Kartoffel Kloesse je popularno njemačko jelo koje zapravo označava okruglice napravljene od krumpira. Riječ je o finom i vrlo jednostavnom prilogu koji se sljubljuje s različitim jelima – od kuhanih kobasica i pirjanog kupusa do slasnog mesnog gulaša.
Krumpir se kuha dvaput – prvi puta dok ne omekša sam plod, a drugi put pomiješan s drugim sastojcima i oblikovan u okruglice.
Okruglice od krumpira vrlo lako se pripremaju u vlastitom domu od tek nekoliko sastojaka koje već vjerojatno imate u smočnici i hladnjaku.
Sastojci za njemačke okruglice od krumpira:
- 1,35 kg krumpira
- 120 g brašna
- 60 g krušnih mrvica
- 3 velika jaja
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- voda
Priprema njemačkih okruglica od krumpira:
- Ogulite krumpire i narežite ih na manje komade. Stavite ih kuhati u lonac s vodom. Kada voda zavrije smanjite temperaturu i kuhajte u nepokrivenom loncu oko 15 do 20 minuta dok ne omekšaju.
- Ocijedite krumpire od vode i pretvorite ih u pire.
- U krumpir dodajte i brašno, jaja, krušne mrvice, sol i muškatni oraščić.
- Oblikujte smjesu u okruglice veličine oko pet centimetara.
- Zagrijte vodu u loncu i pažljivo u nju dodajte jednu po jednu okruglicu. Nemojte pretrpavati lonac, radije kuhajte u više navrata.
- Kuhajte okruglice oko sedam do devet minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja. Provjerite čačkalicom. Kada gurnete čačkalicu u sredinu okruglice i izvučete je, trebala bi biti čista.
- Kuhane okruglice poslužite kao prilog jelu po želji. Dobar tek!