U Njemačkoj je stollen, ili biskupski kruh, kako se kod naziva, kralj slatkog blagdanskog stola gotovo 700 godina, ali voli ga i cijeli svijet zbog aroma koje daju orašasti plodovi, marcipan i sušeno voće.

Tradicionalno se radi od dizanog tijesta, ali nemate li dovoljno vremena, prolazi i jednostavnija varijanta bez kvasca. Također, tražite li još jednostavniju varijantu marcipan smijete izostaviti.

Za kompletni dojam, pospite ga šećerom koji predstavlja snijegom posute njemačke vrhove. Suho voće, te prema želji kandirano, možete preko noći i ostaviti u mješavini mlijeka i ruma kako bi bilo mekše i mirisnije.

Osim grožđica odličan izbor su brusnice, maline i slično. Kolač ima prepoznatljiv oblik koji simbolizira malog Isusa u povojima kojeg možete napraviti pomoću valjka. U sredini tijesta napravite udubljenje tako da položite valjak pa preklopite jednu stranu tijesta prema sredini i zatim rukama tu stranu oblikujte u valjak.


Sastojci za brzinski stollen: 

270 g brašna
100 g šećera
1 1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
115 g maslaca
230 g ricotte 
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
1/4 žličice ekstrakta limuna
80 g grožđica
80 g brusnica ili nekog drugog suhog voća
35 g listića badema

Dodatno:
85 g maslaca
85 g šećera u prahu

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u posudi za miješanje. Narežite hladni maslac na komadiće koje umiješajte u smjesu s brašnom – bit će mrvičasta.

2. U zasebnoj zdjeli pomiješajte sir, jaje i ekstrakte. Pomiješajte voće i bademe sa smjesom od brašna i šećera.

3. Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Stavite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga izmijesite pa podijelite na dva dijela.

4. Svaki komad tijesta preklopite otprilike na pola, ostavljajući rub gornje polovice približno centimetar i pol kraći od ruba donje polovice pa pritisnite rukama da biste dobili tipični oblik.

5. Pecite stollen dok se lagano ne zarumeni oko rubova, oko 40 minuta pa provjerite čačkalicom je li pečen. Izvadite ga na rešetku i premažite s po 2 do 3 žlice rastopljenog maslaca pa pospite šećerom u prahu.

6. Ostavite stollen da se ohladi, a zatim ponovno premažite maslacem i ponovno pospite šećerom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju