Njemačka kuhinja je bogata i raskošna, a osim toga i raznolika, ovisno o tome u kojem se gradu ili mjestu nađete. Od jednostavnih, ali ukusnih kobasica sa kiselim kupusom ili pak svinjske koljenice pa do jela za koje je potrebno izdvojiti dane za mariniranje mesa, kao što je primjerice sauerbraten, u njemačkoj kuhinji doista možete pronaći svakojaka iznenađenja.

Na popisu najboljih njemačkih jela internetski portal CNN je izdvojio nešto manje poznate kao što su königsberger klopse (mesne okruglice u umaku), maultaschen (punjena tjestenina), labskaus (hamburški specijalitet od krumpira, junetine i cikle s jajima, haringama i kiselim krastavcima), ali i kobasice, kebab, špecle i prefinu tortu: schwarzwälder kirschtorte.

U nastavku donosimo neka od jela njemačke kuhinje koje vrijedi kušati, a od recepata vas dijeli "klik" na nazive specijaliteta. 

Kartoffel Kloesse


Prefine okruglice od krumpira koje se lako pripremaju od tek nekoliko sastojaka koje već vjerojatno imate u smočnici i hladnjaku.

Sauerbraten

Nacionalni specijalitet koji bi se mogao prevesti kao „kiselo pečenje“. Nekoć se pripremao od konjetine, ali danas su popularniji odabir govedina i divljač. Slast mesu daje raskošni umak.

Minhenski odrezak

Münchner schnitzel traži dodatak senfa i hrena, kojima se premazuju tanki teleći odresci prije nego što se oblože brašnom, jajima i krušnim mrvicama. Zatim se prže u maslacu dok ne uhvate zlatno smeđu boju.

Krumpir salata

Njemačka je salata od krumpira sočnija i kremastija, a glavni je razlog tome – goveđa juha. Uz poznate začine kao što su papar i sol te ulje i ocat dodaje se i žličica senfa.

Njemačka pizza


Njemačke minipizze s kiselim vrhnjem i lukom koje potječu iz Baden-Württemberga naći ćete pod nazivom dinnete, dinnele, dinnede ili dünnele.



Njemačka krtica

Torta krtica ima svoje obožavatelje diljem svijeta, a u Njemačkoj je poznaju pod nazivom maulwurfkuchen. Prepoznatljiva je po karakterističnom izgledu krtičnjaka koji se dobiva mrvljenjem biskvita, a najčešće sadrži i banane te šlag ili mascarpone.

Frikadellen

Naziv frikadellen se obično vezuje uz spljoštene mesne okruglice koje se peku na tavi, a koje se u njemačkoj gastronomiji pripremaju još od 17. stoljeća.

Semmelknödel

Okruglice od starog kruha su nam, kao i mnoga druga jela, došla iz susjedne austrijske, odnosno njemačke kuhinje. Zasitan su i aromatičan prilog mnogim jelima, posebno onim mesnim, poput gulaša ili saftova od divljači, a mogu se poslužiti i uz umak od gljiva te u bistroj juhi. Volite li okruglice ili knedle od kruha, ovaj recept je kao stvoren za vas.

Njemački gulaš

Mljevena paprika, lovorov list, mažuran, kim i papar najčešći su začini po kojima možete namirisati njemački gulaš. Često se dodaje i suho bijelo vino ili nekoliko žlica vinskog octa.

Bavarska juha


Bavarska juha s krumpirom i kobasicama dovoljno je zasitna da može poslužiti i kao glavno jelo. Prema želji je možete obogatiti i povrćem prema želji, poput poriluka i listova špinata, dodati joj graha ili kuhanog ječma. Ne zaboravite i pokoji prstohvat mljevene crvene paprike, kao i pokoju žlicu vrhnja.



Schwarzwaldica

Torta Schwarzwald njemački je klasik omiljen zbog fantastične kombinacije čokolade, višanja i šlaga, a iako priprema traži ponešto strpljenja, trud se nagrađuje savršenim okusom. Umjesto u obliku torte, "schwarzwaldicu" možete pripremiti i na nešto drukčiji način, poput vijenca sa želeom od višanja.

Grünkohl und pinkel

Jedan je od klasika sa njemačkog sjevera je slasni kelj sa kobasicama – jelo koje fino zagrije kad se skrate dani, a vani zahladi. Ako niste obožavatelj kelja, pružite mu priliku i pripremite ga na njemački način: tko zna, možda vam se svidi.

Bratkartoffeln

Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus mu daje slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak s pečenim jajima.

Stollen

U Njemačkoj je stollen, ili biskupski kruh, kako se kod naziva, kralj slatkog blagdanskog stola gotovo 700 godina, ali voli ga i cijeli svijet zbog aroma koje daju orašasti plodovi, marcipan i sušeno voće.

Doner kebab


Klasik ulične hrane uz malo truda lako možete napraviti kod kuće. Poslužite se mljevenim ili sjeckanim mesom poput janjetine, ili je zamijenite junetinom i svinjetinom, začinite pa pomiješajte u blenderu s ostalim sastojcima u kompaktnu smjesu koju potom umotajte u foliju i ispecite u pećnici.

Podigli kuće na krateru asteroida: Njemački grad koji leži na tonama dijamanata Nordlingen Nördlingen - 4 Nördlingen - 3 +6 Nördlingen - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju