Okruglice od starog kruha (Semmelknödel), kao i mnoga druga jela, došle su nam iz susjedne austrijske, odnosno njemačke kuhinje. Zasitan su i aromatičan prilog mnogim jelima, posebno onima mesnim, poput gulaša ili saftova od divljači, a mogu se poslužiti i uz umak od gljiva te u bistroj juhi. Volite li okruglice ili knedle od kruha, ovaj je recept kao stvoren za vas.
Sastojci za knedle:
500 g starog kruha
100 g suhe, mesnate slanine
1 manji luk
200 ml mlijeka (po potrebi dodajte i više)
2 jaja
1-2 žlice krušnih mrvica
2-3 grančice svježeg peršina
30 g maslaca
2 grančice timijana
sol, papar
Priprema:
1. Stari kruh narežite na kockice pa ga malo popržite na suhoj tavi. Pustite da se ohladi pa ga zalijte toplim mlijekom i pustite da odstoji 10 minuta.
2. Luk izrežite na sitnije, slaninu na kockice. Otopite maslac pa na maslacu ispirjajte luk, a potom i slaninu.
3. Natopljenom kruhu dodajte pirjani luk i slaninu, nasitno nasjeckani peršin, sol, papar, jaja, timijan i krušne mrvice. Sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji najmanje 15 minuta.
4. Mokrim rukama formirajte okruglice (knedle) od kruha i stavljajte ih kuhati u vruću posoljenu vodu. Kuhajte ih između 10 i 15 minuta.
5. Okruglice od kruha poslužite uz gulaš ili saft, posebno onaj od divljači, ali i uz umak od gljiva.