i Otok u Supetru.

Među tri nove Bib Gourmand preporuke su zagrebačka Beštija, Bugenvila u Cavtatu i dubrovački Taj Mahal. 

Korak je nositelji i Zelene zvjezdice, priznanja za održivu i odgovornu gastronomiju te se tako pridružio zagrebačkom restoranu Zinfandel‘s i konobi Mate u Pupnatu na Korčuli.

Iako postoje iznimke, mnogi chefovi sanjaju o Michelinovim zvjezdicama, smatrajući ih potvrdom da su uspjeli na visokoj razini, a sretnici koji ih imaju tri u svojem CV-ju znaju da će stolovi u njihovim restoranima biti rezervirani mjesecima unaprijed. No priča o slavnim zvjezdicama nije toliko nastala iz ljubavi prema hrani, koliko iz želje da se proda što više guma koje potpisuje Michelin. Ipak, rodila se u kolijevci moderne gastronomije, gdje su francuska braća Edouard i Andre Michelin, sada već davne 1900. godine, tražili načine kako da potaknu ljude da putuju više i kupuju više guma. U automobilskom vodiču, koji su izdali te godine, osim karata i uputa kako zamijeniti gume, naveli su i brojne druge informacije za vozače, uključujući i restorane vrijedne pauze na putovanju. Braći je posao rastao, a vodič se debljao – i dvadeset godina kasnije postao megapopularan.

Michelin je otišao korak dalje i okupio tim ljudi koji će anonimno ispitivati kvalitetu restorana i ocjenjivati ih u okviru tri kategorije. Tri zvjezdice su zaslužili restorani koji su toliko dobri da samo zbog njih vrijedi sjesti u auto i otputovati. Dvije zvjezdice su pak vrijedne skretanja s puta, a jedna ide onima koji predstavljaju odličan restoran u svojoj kategoriji. Do 1933. godine 23 francuska restorana imala su tri zvjezdice. Vodič je zatim prešao granice zemlje i proširio se Europom, a nakon pauze koju je izazvao Drugi svjetski rat, vratio se – ali s podignutom letvicom i sve je manji broj restorana postigao maksimalnu ocjenu. 1955. Michelin je uveo i Bib Gourmand, oznaku za restorane koji poslužuju hranu visoke kvalitete po umjerenim cijenama. Gastronomski Oscar do Amerike je stigao 2005., kada se i New York upisao u vodič.

Kako piše Escoffierova škola kulinarske umjetnosti, procedura ocjenjivanja započinje tako da tim Michelinovog vodiča odabere nekoliko restorana na određenim lokacijama koje zatim posjećuje anonimni recenzent. Nakon posjete, inspektor piše iscrpno izvješće o ukupnom kulinarskom iskustvu, uključujući kvalitetu i prezentaciju jela. Elementi poput ambijenta, uređenja i kvalitete usluge navodno nisu uzeti u obzir u izvješću, ali mnogi misle da ipak utječe na subjektivni dojam inspektora.

Osnovni kriteriji su: kvaliteta proizvoda, ovladavanje okusima i kulinarskim tehnikama, osobnost kuhara predstavljena u iskustvu objedovanja, vrijednost za novac te dosljednost od posjeta do posjeta inspektora. Nakon recenzije, Michelinov tim se sastaje i analizira koji restorani zaslužuju Michelinove zvjezdice.

11 hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom

Agli Amici, Rovinj

Restoran čiji meni potpisuje poznati talijanski chef Emanuele Scarello nalazi se u srcu marine i pruža divan pogled na staru gradsku jezgru Rovinja, more i na otok Svete Katarine. Gostima su na raspolaganju dva degustacijska jelovnika - Agli Amici i Istra. U Agli Amiciju raskoš talijanske tradicije susreće mirise i okuse Istre. Od jela Michelin preporučuje špagete s morskim biljem, odrezak s bademima i rakove.

Alfred Keller, Mali Lošinj

Pod budnim okom nagrađivanog chefa Christiana Kuchlera, kuhinja restorana Alfred Keller oslanja se na čistoću svake namirnice, majstorske tehnike i kreativnu viziju chefa Michaela Gollenza. U pažljivo osmišljenom konceptu središnje mjesto zauzimaju najbolje hrvatske namirnice, riba i meso, prvenstveno s otoka Lošinja i neposredne okolice. Neki od specijaliteta su tartar od škampa s tajlandskom šalšom s metvicom, file jadranske ribe pripremljen u tavi s koromačem i kulenom te rebarca na roštilju s paprikom. Michelinovi inspektori su uživali u raviolima s pjenom od istarskih tartufa i desertu na bazi jagoda, sorbeta od bosiljka, skute i đumbira.

Boškinac, Novalja

„Boškinac bi se mogao opisati kao ekskluzivno utočište u kojem možete jesti, spavati i opuštati se u savršenom miru i tišini. Smješten na otoku Pagu, ovaj restoran nalazi se na osami u tipičnoj kamenoj kući, gdje na prvi znak lijepog vremena, gosti mogu objedovati na terasama okruženima zelenilom u idiličnom okruženju nalik na romantični botanički raj“, piše Michelin i dodaje kako se na degustacijskom jelovniku nalaze stilski kreativna jela s fokusom na otočke sastojke, od hvaljene janjetine, samoniklog bilja i škampi.

Draga di Lovrana, Lovran

Moderna jela chefa Luke Goleša predstavljaju kvarnerski terroir kroz ribu i škampe koje u kuhinju stižu s obiteljskih brodova obitelji Nikolac, kao i kreativna mesna jela. Neka od jela su: capesante i mousse čičoke, potočarka i čvarak, zatim kvarnerski ceviche s emulzijom naranče i crni baškot (vrsta okruglog peciva), ramstek jelena s pastrnjakom.

„Na čarobnom položaju između zaljeva, otoka i brežuljaka koji se protežu u unutrašnjosti, Draga di Lovrana je bila hotel još od doba Austro-Ugarske. Kuhinja je usmjerena na degustacijske jelovnike, a gosti mogu birati broj sljedova i dati prednost mesu ili vrhunskoj ribi. Sobe su savršene za romantičan boravak“, piše Michelin.

Korak, Jastrebarsko

„Smješten u velikoj vinariji, u važnoj vinorodnoj regiji, restoran je obnovila posljednja generacija obitelji koja je i rekreirala jela kakva je kuhala njihova baka. Izvrsna kuhinja najviše kvalitete priprema se od sastojaka uzgojenih u vrtovima restorana ili pak kupuje kod provjerenih lokalnih proizvođača. Gosti biraju jedan od dva degustacijska menija s pet ili osam sljedova, a zatim uživaju u elegantnom iskustvu kojem doprinosi dobrodošlica i pažljiva usluga koju nadzire kuharova sestra. Izbor cigara omogućuje pušačima da uživaju sjedeći na terasi s pogledom na vinograde“, otkriva vodič.

LD - Lešić Dimitri, Korčula

Palača Lešić Dimitri nalazi se u srcu starog grada Korčule i profinjenom elegancijom upotpunjuje bogatu povijest i kulturnu baštinu otoka. Odvažna i dobro promišljena jela chefa Marka Gajskog fokusirana su na sezonske i lokalne namirnice, u kojima je najljepše uživati na terasi s pogledom na korčulanski arhipelag.

„Chef Marko Gajski poslužuje modernu, mediteransku kuhinju koja je lijepo prezentirana, puna okusa i pripremljena od lokalnih namirnica (kao što su izvrsna riba i maslinovo ulje) s povremenim dodirom egzotike“, hvali Michelin.

Pelegrini, Šibenik

Inspektori su osobito pohvalili degustacijski meni „kreativnog i maštovitog chefa Rudolfa Štefana“ koji ističe slast namirnica, poput dagnji, kamenica, ježeva i raznih vrsta riba, kao i jela od mesa s naglaskom na janjetinu i teletinu. Pelegrini nastoji ponuditi autohtono, iskreno i jedinstveno iskustvo kroz lokalne okuse koji predstavljaju stup njihove kulinarske filozofije.

Monte, Rovinj

Monte je prvi hrvatski restoran ovjenčan Michelinovom zvjezdicom, a u prestižnom vodiču zabilježen je kao: „Restoran smješten u srcu jednog od najromantičnijih gradova na Jadranu koji poslužuje kreativna i maštovita jela s naglaskom na istarske namirnice. Vino zaslužuje poseban spomen, kako zbog bogatog izbora, tako i zbog opisa sommeliera, koji je poput istinskog vinskog pjesnika“.

Nebo by Deni Srdoč, Rijeka

Stil kuhanja chefa Denija Srdoča kombinira modernu gastronomiju s tradicionalnim elementima, a inspiracija mediteranskim nasljeđem naslanja se na talijansko-francuski utjecaj. Uzbudljivo putovanje jelovnikom temelji se na sezonskim sastojcima s malih biodinamičkih i hrvatskih ekoloških farmi spojenih zero waste konceptom. Neka od jela koje ćete naći u Nebu su: košarica od algi s kapesantama i tartufima, bresaola s pestom od mrkve i pinjola, janjeća brizla s pogačicom od kukuruza i kiseljenom korabicom, krčka grdobina, zagorski Foie gras, dalmatinski ikejime brancin i drugo.

Noel, Zagreb

Prvi i jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom u vodič se upisao kao: “Moderan restoran s ugodnim osvjetljenjem te trendovskim namještajem, u kojem gosti mogu uživati u uzbudljivim jelima punim boja. Ukusna, moderna i kreativna jela ovdje se poslužuju uz izvrsnu uslugu te pomno odabranu ponudu hrvatskih, francuskih i talijanskih vina.” Chef Bruno Vokal jelovnikom prati sezonu i na meni Noela donosi svoju verziju štrukli, kao i klasike poput vrhunski pripremljene terine od guščje jetre.

Restaurant 360, Dubrovnik

Dubrovčanin Marijo Curić chef je čiji se koncept temelji na prilagođavanju omiljenih dalmatinskih i dubrovačkih jela modernoj kuhinji, temeljenoj na staroj francuskoj školi, a rezultat je kreativna i vješta igra kontrasta i tekstura, s naglašenim lokalnim segmentom.

  Nova Michelinova zvjezdica za Hrvatsku! Slavlje može početi na Plešivici Restoran Korak - 1 Restoran Korak - 5 Restoran Korak - 4 +2 Restoran Korak - 3

  • #gdje sjesti
  • #Najbolji restoran
  • #michelin
  • #Michelinova zvjezdica
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Santa Lucia
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Gdje klizati na otvorenom u Hrvatskoj 2025?
Ledena bajka
5 klizališta na otvorenom u Hrvatskoj koja obavezno treba isprobati u prosincu
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Da bude na vrijeme
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Najslasniji kolačići
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan tvrdi da s kineskog nosača zrakoplova nastavljaju intenzivne zračne operacije
KINA I JAPAN
Sukob se pogoršava: "To signalizira potencijalni napad"
Snažan potres pogodio Japan!
Oglasila se premijerka
Snažan potres pogodio Japan, osjetio se i u Rusiji: Izdano upozorenje, cunami pogodio dijelove zemlje, evakuacija u tijeku
Objavljene jezive snimke: Kamera snimila trenutke tragičnog uspona na Grossglockner
Ostavio djevojku da se smrzne
Kamera uhvatila trenutke jeze u Alpama: "Jedna svjetiljka se odvaja i nastavlja sama, dok druga ostaje i gasi se"
show
Marko Perković Thompson najavio koncert u Poreču
fanovi oduševljeni!
Thompson najavio novi koncert, sam je objavio vijest: ''Bilo je i vrijeme...''
Patrizio Ratto u prvoj polufinalnoj emisiji showa Supertalent
''volim te više nego ikada!"
Što se ovdje dogodilo?! Maja je pojurila za njim na binu, a onda je uslijedio show!
Kylie Jenner zablistala je u crvenom kožnom topu s dubokim dekolteom
provokativna kylie
Ispod nije nosila ništa! Raskopčani zip kožne jakne istaknuo bujno poprsje mlade milijarderke
zdravlje
GLP-1 terapija za mršavljenje: Evo što se dogodilo troje ljudi koji su je isprobali!
Dobro je znati!
GLP-1 terapija za mršavljenje: Evo što se dogodilo troje ljudi koji su je isprobali!
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
SuperSport Hrvatski nogometni kup: Parovi četvrtfinala su poznati, pogledajte ih
Kome ide Rabuzinovo sunce?
Izvučeni parovi četvrtfinala Kupa: Dinamo protiv četvrtoligaša, Hajduku najgori mogući ždrijeb!
Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što ga je vidio hrvatski MMA borac
heroj ulice
VIDEO Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što je naišao hrvatski MMA borac
Igrači Reala zakačili se u svlačionici, letjele boce, Alonsa nitko više ne sluša
KAOS U MADRIDU
Igrači Reala zakačili se u svlačionici, letjele boce, Alonsa nitko više ne sluša
tv
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
Kumovi: Tko zna koliko će još dugo biti zarobljeni?
KUMOVI
Kumovi: Tko zna koliko će još dugo biti zarobljeni?
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
putovanja
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
sve
SuperSport Hrvatski nogometni kup: Parovi četvrtfinala su poznati, pogledajte ih
Kome ide Rabuzinovo sunce?
Izvučeni parovi četvrtfinala Kupa: Dinamo protiv četvrtoligaša, Hajduku najgori mogući ždrijeb!
Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što ga je vidio hrvatski MMA borac
heroj ulice
VIDEO Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što je naišao hrvatski MMA borac
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
Rovinj je grad s najviše Michelinovih zvjezdica u Hrvatskoj
Vrhunska usluga

13 najboljih restorana u Hrvatskoj u 2025. godini (prema mišljenju Michelina)

Prva je to Michelinova zvjezdica za Split i četvrta ukupna za Rovinj, čime je taj istarski grad postao najistaknutiji na kulinarskoj mapi Hrvatske. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close