Kartoffel Kloesse je popularno njemačko jelo koje zapravo označava okruglice napravljene od krumpira. Riječ je o finom i vrlo jednostavnom prilogu koji se sljubljuje s različitim jelima – od kuhanih kobasica i pirjanog kupusa do slasnog mesnog gulaša.

Krumpir se kuha dvaput – prvi puta dok ne omekša sam plod, a drugi put pomiješan s drugim sastojcima i oblikovan u okruglice.

Okruglice od krumpira vrlo lako se pripremaju u vlastitom domu od tek nekoliko sastojaka koje već vjerojatno imate u smočnici i hladnjaku.

Slika nije dostupna Hrana i piće Mali plesač flamenka: Andaluzijski recept za svinjske rolice sa sirom i pršutom

Sastojci za njemačke okruglice od krumpira:

  • 1,35 kg krumpira
  • 120 g brašna
  • 60 g krušnih mrvica
  • 3 velika jaja
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • voda

Slika nije dostupna Hrana i piće Ima li zamjene za pomfrit? 5 hrskavih jela s kojima biste mogli zaboraviti na krumpiriće

Priprema njemačkih okruglica od krumpira:

  1. Ogulite krumpire i narežite ih na manje komade. Stavite ih kuhati u lonac s vodom. Kada voda zavrije smanjite temperaturu i kuhajte u nepokrivenom loncu oko 15 do 20 minuta dok ne omekšaju.
  2. Ocijedite krumpire od vode i pretvorite ih u pire.
  3. U krumpir dodajte i brašno, jaja, krušne mrvice, sol i muškatni oraščić.
  4. Oblikujte smjesu u okruglice veličine oko pet centimetara.
  5. Zagrijte vodu u loncu i pažljivo u nju dodajte jednu po jednu okruglicu. Nemojte pretrpavati lonac, radije kuhajte u više navrata.
  6. Kuhajte okruglice oko sedam do devet minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja. Provjerite čačkalicom. Kada gurnete čačkalicu u sredinu okruglice i izvučete je, trebala bi biti čista.
  7. Kuhane okruglice poslužite kao prilog jelu po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju